reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

starania się - watpliwości..

Dziewczynki czy Wy wiecie co oprócz buraków powinno się jeść przy niskiej hemoglobinie?
Ja mam 10,8 przy normie od 11. Niby ok, ale miesiąc temu miałam 12, więc jak widać mocno spada. Pewnie dlatego,że łykam tylko kwas foliowy. Wczoraj kupiłam witaminy i żelazo, ale nie chcę tyle tego łykać. Może coś bardziej naturalnego? A jakos na buraki nie mam ochoty. I nie będę ich co dzień jeść.

Niestety nie pomogę kochana..Ja mam hemoglobinę jak dorosły zdrowy facet :)
Ale zaraz poszukam czegoś w necie dla Ciebie :)

reklama
Dziewczynki czy Wy wiecie co oprócz buraków powinno się jeść przy niskiej hemoglobinie?
Ja mam 10,8 przy normie od 11. Niby ok, ale miesiąc temu miałam 12, więc jak widać mocno spada. Pewnie dlatego,że łykam tylko kwas foliowy. Wczoraj kupiłam witaminy i żelazo, ale nie chcę tyle tego łykać. Może coś bardziej naturalnego? A jakos na buraki nie mam ochoty. I nie będę ich co dzień jeść.

jest taki ekstrakt z buraka myślę, że do kupienia w zielarskich lub coś związane z medycyną naturalną. Wypić łatwiej niż wcinać buraki. A poza tym jeszcze inne witaminy wspomagają hemoglobinę to nie wystarczy zjeść tylko buraki ale i inne chwasty! więc może skuś się na te tabletki bo w przeciwnym razie czeka cię cały ogród warzywny i pół sadu przez cały dzień na talerzu.

LOREE

Należy jeść więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. W każdym posiłku należy uwzględnić warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Bogate w witaminę C są papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki i cytrusy.

Należy ograniczyć picie kawy i herbaty w czasie posiłków. Zawierają one związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Można je pić w czasie między posiłkami.

Analizator i miernik hemoglobiny

Niestety nie pomogę kochana..Ja mam hemoglobinę jak dorosły zdrowy facet :)
Ale zaraz poszukam czegoś w necie dla Ciebie :)

Dziękuję Ci kochana. Ja od kilku dni mam problem z netem. Strasznie wolno działa i myślałam,że to wina bluconnecta, ale chyba niestety laptopa. Mój M go wyczyścił porządnie i nadal działa z beznadziejna prędkością. Nektarynka by mi sie teraz przydała:-)

ja wiem ze to zaden skok ale jutro bedzie jeszcze wiekszy:tak: mam taka nadzieje bo w cyklu ktory wczesniej mierzylam wlasnie tak mialam , najpierw o ciut a na drugi dzien juz o 3 kreski:tak: ja dzis zyje ta nadzieja bo nie chce miec znowu zrabanego humoru....:zawstydzona/y:
tobie tez jutro skoczy zobaczysz, nie załamuj sie na zapas, nie wolno sie poddawac...... trzeba walczyc, albo odpuscic totalnie i fasola sama przyjdzie..... nie wiem kochana, ale nie poddawaj sie....:sorry:

to juz za dlugo trwa... boje sie ze oszaleje... juz popadam w depresje... zmienilam sie przez ten rok i prawie pol roku totalnie ... saa siebie nie poznaje... nie moge tak zyc... ciagle placz, niepotrzebne nerwy, strasznie ogresywna sie zrobilam, wszystko mnie denerwuje... ja poprostu nie chce tak zyc... nawet nie tyle co chodzi o mnie ale o mojego tz... sama nie wiem jak on ze mna tak wytrzymuje... boje sie ze jak dalej bede walczyc o dziecko i nic z tego nie wyjdzie to sie naprawde zle skonczy dla mnie...

jest taki ekstrakt z buraka myślę, że do kupienia w zielarskich lub coś związane z medycyną naturalną. Wypić łatwiej niż wcinać buraki. A poza tym jeszcze inne witaminy wspomagają hemoglobinę to nie wystarczy zjeść tylko buraki ale i inne chwasty! więc może skuś się na te tabletki bo w przeciwnym razie czeka cię cały ogród warzywny i pół sadu przez cały dzień na talerzu.

