reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Myszko,
lekarze uważają, że starania do roku to normalka, ja jednak jestem innego zdania, bo czasami jest tak, że człowiek się stara i stara, po roku dopiero obserwacja cyklu, badanie hormonów i w końcu lekarz mówi, że w Pani przypadku musimy stosować leki i monitoring. A gdyby wcześniej kobieta by wiedziała, to nie denerwowała by się przez cały rok. Dlatego najlepiej sprawdzić poziom hormonów, oraz zobaczyć na USG jak pęcherzyk się rozwija, jezeli wszystko będzie w porządeczku to nic tylko serduszkować.
Buziaki i wszystkiego dobrego

reklama
Masz fajnie bo się tylko śmieje - mój ma od razu inteligentny komentarz w stylu: "ale ty durnowata jesteś, ledwo zaczeliśmy się starać a ty już wariujesz jakbyś bezpłodna była"

Cycki opadają normalnie... Ale spoko - w tym cyklu on ma pole do popisu, w następnym popiszę się ja :tak:;-)

Obyś nie musiała się popisywać! ;-) Powodzonka! :-)

Agutka dziś to i ja bede działać bo muszę te żołnierzyki rozruszać u mojego małża:-p ucieszy sie na pewno bo juz mu sie chce... heh

To sobie dzis razem "pojękamy",hahahaha! :-) :-D (tzn. mam nadzieję,że i ja też ;-))

Myszko,
lekarze uważają, że starania do roku to normalka, ja jednak jestem innego zdania, bo czasami jest tak, że człowiek się stara i stara, po roku dopiero obserwacja cyklu, badanie hormonów i w końcu lekarz mówi, że w Pani przypadku musimy stosować leki i monitoring. A gdyby wcześniej kobieta by wiedziała, to nie denerwowała by się przez cały rok. Dlatego najlepiej sprawdzić poziom hormonów, oraz zobaczyć na USG jak pęcherzyk się rozwija, jezeli wszystko będzie w porządeczku to nic tylko serduszkować.
Buziaki i wszystkiego dobrego
milusia ale jak zmienie lekarza to jak mam powiedziec bo nigdy tego nie mialam, tzn o co pytac? o jakie badanie dokladnie? bo musze wiedziec. mam 23 lata i lekarze sie mna zabardzo nie przejmuja bo przeciez mam jeszcze czas..... ale moj partner chce miec w koncu dziecko przed 40!!!

śluz płodny może pojawić się przed owulką - w nim przepływają sobie plemniczki aż do pęknięcia pęcherzyka... tak mi się wydaje - nie jestem w tym temacie ekspertem i prawdę powiedziawszy im więcej czytam i siebie obserwuję tym mam więcej wątpliwości... muszę przyznać, że zniechęca mnie fakt, że nie wiem czy mam ten śluz i czy to na pewno płodny, że nie umiem szyjki znaleźć... z drugiej strony to ledwo zaczęłam obserwacje, więc nie można się spodziewać że od razu będę ekspertem... ale że ja do cierpliwych nie należę no to jest jak jest :-p
wiesz ja też nie potrafię dobrze zbadać swojej szyjki. A co do śluzu to narazie u mnie jeszcze nie ma żadnego raczej:sorry: ale dziś i tak zadziałamy żeby potem były świeże plemniczki na owulację :tak:
śluzu płodnego w końcu sie chyba doczekam heh....
obym.. :cool2:

milusia ale jak zmienie lekarza to jak mam powiedziec bo nigdy tego nie mialam, tzn o co pytac? o jakie badanie dokladnie? bo musze wiedziec. mam 23 lata i lekarze sie mna zabardzo nie przejmuja bo przeciez mam jeszcze czas..... ale moj partner chce miec w koncu dziecko przed 40!!!
Myszko trzeba skontrolować poziom hormonów,
polecam stronkęhttp://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=285&Itemid=99
ponadto powiedz lekarzowi o swoich obawach, że chciałabyś wiedzieć czy wszystko jest z Tobą w porządku i dopiero potem próbować (nawet rok).
Powiedz, że chciałabyś monitorować cykl (sprawdzić czy zachodzi u Ciebie owulacja) Jest to badanie mające na celu stwierdzenie występowania jajeczkowania czyli owulacji. USG dopochwowe wykonywane jest zwykle co 1-2 dni, najlepiej przez tego samego lekarza. Podczas każdego badania oceniany jest m.in. pomiar średnicy pęcherzyków i szerokości błony śluzowej macicy tzw. endometrium. W II połowie cyklu celem badania jest znalezienie cech przebytej owulacji. Podsumowując wszystko: lekarz w określonych – na podstawie długości Twoich cykli – dniach wykonuje USG. Obserwuje, jakie rozmiary przybiera pęcherzyk Graafa, oraz określa moment, gdy powinien pęknąć.
Musisz znaleźć lekarza, któremu zaufasz, nie będziesz się bała o coś zapytać, nie będziesz stresowała na wizycie. Ja miałam kilu takich ginekologów, którzy jak o coś zapytałam odpowiadali z ironią (jakbym miała to wiedzieć albo nie wiedzieć). Zachęcam do zapoznania się z Największy ranking lekarzy - opinie, wyszukiwarka, mapa na pewno bardzo Ci pomoże (mnie pomógł baaaaaaardzo , jestem bardzo zadowolona)
buziaki

no ja raczej wolałabym nie stać się ekspertem tylko zafasolkować raz raz i zapomnieć o obserwowaniu szyjki a skupić sie na obserwacji brzuszka :-)

co do śluzu to ja w tym cyklu mam jakiś dziwny... teraz np nie widze u siebie sluzu odpowiadającego płodnemu... mam "mokro" ale "sucho" - paradoks - niby mam mokro ale śluzu za bardzo nie widać :-p:zawstydzona/y::eek: konkretny śluz, który moim zdaniem byłby płodny miałam kilka dni temu - między okresem a spodziewaną owulką i wtedy też serduszkowaliśmy... tempka nie wskazuje jakoby owulcia już była - można zgłupieć dosłownie......... :rofl2: fajnie byłoby mieć na święta prezencik, ale coś podejrzewam, że będzie tak jak z pierwszym dzieckie - starania aż do szaleństwa i dopiero jak sobie porządnie odpuszczę to coś się wydarzy.... :eek:

milusia dzieki za objasnienie, nastepnym razem tak wlasnie zrobie bo zaczelam wlasnie 4 cykl. a ktorego dnia najlepiej wybrac sie do gina? dodam ze mam @ 5 dni

reklama
toteż właśnie nie potrafię sobie odpuścić :-p dlatego tu jestem i Wy dziewczęta pomagacie mi ogromnie dobrym słowem... dzięki Wam nie wylądowałam jeszcze w wariatkowie :-p

milusia dzieki za objasnienie, nastepnym razem tak wlasnie zrobie bo zaczelam wlasnie 4 cykl. a ktorego dnia najlepiej wybrac sie do gina? dodam ze mam @ 5 dni

a jak długie masz cykle?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry