reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

23marta-ja piszę Ty czytasz i wyjaśniasz:-)
mam wyniki:tak:

glukoza: 75g
na czczo-89
po 1h-115
po 2h-91
w moczu 1370

hemoglobina-11.9

i mocz: (opis z tyłu do rozszyfrowania dla Ciebie)
npł. liczne
leuko. 2-3
licz. bakterie
poj. szcz.wap.

proszę o diagnozę:-):-)

reklama
a czemu nie moglas urodzic lozyska ?? cos sie podzialo ??
czemu,? już dokładnie nie pamiętam jak to się fachowo nazywa- łożysko rodzi się parciami chwilę później po dziecku, ale moje nie chciało wychodzić, potem kładli mi się na brzuch i próbowali wycisnąć i do tego ciągneli za pępowinę- nie bylo to straszne, nie bolało mocno- było śmiesznie bo było kilku lekarzy i położne i mówili mi że teraz będą ciągnąć i równocześnie leżąc na brzuchu wyciskać, a ja do nich że mogą wszystko robić , byleby mi co chwilkę nie dotykali wacikiem ze spirytusem nacięcia. A potem nagle wielkie zamieszanie bach bach, wyprosili tatusia z synkiem, uśpili mnie i wyłyżeczkowali- jest chyba jakiś czas na urodzenie łożyska- i chyba taka sytuacja nie jest jakimś niespotykanym zjawiskiem

a czemu nie moglas urodzic lozyska ?? cos sie podzialo ??
tak czasami sie dzieje ze lozysko sobie tak przyrosnie ze trzeba mu pomóc sie wydostac /

mea_osi powiedz mi czy naprawde warto to sako kupic bo ja sie od kilku tygodni zastanawiam i dzis chcem decyzje podjac i czy ty moze kupowałas z tej strony www.fatty.pl
i jaki rozmiar najlepiej kupic xl,xxl,xxxl ????

23marta-ja piszę Ty czytasz i wyjaśniasz:-)
mam wyniki:tak:

glukoza: 75g
na czczo-89
po 1h-115
po 2h-91
w moczu 1370

hemoglobina-11.9

i mocz: (opis z tyłu do rozszyfrowania dla Ciebie)
npł. liczne
leuko. 2-3
licz. bakterie
poj. szcz.wap.

proszę o diagnozę:-):-)
hmmm tyle co wiem napisze,
test obciazenia glukoza bardzo dobrze wyszedl,
tylko ta glukoza w moczu mnie nastanawia bo to w moczu 1370? to glukoza w moczu? w jakich to jest jednostkach? glukozy w moczu nie powinno byc, to bylo z badania ogolnego moczu ??
Hemoglobina okej

npł. liczne
- nablonki plaskie, nablonki palskie moga byc w moczu jakies tam a liczne u ciebie moga wynikac z tego powodu ze zle pobralas mocz do badania , nie ze srodkowego strumienia moczu, tylko z poczatkowego, bo w tym poczatkowym strumieniu jest wiecej
leuko. 2-3 - leukocyty norma
licz. bakterie - bakterie liczne to nic tez moze byc zwiazane z nie wystarczajaco dokladnym wyszorowaniem krocza przed badaniem, albo tez z tym ze to poczatkowy strumien moczu, a nie srodkowy, tez tak mialam i gin mowil ze okej
poj. szcz.wap. - to wedlug mnie pojedyncze szczawiany wapnia, czyli jakies kamienie...
wszytsko pzepisalas z tego badania? czy cs jeszcze tam bylo?

Teraz się zastanawiam bo ja głupia jadłam dzień przed glukozą wieczorem Kinder Bueno:( I nie wiem czy soku nie piłam też.. Dżizus nie pamiętam. Nie mogę powtórzyć badania bez skierowania chyba co nie?
nie wiem czy tam dalej cos pisalas czy powtorzylas badanie? w kazdym razie schemat posteowania jest taki ze jak Ci zle wyszla ta 50g bo wyszlo za duzo (jedzenie tutaj nie ma wplywu, bo przed 50g nie trzeba byc na czczo i mozna zrobic o dowolnej porze), to teraz robisz 75g i musisz zobaczyc jak ci wyjdzie 75g, mozliwe ze wyjdzie ok, wtedy jest ok, a jak wyjdzie za wysoko, ale nie wiecej niz 200 tylko pomiedzy 140-200, to za jakis czas bedziesz musisala powtorzyc 75g i pewnie jakas dietka. Ale przezd 75 g juz musisz byc koniecznie na czczo. (czyli minmum 8h bez jedzenia i picia)

