reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u gin, zdjęcia USG, mama w połogu.

dziewczynki jak badałyście cukier z tą glukozą to jak to wyglądało?

byłyście na czczo i wypijałyście na miejscu glukozę czy można zjeść śniadanko przed?
bo ja zanim dojadę do Wawy do laboratorium to gdzieś z głodu po drodze padnę i martwię się jak musiałabym być na czczo...

reklama
dziewczynki jak badałyście cukier z tą glukozą to jak to wyglądało?

byłyście na czczo i wypijałyście na miejscu glukozę czy można zjeść śniadanko przed?
bo ja zanim dojadę do Wawy do laboratorium to gdzieś z głodu po drodze padnę i martwię się jak musiałabym być na czczo...

Do tej pory, myslalam ze trzeba byc na czczo. Jednak wczoraj przeczytalam w gazecie .. chyba M jak Mama, czy Twoje Dziecko, ze do wykrycia cukrzycy u ciezarnych, nie trzeba byc na badaniu na czczo. Takze mysle, ze spokojnie mozesz zjesc sobie jakies sniadanko.

Do tego badania trzeba być na czczo inaczej jest niemiarodajne, najpierw pobierają krew na czczo a potem wypija się tę glukozę i po godzinie i po dwóch badają co się dzieje, w między czasie nie powinno się jeść, ale glukoza trzyma ;-).
Aha jak się ma przepisaną glukozę 50mg to ma się badanie po godzinie i koniec. Mi gin od razu zapisał 75mg i widzę, że zapisał, że po godzinie i po dwóch, znaczy 3 pobierania krwi - ble nie lubię.
Muszę się zapisać do gina z luxmedu, żeby mi badania przepisał. Oprócz glukoza gin zlecił mi morfologię i mocz.

Na glukozę nie trzeba być na czczo. Można zjeść lekkie śniadanie, ale naprawdę lekkie. W końcu jest to badanie wchłaniania glukozy. Natomiast zazwyczaj oprócz glukozy robi się morfologię, a do tej już trzeba być na czczo. Problem polega na tym, że w laboratorium praktycznie do każdego badania trzeba być na czczo, nawet jeśli nie trzeba ;-). Wolą się zabezpieczyć.

no właśnie mi panie powiedziały jak pytałam czy do morfologii w ciąży trzeba byc na czczo to mówiły, że nie trzeba... tak samo mocz nie musi byc poranny:sorry:

a z ta glukozą to chyba będę dzwonić bo się zgubiłam:-p

nie wyobrażam sobie tylu godzin bez jedzenia... mdleje jak nie zjem przez godzinę od wstania:eek::eek::eek:

O, to widzę, że wszędzie inaczej mówią :) Ja miałam powtarzane badanie na cukier, bo za pierwszym razem coś źle wyszło i zarówno za pierwszym razem jak i za drugim byłam na czczo. Tak samo nie wiedziałam, że mocz musi być poranny. Ja się specjalnie wcześnie zrywałam, żeby nie zapomnieć ;)

reklama
hmmmmm, dziwna sprawa z tą glukozą, mnie nie przyszło do głowy spytać w laboratorium bo i w pierwszej ciąży i teraz lekarz wyraźnie zaznaczył, że pierwsze badanie robimy na czczo, co oczywiście też niezbyt mnie cieszy bo mam 75 glukozy i drugie pobranie po 2 h.
Chyba się jednak zastosuje do poleceń... dobrze, że laboratorium mam parę kroków od domu..
Pamiętam, że w Gdansku jak robiłam pierwsza krzywą cukrową to babka nie pozwoliła mi sie ruszyc z miejsca wogole tylko po wypicu glukozy miałam siedziec w jednym miejscu, ze niby nie powinno sie potem chodzic az do nastepnego pobierania. Nie sprawdzałam tego ale wydaje mi się to cokolowiek dziwne.

Do góry