reklama
monia1110
Fanka BB :)
a ja sie zastanawiam czy nie zaczac kupowac ciuszkow od rozmiaru early baby bo z tego co wiem to ok polowa blizniakow rodzi sie przed 35 tyg ciazy wiec to moga byc kruszynki po niecale 3 kilo, tak czy siak jeszcze sie troszke wstrzymam, a wam zycze udanych zakupow slidkich malutkich ubranek
Anusia8309
Betidzieki , moj synus tak mnie wymęczył w zabawie ze chyba juz mam sporo mniej siły na smutki:-(ach jak ja sie nie moge juz doczekac usg,tak bardzo bym chciala wiedziec czy nosze pod serduszkiem ją czy jego!
?
?Witam Dziewczyny, ja wróciłam od lekarza, miałam EKG, wszystko ok, także leków mi nie dołożyli.
Ja jestem cały czas na L4 i zamierzam być do porodu, na każdym L4 lekarka wpisuje kod ciąży wysokiego ryzyka, jakby co i w kartotece też mam problemy z sercem i inne rzeczy poopisywane, jakby zus się przyczepił.
Caroline, gratulacje dla siostry!!
Ja jestem cały czas na L4 i zamierzam być do porodu, na każdym L4 lekarka wpisuje kod ciąży wysokiego ryzyka, jakby co i w kartotece też mam problemy z sercem i inne rzeczy poopisywane, jakby zus się przyczepił.
Caroline, gratulacje dla siostry!!
Kaja_10
Bardzo cenne porady, jako kobita po wielu przejściachRozmawiałam też z położną zaleciła mi stosowanie żelu z arniki 2 razy dziennie na piersi w szczególności na brodawki celem ich ujędrnienia aby maleństwo później jak zacznę karmin nie poraniło mi ich oraz aby krocze tym żelem smarować aby uniknąć jego cięcia. No i dodatkowo podczas kąpieli piersi polewać raz zimną a raz ciepłą wodą.
zaręczam skuteczność arniki ale w tej wersji jeszcze nie stosowałam, trzeba spróbować. :-)Witam kobiety.U mnie w domu od rana burza z piorunami
To prawda chyba, że dwie rodziny w jednym domu to za dużo. Czasem to jednak konieczne, więc mogę jedynie życzyć jak najmniej stresów.
Witam kobiety.U mnie w domu od rana burza z piorunamijak sie szybko nie wyprowadze od mamy to sie chyba pozabijamy
.Awantura za awantura a tu mieszkan do wynajecia jak na lekarstwo
I badz tu spokojna w ciazy-nie da sie
![]()
Sylwia, no niestety, dwie panie domu- to się raczej nie sprawdza...

Ja już na studiach, jak jeszcze panną byłam, to się wyniosłam z domu, bo bardzo kocham Mamę, ale nie częściej niż raz-dwa razy w tygodniu po 2 godzinki.
I tak jest nam najlepiej, bo obie mamy silne charaktery.
Jej a ja to kompletnie nie wiem jaki rozmiar kupować. Wątpię aby dzieciątko było małeMy to razem wzięci to olbrzymy jesteśmy:-) Razem mamy 374cm
![]()
morka, może spytaj rodziców swoich i męża, jacy się urodziliście, bo ja mam 176 cm wzrostu, mąż 182 cm, a synka urodziłam 53 cm i nawet rozmiar 56 był za duży. Także niekoniecznie wysokim rodzicom rodzą się długie dzieci.

Witam kobiety.U mnie w domu od rana burza z piorunamijak sie szybko nie wyprowadze od mamy to sie chyba pozabijamy
.Awantura za awantura a tu mieszkan do wynajecia jak na lekarstwo
I badz tu spokojna w ciazy-nie da sie
![]()
Mama jak mama ale ja mam tak często z teściową to dopiero są pioruny

