reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Styczniówki 2010 !!

Ello

Jestem i ja:-) Po pracy, po sprzatniu i po obiadku. Kupilam dzis filtr brita do wody i pilke do cwiczen jak pani polozna kazala, własnie T wywinal kozla na niej:-D:-D

Labamba daj wkoncu znac co z twoja wizyta bo sie martwimy:sorry2:

Ja uciekam na pilce cwiczyc
Dobrej nocki jakbym nie wrocila:-)

reklama
Aha Roxeen ten program ma byc na Discovery travel&living, ale jeszcze nie mowili kiedy bedzie emitowany, tylko ze wkrotce.

Wiesz, że możesz rodzić w wodzie tylko w sytuacji, kiedy nie odejdą Ci wody płodowe na początku porodu???Też chciałam tak rodzić Oliwkę, ale moja gin skutecznie mnie przekonała, że nie mam co się nastawiac, bo własnie to jest podstawą żeby wpuścili Cię do wanny... Mi wody odeszły na samym początku porodu... Więc dobrze, że się nie nastawiałam bo tylko bym się rozczarowała i denerwowała, bo jak już się nastawisz to dupa zbita..

Ale ułożenie miednicowe, bynajmniej u nas, przy pierwszym porodzie nie jest wskazaniem do CC. Poszukaj sobie zresztą info na necie.

Nio ja tez slyszalam-- tak jak Joasia napisala, ze w wodzie to tylko jak wody płodowe nie odejda wczesniej.
A polozenie miednicowe faktycznie wcale nie jest wskazaniem do CC, dopiero połozenie poprzeczne jest, bo nie da sie tak urodzic sn.

Witam serdecznie wszytskie mamusie :-)
Już się dopisałam.
Nie udzielam się bo zanim wszytsko uda mi się przeczytać, to sen się upomina ;-) A że jeszcze aktywna zawodowo jestem, to zwyczajnie nie daję rady, ale staram się zawsze być na bieżąco ;-)
Gratuluję wszystkim udanych wizyt, ja jutro też się wybieram na USG pooglądać klejnoty......
Jak dam radę, to jeszcze coś skrobnę, jeśli nie, to przyjemnej nocy życzę Wam i dzieciaczkom :-)

Witam ponownie dziewczyny,

pisałam rano, że mnie brzuch boli nocami od trzech dni. No i przy okazji badań krwi zajrzałam na oddział opieki nad kobietą ciężarną. Jak zajrzałam, to mnie tam zostawili na sześć godzin.

Okazało się, że mam małe skurcze, które wykazuje ktg. Robili mi jakieś dodatkowe badanie, żeby sprawdzić, czy grozi mi przedwczesny poród. Wynik na szczęście negatywny, ale muszę się oszczędzać i na siebie uważać. A jak mam się oszczędzać, jak mam w domu trzylatka, którym trzeba się normalnie zajmować?:-( Normalnie się przestraszyłam.:-:)-:)-(

Nio ja tez slyszalam-- tak jak Joasia napisala, ze w wodzie to tylko jak wody płodowe nie odejda wczesniej.
A polozenie miednicowe faktycznie wcale nie jest wskazaniem do CC, dopiero połozenie poprzeczne jest, bo nie da sie tak urodzic sn.

Ja nie chcę nikogo zniechęcać, ale zachęcam do bardzo dokładnego zorientowania się jak te porody w wodzie się odbywają.... Bo nasza położna mówiła, że to nie tak że cały czas siedzisz sobie w wannie, tylko każą pół godziny siedzieć w wannie, pół godziny chodzić i tak w kółko do pełnego rozwarcia i dopiero sam poród w wodzie (której nie zmienia się do tego czasu oczywiście..) ...
W naszym rejonie są dwa szpitale - w jednym są porody w wodzie (i nie ma oddziału intensywnej opieki nad niemowlętami), w drugim nie ma takiej możliwości (ale tu jest oddział nawet dla wcześniaków, ja będę właśnie w tym rodziła). Położna z drugiego szpitala mówiła że dużo dzieci z różnymi infekcjami do nich przyjeżdża z tego pierwszego szpitala..
Generalnie to nieźle nas do takiego porodu zniechęciła ;-)także dziewczyny - dowiedzcie się dokładnie jak to jest u was w szpitalach...