Mam pytanie. Wiem, że jeszcze czas, ale chciałabym zafarbować włosy kiedy to Mała będzie już na świecie. Myślałam o lutym. Czy wówczas nawet jak będę karmić piersią to można farbować?? Chodzi mi o farbowanie w salonie, nie domowe farbowanie.
Tylko, że u mnie raczej niezbędny będzie amoniak bo chcę z ciemnego blondu zrobić się na jasny blond;-)
ja tam sie pare dni temu zafarbowalam na bardzo jasny blond hehe, mysle ze bedzie ok, nie popadam w paranoje ;)

dziewczyny powiedzice mi czy ktoras z was uzywa musteli? i czy ma z nia doswiadczenia z wczesniejszej ciazy?
bo jak do tej pory zeby nie zbankrutowac uzywalam pharmaceris foliacti i poki co wysmienicie sie sprawdza i nie ma ani jednego prazka, ale zastanawiam sie czy na ostatnie dwa miesiace nie kupic jej...
tylko obawiam sie czy zmiana kremu przypadkiem nie moze zaszkodzic, i czy wogole warto tak sie szarpnac z kasa...
jest to jakas rewelacja czy po prostu krem jak kazdy?
ja smaruje sie ze 2 razy dziennie oliwka i jakims kremem ( a kremy zmieniam se co troche, uzywalam juz AA mama i ja, Fissan a teraz mam parfecta mama)

Ostatnia edycja:
hmmm tyle co wiem napisze,
test obciazenia glukoza bardzo dobrze wyszedl,
tylko ta glukoza w moczu mnie nastanawia bo to w moczu 1370? to glukoza w moczu? w jakich to jest jednostkach? glukozy w moczu nie powinno byc, to bylo z badania ogolnego moczu ??
Hemoglobina okej

npł. liczne - nablonki plaskie, nablonki palskie moga byc w moczu jakies tam a liczne u ciebie moga wynikac z tego powodu ze zle pobralas mocz do badania , nie ze srodkowego strumienia moczu, tylko z poczatkowego, bo w tym poczatkowym strumieniu jest wiecej
leuko. 2-3 - leukocyty norma
licz. bakterie - bakterie liczne to nic tez moze byc zwiazane z nie wystarczajaco dokladnym wyszorowaniem krocza przed badaniem, albo tez z tym ze to poczatkowy strumien moczu, a nie srodkowy, tez tak mialam i gin mowil ze okej
poj. szcz.wap. - to wedlug mnie pojedyncze szczawiany wapnia, czyli jakies kamienie...
wszytsko pzepisalas z tego badania? czy cs jeszcze tam bylo?

to jest wynik (glukoza w moczu) po wypiciu 75 g glukozy i odczekaniu pierwszej godziny-te 1370 mg/dl

a te wszystkie dopiski do moczu są napisane przy moczu porannym (po kąpieli i do sterylnego pojemnika)

tak czasami sie dzieje ze lozysko sobie tak przyrosnie ze trzeba mu pomóc sie wydostac /

mea_osi powiedz mi czy naprawde warto to sako kupic bo ja sie od kilku tygodni zastanawiam i dzis chcem decyzje podjac i czy ty moze kupowałas z tej strony www.fatty.pl
i jaki rozmiar najlepiej kupic xl,xxl,xxxl ????

WARTO !!!! dla kregoslupa nie ma nic lepszego !! jak juz mam tak ze nie umiem znalezc sobie pozycji to wtedy tylko na sako !! a i popoludniami spie na nim bo wygodniej niz na lozku !! wygodnie podtrzymuje brzuszek bokiem i jest wogole idealne do ulozenia sie
jak kupowalam ze strony Meble wypoczynkowe, Meble młodzieżowe, Pufy, Fotele wypoczynkowe : Ecopuf z ecopuf -> model Mega Sako !!
jedno co to ciezko sie z niegopodniesc bo sie siedzi raczej nisko !! ja sie skulam zawsze na podloge i podnosze sie z kolan zeby nie ciagnac miesniami brzucha

to jest wynik (glukoza w moczu) po wypiciu 75 g glukozy i odczekaniu pierwszej godziny-te 1370 mg/dl

a te wszystkie dopiski do moczu są napisane przy moczu porannym (po kąpieli i do sterylnego pojemnika)

w moczu glukozy nie powinno byc w ogole (tzn moze byc do 300mg/dl, ale ta wartosc jest dla tych testow paskowych niewykrywalna, ale powiem ci szczerze ze to odnosi sie do badania ogolnego moczu tak z rana,a Ty jak to robilas to siku po godzinie testu z glukoza? bo nie rozumie? a ile glukozy moze byc w moczu po tescie obciazenia to nie wiem, hmm nic nam o tym nie mowili, ale chyba tez nie powinno byc wcale)
Pobieralas srodkowy strumien moczu czy pierwszy? rozumiesz o co mi chodzi? ze najpierw troche siku do kibelka tak mniej wiecej w polowie siku zaczynasz robic do pojemniczka, a reszte do kibelka

pytanko czy puchna wam juz nogi ??
mi dzis tak spuchły przy kostkach ze jestem przerazona:szok: nie spodziewałam sie takich dolegliwosci na tym etapie ciazy
dobrze ze jutro mam wizyte u gina

reklama
Do góry