A ja nie jestem osoba ,która lubi się kłócić, więc dla dobra ogółu zawsze ustąpię tylko ile można
a teściową widzę częściej niż swoją mamę:-(macy
Melduję się Kochane po weekendzie :-)
Witam nowe Styczniówki ;-)
Ooo widzę że nie tylko ja narzekałam na ból głowy, pół soboty przeleżałam z mokrym ręcznikiem na czole, minimalnie pomagało, następnym razem będę musiała przetestować tą melisę.
W piątek byłam na wizycie u gin, powiedziała że mam wyniki zadowalające mimo lekkiej anemii, mam zażywać tylko podwójną dawkę witamin, dodatkowo mam jakieś tabletki zażywać na bakterie w moczu :-( Rozmawiałam też z położną zaleciła mi stosowanie żelu z arniki 2 razy dziennie na piersi w szczególności na brodawki celem ich ujędrnienia aby maleństwo później jak zacznę karmin nie poraniło mi ich oraz aby krocze tym żelem smarować aby uniknąć jego cięcia. No i dodatkowo podczas kąpieli piersi polewać raz zimną a raz ciepłą wodą.
Wspominacie o L4 moja lekarka też chętnie by mnie na nie wysłała gdybym nie dała rady w pracy, ale nie śpieszy mi się do siedzenia w domu myślę że do końca października lub listopada popracuje. Oczywiście zależy jak będziemy się czuć.
Teraz jestem na 2tygodniowym urlopie wypoczynkowym :-)
Mam pytanie do dziewczyn które już mają małe dzieci oraz do tych które już zaczęły kupować ubranka. Chciałam w tym tygodniu pomału kupować ciuszki dla maleństwa ale mam problem. Najczęściej zaczyna się kupować ubranka zaczynając do rozmiaru 56, ale jak oglądam gazety gdzie są fotki maluchów które dopiero co się urodziły to patrzę a one wszystkie mają rozmiar od 54 do 56, to jaki rozmiar ubranek najlepiej kupić? My jak się rodziłyśmy to zwykle mierzyłyśmy 50-52 cm![]()
Z tym bólem głowy to u mnie istna masakra. Miewałam bóle migrenowe, ale to co mam teraz to się kwalifikuje do innego wymiaru.:-( Nie chcę w siebie pakować paracetamolu, bo przecież ciąża i tak sobie cierpię, a przecież mojemu synkowi nie powiem - kochanie, dziś sam idziesz do parku, a potem sobie zrób obiad, bo mamę boli głowa

Z tym żelem z arniki spróbuję. Dzięki za radę. Zawsze warto przygotować piersi jak i krocze.
Co do urlopu, oczywiście życzę miłego odpoczynku. A jeśli chodzi o ubranka to trzeba mieć głowę na karku i jak Ci podczas usg będą mówić, że dziecko będzie duże, słuchaj. Mi mówili, kupiłam na początek 56 i to był mój błąd. Dziecko miało 59 cm przy urodzeniu. Były ubranka, które miał na sobie raz.
może warto poczekać, to przecież niewielka różnica...kurcze dzwoniłam własnie do mojego gina od USg i chciałam się zapisąc na połówkowe na 19tc to mi kazał czekać do 21tc czyli do początku września!!!ja chyba oszaleję do tej pory!!! wtedy poodbno najlepiej wszystko widać no i organy płciowe są już dobrze rzowinięte i mniejsze prawdopodobieństwopomyłki
![]()
a organy będzie też widać w 21 ;-). ja też mam usg pod koniec 20 tygodnia, a już bym teraz chciała, ale co zrobić.Caroline gratulacje dla siostry, to się nazywa ekspress
Agagsm mocno trzymamy kciuki:-)
Miłego dzionka Kobiałki, ja idę się dalej stresować przed jutrzejszym usg ;-)
Kasiu, w końcu! tak na to patrz. zastanawiałam się, kiedy w końcu Cię zaproszą. będę jutro trzymać kciuki!

Sylwia, no niestety, dwie panie domu- to się raczej nie sprawdza...Ja już na studiach, jak jeszcze panną byłam, to się wyniosłam z domu, bo bardzo kocham Mamę, ale nie częściej niż raz-dwa razy w tygodniu po 2 godzinki.
I tak jest nam najlepiej, bo obie mamy silne charaktery.
morka, może spytaj rodziców swoich i męża, jacy się urodziliście, bo ja mam 176 cm wzrostu, mąż 182 cm, a synka urodziłam 53 cm i nawet rozmiar 56 był za duży. Także niekoniecznie wysokim rodzicom rodzą się długie dzieci.![]()
ja moją mamę widzę raz na pół roku i mimo iż za nią tęsknię, wiem, że byśmy się pozabijały pod jednym dachem. teściową mam kochaną i wspaniałą, ale cenię swoją niezależność i wolę zdecydowanie żyć z nią na odległość, bo nadal chcę ją uważać za kochaną i wspaniałą...