Co do wskazań do cc - słyszałam że położenie miednicowe u pierworódek jest jak najbardziej wskazaniem do CC .No i przynajmniej u nas w szpitalu nie pozwolą na SN jeśli dzidzia się nie obróci. Inaczej sprawa wygląda przy kolejnym porodzie i położeniu miednicowym - o ile pierwszy poród danej ciężarówki był normalny, czyli główkowy SN.

macy - uważaj na siebie!! kurcze żeby te skurcze się nie nasiliły....

Wiesz, że możesz rodzić w wodzie tylko w sytuacji, kiedy nie odejdą Ci wody płodowe na początku porodu???Też chciałam tak rodzić Oliwkę, ale moja gin skutecznie mnie przekonała, że nie mam co się nastawiac, bo własnie to jest podstawą żeby wpuścili Cię do wanny... Mi wody odeszły na samym początku porodu... Więc dobrze, że się nie nastawiałam bo tylko bym się rozczarowała i denerwowała, bo jak już się nastawisz to dupa zbita..
Ale ułożenie miednicowe, bynajmniej u nas, przy pierwszym porodzie nie jest wskazaniem do CC. Poszukaj sobie zresztą info na necie.
No niezupełnie jest tak jak mówisz, a temat porodów w wodzie mam obcykany;-) Nie możesz urodzić do wody jeśli ci wcześniej odeszły wody płodowe to się zgadza, ale jak najbardziej możesz w wannie siedzieć i tylko na parcie musisz z wanny wyjść. Co innego rodzić w wodzie, a co innego do wody:happy2: Płacimy położnej, która jest w tej mierze baardzo doświadczona, bo się w tym specjalizuje i mówiła, że nawet jak nie urodze do wody, to nie widzi przeciwskazań żebym siedziała w wodzie w pierwszych fazach porodu:-) Nie nastawiam się na to, że na 100% do wody będe rodzić, choć rozbrajają mnie te maluchy pływające zaraz po urodzeniu, ale na pewno w wodzie posiedze ile wlezie:tak:Oprócz problemów z szyjką nie mam żadnych innych dolegliwości i przeciwskazań, a szyjki przy porodzie już nie ma, albo się zgładza do zera, więc na razie jest duuża szansa. No i wcześniaki też sie do wody rodzić nie mogą, więc jeszcze przede mna 5 tygodni marzeń:-D

Golanda na Żelaznej i Karowej położenie miednicowe przy pierwszym dziecku jest wskazaniem do cc. Mówili u nas na szkole rodzenia, że w Żosi bardzo niechętnie się podejmują takich porodów nawet jak nalegasz-oczywiście jak się uprzesz to może i pozwolą, ale to jest wskazanie do CC. Bardzo niewiele szpitali przy pierworódkach z położeniem miednicowym pozwala tak rodzić SN. Bynajmniej w stolicy-w innych miastach to już może być inaczej.:-)