Dziękuję!!! Ja będę łykac te tabletki , ale chciałam coś oprócz nich , bo mam nadzieję,że wtedy wyniki szybko mi się poprawią!
Wiem,że gdybym ni łykała tabletek to mogłabym sobie zaszkodzić.

LOREE

Należy jeść więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. W każdym posiłku należy uwzględnić warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Bogate w witaminę C są papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki i cytrusy.

Należy ograniczyć picie kawy i herbaty w czasie posiłków. Zawierają one związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Można je pić w czasie między posiłkami.

Analizator i miernik hemoglobiny

Dziekuję! Mięso odpada bo go nie jem od 15 lat. Ale pomidory i owoce bardzo chetnie!
Ja tez zawsze miałam dobre wyniki, ale ostatnio faktycznie piłam dużo kawy i coli:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Teraz już nie piję w ogóle:tak::tak::tak:

Nektarynka trzymam kciuki!!! A wpisałaś w CV że jesteś specjalistą od mierzenia tempetarurki i badania śluzu?? Zawsze to dodatkowa umiejętność :)))
nie wpisalam ale jak babka powie ze chcialaby dzidziusia to jej pomoge:)
:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Trzymam kciuki!!!
dzieki Loree
wiem wiem wlasnie, ale mysle ze to bedzie to:tak: dziekuje ci za pomoc , buziaczke specjalnie dla ciebie ;*******
obserwuje co dziennie wykresik wiec jestem na bierzaco jak cos to mozesz na mnie liczyc aaa i jeszcze dzis zgwalc M..
Dziękuję Ci kochana. Ja od kilku dni mam problem z netem. Strasznie wolno działa i myślałam,że to wina bluconnecta, ale chyba niestety laptopa. Mój M go wyczyścił porządnie i nadal działa z beznadziejna prędkością. Nektarynka by mi sie teraz przydała:-)
jeszcze jestem bylam tapete nakladac i jeszcze ziola pije jak cos to priv

reklama
Lore - niedobór hemoglobiny prowadzi do anemii:

OBJAWY NIEDOKRWISTOŚCI

Głównym zadaniem hemoglobiny jest przenoszenie tlenu z płuc do tkanek. Jeżeli nastąpi jej niedobór wówczas upośledzona jest zdolność krwi do zaopatrywania tkanek w tlen niezbędny do wytwarzania energii, dochodzi wówczas do:
1. zaburzeń ze strony układu nerwowego:

• zawrotów głowy, szumu w uszach|
  • uczucia pustki w głowie
  • niemożności skupienia uwagi
  • łatwości męczenia się i uczucia znużenia
  • zaburzeń pamięci
2. zauważalne są również objawy ze strony układu krążenia m.in.:

• bladość skóry i błon śluzowych
  • zmniejszenie zdolności organizmu do utrzymania właściwej temperatury ciała
  • przyspieszenie akcji serca, szczególnie podczas wysiłku fizycznego
Częstym objawem niedokrwistości jest bezsenność, zwiększona drażliwość i pobudliwość nerwowa.

CO POWODUJE KŁOPOTY Z HEMOGLOBINĄ?

Przyczyn może być wiele, np. czynniki genetyczne, środowiskowe, żywieniowe. Dość częstą przyczyną występowania niedokrwistości u ludzi dorosłych są infekcje i przewlekłe stany chorobowe. Wykluczyć więc należy wszystkie czynniki medyczne, które muszą być konsultowane z lekarzem. Najczęściej jednak niedokrwistość wywołana jest niedoborami pokarmowymi, zwłaszcza niedoborem żelaza w diecie.
Niedokrwistość na tle żywieniowym oprócz zmniejszonego spożycia żelaza może powstawać w wyniku niedoborów:

• kwasu foliowego
  • witaminy B6 i B12
  • witaminy C
GDZIE ZNAJDZIEMY ŻELAZO?

