reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2009

A ja pierwszy raz od początku ciąży załapalam dołek. :confused2:W czwartek miałam wizytę u gina liczyłam, że pozwoli mi wrócić do pracy a tym czasem dalej L4 bo jakaś infekcja się wdała no i antybiotyki trzeba zażywać. Pomimo, że fizycznie czuję się świetnie lekarz cały czas uważa ciążę za zagrożoną z racji mojego wieku i wcześniejszego poronienia . W piątek zawiozłam zwolnienie do pracy no i się okazało że tam też mocno liczyli na mój powrót. Mam wrażenie, że są na mnie o to trochę obrażeni . Pomimo L4 piątek i dzisiejszy dzień spłędziłam w pracy i powiem szczerze, że 6 godzin przed komputerem daje popalić (najboleśniej odczuwa to moja kość ogonowa). Boję się, bo jak coś złego się wydarzy to będę mogła mieć pretensje wyłącznie do siebie (tak było w poprzedniej ciąży gdzie zamiast leżeć i odpoczywać biegałam na L4 do pracy no i żle się to skończyło).

reklama
a ja nawet sie nie zastanawiam gdzies slyszalam ze te 3D i 4D nie sa calkiem obojetne dla dzidzi nie wiem dokladnie co robia ale nie sa w 100% nieszkodliwe wiem fajnie jest podpatrzec dzidzie jak sie wierci w brzuszku ale tez wole wydac te pieniadze na wyprawke dla dziecka :tak:

Usg w 3D jest tak samo szkocliwe jak to w 2D, nie robi sie go darmowo, bo sprzet drogi i szpitale nie maja tylko w prywatnych gabinetach, kazde usg ma wplyw negatywny na dzidzie, podobnie jak kazdy rentgen, dlatego nie nalezy robic go zbyt czesto jesli nie ma potrzeby. Ja tez chcialam zrobic 3D ale tylko dla samej siebie, zeby miec ladniejsza pamiatke, lepiej zobaczyc dzidzie.
Tez mieszkam na wyspach i tutja robi sie tylko dwa usg, w 12-13 tyg. i 18-22 tyg. w niektorych rejonach w ogole tylko jedno USG.

Wiecie co dziewczyny ja mam sporą nadwagę, ale znam kobiety dużo ode mnie grubsze, ważące ponad 100 kg i są już po ciążach i jakoś widziały dzidzię!
moim zdaniem to kiepski sprzęt!
klaudzia to raczej nie chęć naciągnięcia, bo ja i tak chodzę do niej prywatnie, dziś byłam w przychodni wyjątkowo. u siebie w gabinecie ma dobry sprzęt i podejrzewam, że kolejne usg już tam będę miała! i mam nadzieję, że będzie jednak widać dzidzię! już kij z płcią, ale, żeby można było zobaczyć czy z dzieckiem ok!

a w sumie to najważniejsze, że zmierzyła wszystko co miała zmierzyć i że jest git!

Ja wolalabym jednak pojsc bo tutaj zadnych badan mi nie robia :baffled::baffled: Jedyne co to krew pobrali przy pierwszej wizycie z polozna jakies 2 miesiace temu i do teraz nie znam wynikow, dowiem sie dopiero 17 lipca. Ale to bylo tylko na wykluczenie jakis chorob typu HIV itp. Na USG w 13tyg. sprawdzila babka tylko czy jest jedno czy 2 dzidzie i jaka ma dlugosc, i tyle. Nie mowie ze powinni robic badania co 2 tyg ale jakies podstawowe przynajmniej. Wiec tak jak Niunians chcialabym przedewszystkim wykluczyc wady serduszka itd. A przyokazji zobacze dzidziusia :) Ale musze zobaczyc najpierw czy bedzie mnie na to stac.

Klaudzia, a nie robia u was double test? To jest test z krwi spr. ryzyko wystapienia zespolu downa i spina bifida u dzidzi. Ja taki test mialam w zeszla srode. Mialam tez inne testy, m.in. z mofrologii, mialam tez badania moczu. Wyniki w ciagu ok. 2 tyg. powiedziano mi ze jesli cokolwiek wyjdzienie tak, to sie skontaktuja w tym czasie, jak bedzie wstko okej to tylko GP mi je opisze na wizycie w przychodni ktora mam w 22 tyg. ciazy z GP.
Moje pierwsze usg trwalo ok. 10 minut, pokazano mi raczki, nozki, zmierzona dzidzie, pokazano serduszko bijace. Drugie usg mam 30 czerwca, wg. listu ktory dostalam bedzie trwalo ok. 30 min i spr. wszystkie organy czy sa wyksztalcone prawidlowo, w tym serduszko. Czekam teraz z niecierpliwoscia, a tu jeszcze tyle..... ehhh....

Gratulacje dziewczyny dobrych wiadomości po wizytach.

