luuuzna
Mama Alanka
mala paczke![]()
A ja mam dużą i nie wiem ile sztuk przepakować do torby...
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
mala paczke![]()
looo peka mi kregoslup....
stoje zle, leze zle, siedze jeszcze gorzej...
ehhh...
tez planuje kupic to cudo:-)za to wlasnie kocham moje SAKO !!!! jak mi ktos powie ze to nie dziala to mu powiem ze jest glupi![]()
aż tyle?Zbankrutuję na pampersach
![]()
opis porodu po prostu bombaTylko Dziewczyny, każda z Nas jest inna - te informacje są ogólne. Jeżeli coś Was niepokoi to trzeba to sprawdzić.
Co Nas czeka jak dotrzemy do szpitala:
- najpierw Izba Przyjęć (psychicznie trzeba się będzie przygotować żebędzie kolejka i raczej Nasze skurcze na nikim wrażenia nie zrobią) - tak jest u mnie
- jak już wpadniemy wkurzone to trzeba przebrnąć przez Kartę POŁOŻNICTWO - taki jakby wywiad (to nic że będziemy się skręcać z bólu - biurokracja). Z tego co zapamiętałam to tam są ogólne info o Nas, o przebytych chorobach, jest pytanie o choroby w rodzinie, he he i o rok pierwszej miesiączki. Warto też znać swoją wagę ciała - ważne przy znieczuleniu. Podpisuje się tam też zgodę na pare rzeczy.
- potem się trafia na salę, tam można będzie już zabrać małża/partnera. Założa wenflon, lewatywa jak się chce (położna doradzała zrobić bo może potem być zakłopotanie), będzie robione KTG.
- znieczulenie jak się chce można brać jak szyjka się rozwiera między 3 a 6,7 cm. Widziałam igłę którą wbijają w kręgosłup i jak narazie jestem na etapie: Nie Chce!!!
- żeby łagodzić skurcze można spróbować wziąć prysznic, posiedzieć na piłce, kucnąć.
- ogólnie lepiej sobie stać, chodzić, kucać - aktywny poród
- żeby zwiększyć ukrwienie myjemy zęby i zakładamy ciepłe skarpety!!! SERIO
- w czasie skurczy oddychamy brzuchem (poćwiczcie w domku - przydaje się.
Druga faza porodu trwa około 2 h - przy skurczu 3 oddechy i parcie przy każdym. Zmykamy oczy, broda do klatki, chwytamy za kolana i wypychamy dzidziusia. Krocze nacina się w momencie jak widać kawałek łepka i połoźne ocenią że niestety nasze krocze nie da rady - tną na 7 albo 9 h zależy jak dzidziuś ma łepek. Teog się wogóle nie czuje bo tam jest wszystko tak rozciągnięte że ukrwienia nie ma ani czucia.
Jak urodzimy dzidzia na brzucho, potem na chwilę zabiorą zmierzyć, zważyć i oddają na przynajmniej dwadzieścia lat2 h - obserwują na oddziale położniczym Nas. U mnie do domu na drugą dobę jak wsjo ok.