Ja nie chcę nikogo zniechęcać, ale zachęcam do bardzo dokładnego zorientowania się jak te porody w wodzie się odbywają.... Bo nasza położna mówiła, że to nie tak że cały czas siedzisz sobie w wannie, tylko każą pół godziny siedzieć w wannie, pół godziny chodzić i tak w kółko do pełnego rozwarcia i dopiero sam poród w wodzie (której nie zmienia się do tego czasu oczywiście..) ...
W naszym rejonie są dwa szpitale - w jednym są porody w wodzie (i nie ma oddziału intensywnej opieki nad niemowlętami), w drugim nie ma takiej możliwości (ale tu jest oddział nawet dla wcześniaków, ja będę właśnie w tym rodziła). Położna z drugiego szpitala mówiła że dużo dzieci z różnymi infekcjami do nich przyjeżdża z tego pierwszego szpitala..
Generalnie to nieźle nas do takiego porodu zniechęciła ;-)także dziewczyny - dowiedzcie się dokładnie jak to jest u was w szpitalach...
Ivi no 5h ciurkiem w wodzie to każdy sam by chętnie wychodził, żeby nogi rozprostować;-)Bynajmniej mnie to nie odstrasza. Trzeba wodę często wymieniać, KTG podłączyć od czasu do czasu, sprawdzić postępy w porodzie - wiadomo, że trzeba wychodzić, może i to niedogodność, nie wiem- ale i tak nie spotkałam nikogo, kto by narzekał rodząc do wody-no i największy plus - nie nacinają krocza, a pęknięcia są minimalne,bo woda baardzo rozluźnia. Jeśli rodząca ma bakterie, to szansa że zarazi dziecko jest taka sama w wodzie jak i bez wody. No i wszystko też zależy od czystości szpitala i tego jak położna dba o czystość wody i wanny. Tam gdzie chcę rodzić nie ma pod tym względem zastrzeżeń, no i mam pełne zaufanie do swojej położnej, że zadba o wszystko - w końcu za to płacimy calkiem niemało. No a wiadomo, że są zwolennicy i przeciwnicy porodów w wodzie, tak samo jak cesarek i porodów naturalnych i zależy kto o tym mówi to odpowiednio temat przedstawia :happy2:

Jejkuuuuu Dziewczyny ja bym dzisiaj cały dzień jadła !
Normalnie papa mi się nie zamyka non- stop coś memlam, gryze, rzuje ! a najgorsze jest to że i tak jestem głodna ! co się dzieje ze mną i czy to kiedyś minie hehehehe :-D
Bo z takim apetytem to ja jeszcze z 10 kg przytyje !!

tez macie tak?
Oj ja też tak czasem mam - że chodzę i ciągle szukam co można zjeść;-)No i właśnie dziś mi wyszło na wadze - 2 tyg. i 2 kg więcej:tak:Rzucam słodycze i będę przegryzala non stop owocami-może będzie wtedy mniej waga szalała....

Prosze o przejrzenie wątku "Lista mamusiek" i napisanie posta z data porodu jak którejs mamy brakuje:tak:dziekuje! Robimy porzadek...;-)
Mnie tam nie było, muszę się dopisać ;-)

Ciekawe co u labamby, też się niepokoję. Ja już zmykam, może rano się dowiemy. ;-)
Wszystkim miłej nocki!

Golanda na Żelaznej i Karowej położenie miednicowe przy pierwszym dziecku jest wskazaniem do cc. Mówili u nas na szkole rodzenia, że w Żosi bardzo niechętnie się podejmują takich porodów nawet jak nalegasz-oczywiście jak się uprzesz to może i pozwolą, ale to jest wskazanie do CC. Bardzo niewiele szpitali przy pierworódkach z położeniem miednicowym pozwala tak rodzić SN. Bynajmniej w stolicy-w innych miastach to już może być inaczej.:-)

Agagsm nam mowili na szkole rodzenia ze polozenie miednicowe nie jest wskazaniem do cc, bo oni uwazaja ze tak sie da urodzic, podobnie jak posladkowo i jak jedna nozka jest zgieta a droga wyprostowana i pierwsza chce wyjsc, ale nie wiem jak to sie nazywa, tylko jak dzidzi jest w poziomie czyli poprzecznie, to jest cc, ale moze co polozna, to teoria?

A co do siedzenia w wodzie to na pewno duza ulga!:)
Bo sam porod do wody, mnie jakos nie przekonuje.

Ide spac kobitki!
Do jutra!

reklama
Gratuluję udanych wizyt!
A ja miałam się położyć ale musiałam jeszcze drugą turę ciuszków dzidzi poprasować wiec zmykam teraz.
Dobranoc!

Do góry