reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

Laski co znaczy dokładnie stadium łożyska 2/3?? Przyjaciółka mi tłumaczyła, że 2 to dojrzałe stadium gotowe na wyjście a 3 to już ''stare'' łożysko, które powinno być ''wydalone''. Jakoś dziwnie mi to wytłumaczyła:D

To mniej wiecej tak jest ale nie ma sie czym narazie martwic:no:pod koniec ciazy tak jest ze lozysko nie jest juz takie jak wczesniej.

CHERIE spij dobrze;-)ja nie bralam fenka wiec mi nie przeszkadzal Isoptin:no:wrecz przeciwnie:tak:nawet byl lepszy niz Dopegyt:tak:

reklama
co dr google ma do powiedzenia w temacie lozyska ??

" stopień rozwoju łożyska powinien być odpowiedni do poziomu zaawansowania potrzeb /wielkości/ płodu, drugi stopień jest charakterystyczny dla poczatków trzeciego trymestru, wtedy, kiedy plód rozwija się dynamicznie, pod skórą tworzy sie tkanka tłuszczowa i dziecko duzo zyskuje na wadze. Trzeci stopień oznacza już pełną dojrzałość łożyska, a tym samym , kiedy do porodu zostało jeszcze wiele czasu, moze sugerować niewydolność do ,nazwijmy to, "odżywienia dostatecznego" płodu. Z kolei pełna dojrzałość w ostatnich tygodniach ciąży jest normalna i oznacza gotowosć do narodzin dziecka./ tak w uproszczeniu/, gdyż płód osiągnął stan, w którym łożyska nie jest juz w stanie sprostać jego potrzebom.
Niedojrzałość łożyska zazwyczaj skorelowane jest z niedorozwojem płodu, niską masą urodzeniową itp., ale to tak w uproszczeniu, bo przecież istnieją też inne czynniki wpływające na te parametry"

nawiazujac do tego co znalazlam smiem twierdzic ze jeszcze twoje lozysko nie osiagnelo 3 stopnia wiec jest jak najbardziej w porzadku !! w koncu zostalo ci zaledwie kilka tygodni do konca !!

Ja nie zasnę szybko bo emocji mam pod dostatkiem;D Opluskałam się i zajadam kabanosy:p Ostre są bo to jakiś nowy smak:) Ciekawe jak jutro o 7 wstanę na jazdy:p

Spać nie mogę, więc troche nadrabiam (w ogóle nie moge siedzieć przed kompem tak mi juz oczy odpadają z bólu od paru dni) :)
Ja jestem w 34 tc i widziałam super buzię, usteczka, nosek, minki, łapki, pępowinę, stópki.
To super, że tak dobrze u Ciebie z widocznością ;) U mnie to praktycznie nic już nie widać przez powłoki brzuszne ;) No i w ogóle świetnie, że się tak idealnie rozwija Twoje maleństwo! :)

Laski co znaczy dokładnie stadium łożyska 2/3?? Przyjaciółka mi tłumaczyła, że 2 to dojrzałe stadium gotowe na wyjście a 3 to już ''stare'' łożysko, które powinno być ''wydalone''. Jakoś dziwnie mi to wytłumaczyła:D
Stadium 2 prawidłowo występuje od początku trzeciego trymestru i oznacza "zużycie" łożyska.
Tzn.
jeśli się np pali w ciąży to przez to , że łożysko musi ciągle filtrować szkodliwe substancje szybko się zużywa i można wtedy już na początku 3 trymestru mieć 3 stadium (istnieje ponoć jeszcze teoretycznie 4 stadium, czyli całkowita niewydolnośc łożyska). W takiej sytuacji przedwczesny poród to najłagodniejsze powikłanie, bo skoro łożysko już "nie daje rady" to i nie odżywia dzidziusia prawidłowo.
A z drugiej strony czasem bywa tak, że do nawet do 30 tygodnia ciąży jest 1 stadium czyli łożysko nówka sztuka ;)
Ogólnie 2 stadium w III trymestrze i 3 stadium 2-3 tygodnie przed porodem to absolutnie norma i prawidłowy wynik :) A... i nie ma stanów połowkowych takich jak 2/3. Bo albo jest 2 albo 3 (ponoć bardzo duża różnica), ale czesto lekarze takie dziwolągi wypisują, żeby zaznaczyć, że bliżej do 3 niż do 1 :) Czyli 2/3 oznacza najzwyczajniej w świecie 2 i tyle :)
Ale się rozpisalam! :)

Georgina chwal się zdjęciami.
Kopciuszku mi odstawili Isoptin, bo że on niby nie tylko likwiduje skutki uboczne Fenoterolu ale i osłabia jego działanie :dry: no nic, będę łykać to, co kazali.
a i hemoglobina mi ciutkę skoczyła - z 7.0 na 7.3 - ale nie miałam zastrzyków w szpitalu, co mnie czeka jutro.
zmykam do łóżka, może odeśpię te nieprzespane noce. dobranoc!
Odeśpij, odeśpij. Kto jak kto, ale Ty bardzo zasłużyłaś na odpoczynek! :) Trzymaj się dzielna mamuśko :) Trzymam osobiście kciuki, żeby wszystko się ustabilizowało:)

i znowu ja pierwsza.. :p
Georgina swietne wieści :) no i Perełka prześliczna. :)
możesz być dumna z takiej brzoskwinki :p
tak se czytam.. ja tu panika z hemoglobina 10 a Kasia ma 7.3 :O
Cherie dasz rade kobieto :) grunt to pozytywne myslenie :)

reklama
Witajcie:)
poczytywałam Was troszke wczoraj,ale wszystkiego nadrobić nie zdążę, idę wziąć prysznici śmigam na wizytę do gina :) ( swoją drogą to pierwsza wizyta na której nie będzie ze mną mój mąż). Mam nadzieję że jakieś zdjęcia z usg wyszarpię od niego :) no i przede wszystkim oby maluszek był zdrowy a moje wyniki badań dobre! Miłego Dnia Wam życzę, za oknem piękny dzień się zapowiada:)

Do góry