Zanim zaczniemy szukać źródeł występowania tego mikroelementu należy powiedzieć o jego biodostępności, czyli o stopniu w jakim żelazo zostanie wchłonięte z przewodu pokarmowego, aby spełniało swoje funkcje krwiotwórcze.
W produktach żywnościowych występują dwa rodzaje żelaza:

• hemowe, które znajduje się głownie w produktach pochodzenia zwierzęcego
  • niehemowe, występujące głównie w produktach roślinnych
Żelazo niehemowe jest wchłaniane zaledwie w 2%, podczas gdy przyswajalność żelaza pochodzącego z produktów zwierzęcych wynosi około 22%. Warto zaznaczyć, że na biodostępność żelaza niehemowego mają wpływ inne składniki diety.

Korzystnie wpływają:

• witamina C pochodząca z warzyw i owoców
  • nawet niewielkie ilości mięsa
Należy natomiast „uważać” na:

• kawę, herbatę – polifenole w nich zawarte utrudniają wchłanianie żelaza; ważne więc aby nie popijać posiłku herbatą!
  • szpinak, szczaw, rabarbar – ze względu na kwas szczawiowy
  • nadmiar błonnika w diecie – m.in. produkty z nieoczyszczonego ziarna np. razowe pieczywo, otręby pszenne itp.
  • jaja – mimo dużej ilości żelaza w żółtku nie jest ono dobrze przyswajalne
  • mleko i przetwory mleczne – z powodu wapnia, który ogranicza przyswajanie żelaza
W POSZUKIWANIU ŹRÓDEŁ…

Dla zaspokojenia potrzeb organizmu na żelazo konieczne jest zwrócenie uwagi na odpowiednie zestawienie poszczególnych posiłków. Powinny się w nich znajdować produkty, będące dobrym źródłem tego pierwiastka (patrz tabela 1)
Aby skorzystać w pełni z tabeli należy wiedzieć ile należy dostarczyć organizmowi żelaza w diecie, i tak zapotrzebowanie dla poszczególnych grup wynosi:

• dzieci – 10 mg/dobę
  • kobiety – 18 mg/dobę
  • kobiety ciężarne – 26 mg/dobę
  • kobiety karmiące – 20 mg/dobę
  • mężczyźni – 15 mg/dobę
Jak wspomniano powyżej oprócz żelaza ważną rolę w eliminowaniu niedokrwistości pełnią inne składniki. Gdzie ich szukać?:

• kwas foliowy – najbogatsze jego źródła to sałata, szpinak, natka, brokuły, owoce cytrusowe – jednym słowem produkty, które dodatkowo są bogactwem witaminy C ułatwiającej przyswajanie żelaza niehemowego oraz drożdże, wątroba, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe;
  • witamina B6 - występuje w większych ilościach w drożdżach, kiełkach pszenicy, otrębach pszennych, nasionach roślin strączkowych;
  • witamina B12 – należy jej szukać głównie w wątrobie i nerkach, w mniejszych ilościach natomiast występuje w mleku i jego przetworach;
  • witamina C – jej źródła to wymienione wyżej warzywa
CO Z FARMAKOLOGIĄ?

Preparaty żelaza podaje się zawsze wyłącznie na zlecenie lekarza. Przedawkowanie jest bardzo szkodliwe, dlatego bez wyraźnych wskazań medycznych nie należy ich przyjmować.
Preparaty kwasu foliowego wskazane są dla kobiet w okresie prekoncepcyjnym i w czasie ciąży, a także podczas karmienia dziecka piersią.
Preparaty witaminy B12 wskazane są dla osób odżywiających się w sposób ściśle wegetariański.

KOMPROMIS

Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi podroby nie powinny gościć na naszym stole. Co więc zrobić, aby pogodzić racjonalne żywienie z potrzebą uzupełnienia żelaza? Wątróbka drobiowa z pieczonym jabłkiem w majeranku z dodatkiem sałatki z brokułów i ziemniakami zapiekanymi posypanymi natką to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia ale i „zastrzyk” w walce z niedokrwistością. Pamiętajmy, że codzienna taka porcja spowoduje, że przybędzie nam kolejny problem związany z walką z cholesterolem. Jak to pogodzić? Lecząc niedokrwistość żywieniową z niedoborem żelaza wybierajmy na co dzień mięso chude drobiowe w połączeniu z produktami zbożowymi z pełnego przemiału i wzbogacajmy dania produktami bogatymi w witaminę C, pamiętając jednocześnie o składnikach, które utrudniają przyswajanie żelaza. Smacznego!

Do góry