Z tym USG to juz przesada, ja tez do najszczuplejszych nie naleze a jakos zawsze mialam ładne USG na panstwowym sprzecie, a coraz dalej bedzie widac lepiej bo dzidzia bedzie wieksza i blizej pod skórką:tak:

Kasiula - super ze z dzidzia ok, tak sobie myślę ze jeszcze maluszek jest za maly zeby mial swoje polozenie, pewnie plywa swobodnie w brzuszku i raz kopnie nozką raz szturchnie z łokcia. Ja mam w karcie napisane po usg - polozenie dowolne

Natalunia - jejku jak to szybko zlecialo, szkoda ze nie bedziesz jeszcze znala plci, ale bedziecie miec jeszcze niespodzianke na slubie

Dziewczyny ale macie niefajnie z tym ze macie 2 usg w czasie ciazy i ze nawet prywatnie w razie czego nie mozecie isc. Ja ze bede miala dziewczynke dowiedzialam sie dopiero w 8 miesiacu, bo wczesniej Zuzia nie chciala sie pokazac:tak: Wiec trzymam kciuki zeby Wasze maluszki były śmielsze.

Ja tez ostatnio panikuje ze maluszek cos ostatnio sie nie rusza, nie wiem moze dlatego ze ostatnio zalatana jestem i nie mam kiedy sie powsluchiwac:baffled:

Natalunia ekstra ten filmik!!! Szukaj więcej. Będę musiała swoją dzidzię tak uczyć. ;-)

Bura Chyba jesteś pierwsza z tym badaniem, ja to znalazłam różne terminy tego badania, nawet po24 tyg. i tak myślałam, że jest, to lepiej wcześniej to robić.

I naprawdę mamy spać na tylko lewym boku? Tego to nie słyszałam. A może po prostu częściej na lewym?

Dziewczyny, najlepsza pozycja to na lewym boku, ale mozna tez na prawym. Po 20 tyg. wskazane bardziej na lewym, ze wzgledu na swobodny przeply krwi w organizmie, mozna przerzucac sie na prawy czasami, nalezy jak najmniej spac na plecach no i wiadomo, na brzuchu odpada calkiem. Zwlaszcza kobiety ktore maja problemy z kregoslpem, puchnace nogi i wychodzace zylki na nogach powinny trzymac sie lewego boku ale jak nie ma tych dolegliwosci to do 20 tyg. mozna spac jak sie chce, zmieniajac pozycje.

Tak, ja tez czytalam ze z tym spaniem na lewym boku to wskazane dopiero przy zaawansowanej ciazy jak juz brzuch "przewala" sie na jedną strone bo wtedy moze macica ucisnac jakies tam naczynie, narazie mozemy spac jak chcemy. A wogóle to czytajac o pozycjach do spania czesto wyczytalam: na brzuchu - niewskazane, na plecach - nie wolno:laugh2: Wiec jak sie obudzicie na plecach, to hyc na brzuszek sie obrócić. To oczywiscie żart, ale jak mi nawet robili cesarke to lozko bylo na lewa strone pochylone.:tak:

eh a ja mialam po wizycie u lekarza zajac sie ubrankami bo mialam znac plec i o.... nie znam plci i nie chce mi sie przewracac ciuszków wrr :p

no to tak samo sie nastawilas jak ja:tak:gdy bylam 5czerwca u mojego ginekologa,bylam pewna na sto procent ze juz bede wiedziec..a tu nici...moj maluszek chce chyba nas jeszcze troche przetrzymac by niespodzianke zrobic:-D

Lekarz na pewno nie bezpodstawnie wystawił L4 więc może powinnaś wziąć sobie to do serca... tym bardziej biorąc pod uwagę Twoją historię....

masz racje mary_mary...popieram cie:))))lepiej dmuchac na zimne i jesli jest L4 to trzeba wziasc pod uwage ze nie bez podstawnie..

Ostatnia edycja:
reklama
Czesc wszystkim:) jestem tu nowa,ale tez mam termin na listopad - a dokladniej na ok 6. Pisze zeby zająć czas bo czekam na te ruchy... a tu przez kilka dni wydawalo mi sie, ze to jet TO, ale zniklo. To bylo jakby mrowki czy plynaca ryba - tylko jakos wysoko - gdzies na wysokosci pepka z lewej strony. a teraz juz nic:( czytalam duzo waszych wypowiedzi min o czestotliwosci usg. W tej ciazy chodze PANSTWOWO - pisze w tej bo mam za soba 2 puste jaja:( i zarazem prowadzone przez drogich jak cholera prywatnych lekarzy.Mimo nakladu finansowego i usg co 2 tygodnie do 7-8 tc nie dalo sie nic zrobic. Tym razem postanowilam inaczej - niech bedzie co natura chce no.. i odpukac ale jest. Doszlam dzis do 19 tc, do dzis mialam robione tylko 1 usg - w 8 tygodniu. pierwszy raz w zyciu widzialam wtedy serduszko i cos jakby fasolka:) potem lekarz nie robil usg mimo obciazenia i moich nalegan. z strony to dobrze bo po moich przejsciach stres okrutny wywoluje u mnie to badania ale z 2 strony to wiedzialabym wsz na biezaco:) brzuszek mi ususl, okropne samopoczucie minelo, zrzucilam przez to 6 kg przez pierwsze 3 m-ce:) wizyte mam dopiero 19 czerwca, wtedy wynegocjuje juz usg, tylko na te ruchy czekam i czekam, a jak to u was wyglada?? pozdrawiam :rofl2:

Do góry