reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

reklama
Kochana

Ja stawiam ze w zeszly poniedzialek mialas owu....ladnie tempeczka zaczela rosnac....wiec jestes 7 dni po i masz pika progesteronu....

Hmmm, powiedzcie mi bo zcegoś tu nie rozumiem. Owu jest wtedy jak jest pik temperatury, albo zaraz po. Na wykresie Esch pik jest w środę, to dlaczego Lolitka mówisz, że stawiasz na poniedziałek? :eek:Nie jestem znawczynią, więc wolę dopytać, bo może też zacznę mierzyć tempkę.

Czyli utwierdzasz mnie w przekonaniu ze jednak owu byla... tylko dlaczego na usg nic nie wyszlo?? Chyba ze owu byla po usg...

Kiedy mialas dokladnie usg ? Czy na usg pecherzyk byl okragly czy plaski?

Hmmm, powiedzcie mi bo czegoś tu nie rozumiem. Owu jest wtedy jak jest pik temperatury, albo zaraz po. Na wykresie Esch pik jest w środę, to dlaczego Lolitka mówisz, że stawiasz na poniedziałek? Nie jestem znawczynią, więc wolę dopytać, bo może też zacznę mierzyć tempkę.:eek:

Owu jest w wiekszosci przypadkow W DZIEN PRZED wzrostem tempka. Wzrost tempki jest juz potwierdzeniem przebytem owu. Ten wzrost musi byc przez min 3 dni - powyzej tzw coverline. I dlatego wcale nie trzeba miec piku - patrzymy na tendecje wzrostowa a nie pik. Pik tempki zwykle jest okolo 7-8 dni po owu z racji tego, ze to progesteron pcha tempke do gory. Wiec wraz z pikiem (najwyzsza wartosc) progestronu jest pik tempki

Niemniej jednak nalezy pamietac ze mozna miec wzrost tempki do 4 dni przed owu - do 2 dni po owu w zaleznosci od reakcji Twojego mozgu na progesteron. Ale jak sobie pare pomierzysz to latwo Ci bedzie to okreslic bo bedziesz znala swoj rytm cyklowy

Jak masz jakies pytania to wal

Lolitka usg mialam w pon kolo 16 i pecherzyk byl tak troche pofalowany, postrzepiony na bokach... a nie taki okragly jak byl np. w piatek...

Kochana

Okazuje sie ze przy LUF krzywa tempki przebiega tak jakbys miala owu - wiec jesli masz LUF, to po wykresie nic nie zobaczymy. Zobacz co znalazlam - wypowiedz dr Tomasza Bączkowskiego na ten temat

LUF syndrom jest związany z brakiem owulacji i nie ma skutecznego sposobu aby przeciwdziałać i skutecznie leczyć ten zespół. W zespole tym obserwujemy zwykle prawidłowy przebieg krzywej termicznej co wskazuje na produkcję progesteronu. Należy wiedzieć że tak naprawdę jedynym potwierdzeniem owulacji jest ciąża. Brak owulacji na podłożu LUF można jedynie podejrzewać , nawet jeżeli ma się do dyspozycji najlepsze USG - nigdy do końca nie możemy udowodnić że rzeczywiście owulacja nie nastąpiła. Co do dalszego leczenia - niepowodzenia inseminacji są wskażniem do laparoskopii która w podejrzeniu zespołu LUF może nam wnosić coś istotnego (brak znamion owulacji w jajnikach). A jeżeli leczenie i diagnostyka doprowadzą do potwierdzenia tego zespołu to w przyadku dodatkowo "słabych" parametrów nasienia może to być wskazniem do zapłodnienia pozustrojowego.

reklama
Kochanie

Zdolowac nie chcialam w zadnym razie. :-(

Po prostu staram Ci sie pomoc zrozumiec co jest grane... Jezeli nawet masz ten LUF - to chyba lepiej poznac wroga niz go szukac.....Przynajmniej ja jestem tego zdania wiec dlatego wkleilam ta wypowiedz bo ocenilam ja jako bardzo cenna dla Ciebie.

Do góry