reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2009

natalunia dzieki za porade musze powiedziec zeby mi wyslali. mam nadzieje ze bedzie mi po nich ok. :-)
ja sie dzisiaj do lekarza wybieram i przy okazji strasznie sie zestresowalam. :crazy: mam nadzieje ze wszystko jest ok i tym razem uda mi sie zobaczyc cos wiecej niz pecherzyk. :happy:

milencia nie wiem jak u was... ale ja już w 6t9d widziałam razem z D bicie serduszka...
piękny widokmi cudowne uczucie....:-)

mi wracają mdłości i złe samopoczucie....:confused2: normalnie z chęcią niewychodzibłabym z łóżka.... ehhh.....

no to życzę Tobie i Tobie natalunia powodzenia na usg:tak: będzie dobrze....:tak:

a tak przy okazji.... natalunia możliwe że będzie córeczka.... zobaczymy....
ja czuję od samegopovczątku że będę miąła chłopca...

reklama
Ka..M-
Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.
Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:

• NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
  • NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
  • NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
  • NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.

chyba tak....
ale przed chwilą robiłam sobie test i wyszła mi dziewczynka.... :-p
macie tu link... http://www.krs.naszastrona.pl/realizacje/programy_narodziny.php
to możecie sobie posprawdzać...
trezeba tylkompobrać to :narodziny -pobierz" ...
miłej zabawy....
mi wyszła dzioewczynka.... choć na urodzie nie straciłam... wręcz jakoś czuję że lepiej wyglądam....

Ostatnia edycja:
Ejmi bardzo Ci dziękuję.... będę musiała spytać mojego lekarza o te badania.....
bo mi to nawet lkrwi nie pobierali jeszcze.....:eek:
trochę dziwne... ale jak pytałam to lekarz mi powiedział że badanie moczu wystarczy i jak narazie nie muszę mieć pobrania krwi...
następną wizytę mam dopiero w czerwcu.... więc nie wiem jak to będzie...
muszę skoczyć do przychodni chyba....

W sumie z twarzy schudłam i mówią mi, że ciąża mi służy. Ale mam te okropne pryszcze... W sumie tak jakbym była non stop przed okresem. Na szczęście już mi znikają powolutku - im więcej witaminek naturalnych tym mniej pryszczy :tak:

Dziewczynki dzięki za odpowiedź odnośnie RMUA. tak mi się właśnie wydawało, że skoro nie mam legitymacji ubezpieczeniowej to powinnam dostawać RMUA. w sumie bez róznicy mi czy wyrobią mi legitymację czy będą dawać druk, bo i tak i tak co miesiąc muszę stawić się w firmie, żeby albo podbić legitymację, albo odebrać druk ;-)

Ka...M z tego co ja pamiętam (a mieszkałam w UK 2,5 roku) i trochę koleżanek tam urodziło, to oni bardzo pilnują wszelkich badań i na pewno będziesz miała to badanie na pierwszym usg! oni o tym nie informują, bo uważają, że to jest jasne! ale zapewniam Cię, że jeżeli chodzi o takie badania to na pewno o nich nie zapomną!

hehe ja to poprawilam sie wszyscy mi to mowia w sumie zauwazylam ze tylko na dupce spodnie mi wisza co wczesniej byly fajnie opiete heheh

dziewczyny wiecie co bylam wczoraj w galerii i ogladalam duzo ciuchow ciazowych juz ja swoje mam na styk i nie chce uciskac brzuszka ale z tych co patrzylam spodni to najmniejszy rozmar to jakis worek !!! boze nie wiem ale one sa gigantyczne ;/ i teraz mam problem nie iwem co mam kupic do chodzenia ;/

reklama
Ka...M mi wyszła dziewczynka jak wpiszę w marcu a jak zapłodnienei w lutym to chłopiec :tak: a sama nie wiem kiedy ;-)

Co będzie to będzie :-) oby zdrowe było :-)

Do góry