a co do średniej wzrostu rodziców to chyba nie ma co liczyć. ja jestem średniego wzrostu - 163, mój mąż 189, dziecko się urodziło z 59 i było uważane za duże.
a jeszcze jedno. w sobotę się wypuściłam na zakupy. weszłam do mothercare i tak mnie strasznie korciło, żeby kupić jakieś maluszkowe ciuszki - tym bardziej, że są teraz przeceny, więc można sobie by poszaleć. takie piękności, że aż portfel skacze do kasy... ale postanowiłam, że poczekam do wiadomości, czy to chłopczyk czy dziewczynka.
a ja sie zastanawiam czy nie zaczac kupowac ciuszkow od rozmiaru early baby bo z tego co wiem to ok polowa blizniakow rodzi sie przed 35 tyg ciazy wiec to moga byc kruszynki po niecale 3 kilo, tak czy siak jeszcze sie troszke wstrzymam, a wam zycze udanych zakupow slidkich malutkich ubranek
a wiesz monia1110, gdzie warto kupować ciuszki w uk dla dzieciaczków? ja nie bardzo wiem, gdzie uderzać, a może gdzieś bardziej warto niż w innym sklepie. będę wdzięczna za wszelkie rady - również co do wózków i łóżeczek.
Ostatnia edycja:
a ja włassnie wróciłam z usg.:-)
NT 0,9 mm no to super
CRL- 72 mm co odpowiada 13 tc + 3 dni (maluszek jest jeden dzień do przodu:-))
ASP (akcja serca) 151 u/min
mam tyłozgięcie macicy, ale tym lekarz nie kazał się przejmować
Usg mam nagrane na płycie ok. 20 minut.Połowa jest czarniobiała, bo wszystkie pomiary były robione w 2D, ale reszta w 3D. Duży ekran nad łóżkiem, także mogłam wszystko na zywo oglądać.
Ale fajnie widać maluszka!!! Machał rączkami do mamusi...

Ale nie chciał pokazać co ma między nóżkami, albo odwracał się tyłem, albo bokiem. A to urwis:-) Lekarz mówił, że u chłopca w 13 tc można już zobaczyć jajeczka, jak się dobrze ułoży, a mój maluszek nie chciał. Natomiast jeżeli to by miała być dziewczynka to jeszcze nic nie będzie widać:-(
Nadineczko, ja robiłam USG u Hercunia. No i jestem bardzo zadowolona. Koszt 150,00 PLN.wraz z nagraniem płyty i do tego dostałam 5 zdjęć 3d. Wszystko i pokazywał i opisywał:-) Zadzwoniłam i za 2 godziny - wizyta. Także polecam:-)
W Feminie kosztuje 200 PLN i się czeka około tygodnia na wizyte.
A w Jaśkowicach to sama nie wiem jak jest. Bo zadzwoniłam i babka w rejestracji mówiła, że oni czegoś takiego nie robią. Natomiast ja wyczytałam, że w Jaśkowicach USG 3D robi dr. Rojek.
NT 0,9 mm no to super
CRL- 72 mm co odpowiada 13 tc + 3 dni (maluszek jest jeden dzień do przodu:-))
ASP (akcja serca) 151 u/min
mam tyłozgięcie macicy, ale tym lekarz nie kazał się przejmować
Usg mam nagrane na płycie ok. 20 minut.Połowa jest czarniobiała, bo wszystkie pomiary były robione w 2D, ale reszta w 3D. Duży ekran nad łóżkiem, także mogłam wszystko na zywo oglądać.
Ale fajnie widać maluszka!!! Machał rączkami do mamusi...

Ale nie chciał pokazać co ma między nóżkami, albo odwracał się tyłem, albo bokiem. A to urwis:-) Lekarz mówił, że u chłopca w 13 tc można już zobaczyć jajeczka, jak się dobrze ułoży, a mój maluszek nie chciał. Natomiast jeżeli to by miała być dziewczynka to jeszcze nic nie będzie widać:-( Nadineczko, ja robiłam USG u Hercunia. No i jestem bardzo zadowolona. Koszt 150,00 PLN.wraz z nagraniem płyty i do tego dostałam 5 zdjęć 3d. Wszystko i pokazywał i opisywał:-) Zadzwoniłam i za 2 godziny - wizyta. Także polecam:-)
W Feminie kosztuje 200 PLN i się czeka około tygodnia na wizyte.
A w Jaśkowicach to sama nie wiem jak jest. Bo zadzwoniłam i babka w rejestracji mówiła, że oni czegoś takiego nie robią. Natomiast ja wyczytałam, że w Jaśkowicach USG 3D robi dr. Rojek.

reklama
monia1110
a wiesz monia1110, gdzie warto kupować ciuszki w uk dla dzieciaczków? ja nie bardzo wiem, gdzie uderzać, a może gdzieś bardziej warto niż w innym sklepie. będę wdzięczna za wszelkie rady - również co do wózków i łóżeczek.
szczerze mowiac to nie mam bladego pojecia bo jeszcze nic nie patrzylam narazie tak orientacyjnie patrze sobie ceny przez internet szczegolnie wozkow i lozeczek. a co to ubranek to w uk wszedzie sa baaardzo ladne i niedrogie ciuszki dla maluszkow, ale co do ciezszego spprzetu to jeszcze nic niewiem
w miare przysteone ceny sa w argosie ale tam niewiem jaka jest jakosc. jak sie czegos dowiem to dam znac