reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

Czesc dziewczynki.
Wlasnie wrocilismy z kliniki gdzie bylismy na mierzeniu i wazeniu. Takie porady i waidomosci przynioslam. Moze sie i ktorejs z was przydadza.

1)WZROST
Mea - mozesz zmienic wzrost urodzeniowy Maxa z 53 na 58. Wg lekarki nie ma szan aby urosl w miesiac 9cm. Norma to ok.3. dzisiaj ma 62. Wg niej zmierzono go z podkulonymi nozkami. Ja od poczatku tak czulam bo bylby strasznie gruby przy wadze 4160 a wzroscie 53. Zreszta ciuszki pokazywaly mi cos innego. Dzis ma miesiac i 62 i ciuszki na sobie na 3mce i sa akurat na styk. 58 cm urodzeniowe obstawia lekarka.

2) WAGA
Moj synek to niezly kolos. 2 tyg temu po wazeniu wyszlo ,ze przytyl 420gram w tydzien. Nazwala go przyszlym zawodnikiem Rugby. Poi dzisiejszych pomiarach kwalifikuje sie juz na sumo :-). Moja "kruszynka"wazy 5220!!!
W 2 tyg przytyl 900grm.
waga ur - 4160 i 58cm
tydz 2 - 3940 i ?
tydz 3 - 4320 i 61cm
miesiac - 5220 i 62cm
Chyba nie mam sie co martwic ,ze dziecko glodne jest;-)

3) ZATWATDZENIA
na mleku modyfikowanym to normalne jak wszystkie wiemy. