reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

starania się - watpliwości..

1 kawałek ciasta francuskiego rozwałkować położyć na posmarowaną tłuszczem blache, piec ok 10 min., aż się zarumieni. Z 2 zrobić to samo tylko przed włożeniem do piekarnika pociąć wzdłóż i wszeż, żeby powstały kwadraty.
Dwa budynie zagotować w 3 szlkankach mleka, ostudzić.(Można dodać 200 gr. margaryny i utrzeć na puszysta masę).
Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć budyń/masę, następnie układać na niejkwadrety, posypać cukrem pudrem.

OOO ciekawe! Ale powiem Ci, ze mam zle doswiadczenia z ciastem francuskim - tylko raz mi ladnie wyroslo, a tak to jest jakies twarde, jakby zwilgotniale... nie wiem jak to okreslic, ale ciezko to nawet ugryzc
:no: W jakiej temperaturze pieczesz?

reklama
Nie no przeciez sa osoby, ktore sie nie obronily, ale nie ma co o nich myslec ;-) Ja sie juz raz bronilam i powiem Ci, ze stres byl wielki, bylam zmeczona tym uczeniem sie non stop przez 2 tygodnie (czy tam wiecej, nie pamietam), ale jak juz Ci mowia, ze sie obrona zaczyna, wchodzisz do sali, to juz jakos leci, czas mija strasznie szybko i nim sie obejrzysz jest po. Moja poprzednia komisja byla mi przychylna, nie bylo problemu jak czegos nie pamietalam, podpowiadali mi itd... Oni nie chca uwalic ;-) Tylko nie wiem jednej rzeczy - gdzies wyczytalam, ze jest zwyczaj, ze po obronie mgr daje sie komisji kwiaty - naprawde tak jest?

U nas dawaliśmy kwiatki całą grupą:tak:na sam koniec juz po ogloszeniu wyników:tak:

wychodzi na to ze bardzo CI ta tempka nie spadla a w zasadzie mozna rzec ze mialam 37,; 36,8; 36,8(te dwie po korekcie) i dzis 36,75.. zobaczymy jutro.. tempka spada przed @ z dnia na dzien coraz nizej np. 37 36,8 36,7 36,6.. itd.. zazwyczaj sa 2-3dni spadów.. ciezko okreslic tylko po kilku dniach.. bo moze byc ze tempka ta 37 byla zaklócona np spozyciem alkoholu, pozna porą snu czy cos w tym stylu.. i teraz masz normalne wyzsze tempki.. zobaczymy..

Ta pierwsza tempka 37 nie była niczym zakłócona. Zobaczymy jutro jeszcze jak zmierzę to powiem:tak: Ale niska jest więc nawet się nie nakrecam na fasolinkę;-)

HEEEELLLPPPPPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Potrzebuje łatwy,szybki i dobry przepis na ciasto!!!
Dostałam zaproszenie na kawke po południu do znajomych i chciałabym upiec coś do kawy

Ciasto zebra:tak: Piecze się 45 min. i jest dziecinnie proste. Przepis znajdziesz w necie:tak: wpisz w google :ciasto zebra i już:tak::-) My ostatnio z M pieklismy:tak: Pychotka:-DNa wierzch sypiesz cukrem pudrem, mniam:-D

witam:-)
Agnieskiak trzymam kciuki żeby udało się następnym razem p.s. też uwielbiam truskawki;-)melduj jak po rozmowie:-)

Kochana już jestem po rozmowie:tak:
Miałam miec autobus o 10:10. Poszłam na dworzec a okazuje się, że ten autobus to już z miesiąc czasu nie jeździ do tej miejscowości:szok: Szybko przyszłam do domku. Akurat była u nas kolezanka i przyjechała samochodem 9wpadła do nas na okienku bo pracuje jako nauczycielka) i z M pojechaliśmy na moją rozmowę. Okazało się, że poszukują kogos z prawkiem a ja niestety nie mam:-( Kurna.. prawo jazdy było napisane w dodatkowych umiejętnosciach..eh.. no cóż.. ale babeczka ok, powiedziała, że od stycznia rusza jakiś projekt i zapytala czy może zatrzymac moje dokumenty by miec ze mną kontakt bo bardzo potrzebują pracownika socjalnego a z takim wykształceniem mało jest osób. Więc jej zostawiłam te papiery i już.
Trochę się wkurzyłam bo tyle zachodu miałam by usłyszec, że prawa jazdy nie mam:wściekła/y:Mogła mi to przez telefon powiedziec jak do mnie dzwoniła:crazy:
No ale cóż..

szybki przepis na ciasto? juz daje:

ZAŁÓŻ BUTY I IDŹ DO SKLEPU!

A musi byc koniecznie ciasto?? Moze zrobilabys pianke z mleka i galaretki??

puszka (500ml) mleka skondensowanego niesłodzonego
3 galaretki - moga być różne, ale nie muszą
paczka biszkoptów

Jeżeli chcemy żeby ciasto było kolorowe to bierzemy różne galaretki. Dwie rozrabiamy w połowie wskazanej w przepisie wody (lub nawet w trochę mniejszej ilosci), jedną robimy normalnie. Czekamy aż trochę przestygną. Mleko dzielimy na dwie połowy. Każdą miksujemy i na końcu dodajemy galaretkę. Wylewamy warstwowo do tortownicy wyłożonej biszkoptami (tortownica musi być duża - bo to mleko w trakcie ubijania bardzo rośnie). Na wierzch zalewamy trzecią galaretka i gotowe.

Jeżeli nie masz czasu czekac aż wierzchnia galaretka stężeje, to możesz zrobić bez niej - mleko zmiksowane z galaretkami rozrobionymi w połowie ilości wody bardzo szybko tężeje.

W smaku jest delikatne - ot taka pianka troche jak z ptasiego mleczka.

1 kawałek ciasta francuskiego rozwałkować położyć na posmarowaną tłuszczem blache, piec ok 10 min., aż się zarumieni. Z 2 zrobić to samo tylko przed włożeniem do piekarnika pociąć wzdłóż i wszeż, żeby powstały kwadraty.
Dwa budynie zagotować w 3 szlkankach mleka, ostudzić.(Można dodać 200 gr. margaryny i utrzeć na puszysta masę).
Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć budyń/masę, następnie układać na niejkwadrety, posypać cukrem pudrem.
Pierwszy przepis jest SUPER!!!!!!!!!!!!
Ale chyba skusze sie na ta pianke:-D
Ten od Domelki wypróbuje w niedziele bo Paweł ma w poniedziałek urodziny:-D
no to lece do kuchni

OOO ciekawe! Ale powiem Ci, ze mam zle doswiadczenia z ciastem francuskim - tylko raz mi ladnie wyroslo, a tak to jest jakies twarde, jakby zwilgotniale... nie wiem jak to okreslic, ale ciezko to nawet ugryzc
:no: W jakiej temperaturze pieczesz?
piekę w temp. 150 a pod ok 5 min. zmiejszam na 110-100. piecze się troszke dłużej ale nie wysuszy się (chociaż kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć i się spaliło:rofl2:) to są kremówki jakie robiła moja babcia jak byłam mała(ona robiła sama ciasto francuskie, a ja poszłam na łatwizne;-)) i lepiej żeby ciasto było troszke grubsze bo wtedy wyjdzie wiecej warstw ciasta.

Prolaktynka 12,43:-) macica troszkę rozpulchniona, mam zrobić testa a najlepiej bete, jak wynik będzie negatywny i nie dostanę @ to mam przyjsc 3-4 czerwca. Wydaje mi się że znam wynik testu już teraz, ale zrobię go dla świętego spokoju w piątek, bo jutro idę do pracy.

Prolaktynka 12,43:-) macica troszkę rozpulchniona, mam zrobić testa a najlepiej bete, jak wynik będzie negatywny i nie dostanę @ to mam przyjsc 3-4 czerwca. Wydaje mi się że znam wynik testu już teraz, ale zrobię go dla świętego spokoju w piątek, bo jutro idę do pracy.

A jakie normy prolaktyny?

Aga - jejku, nie wyobrażam sobie jak można nie pić kawy????
no hej ja juz przy herbetce bo kawka byla rano przed praca.:-):-) tez sobiew nie wyobrazam zycia bez kawy...
Witaj Katarzynko - dzielna z Ciebie mamusia:))

A u mnie wlasnie sie rozpadalo - mialam sobie wyskoczyc na Rynek i po sklepach pochodzic ale w deszczu top zadna przyjemnosc...

reklama
Do góry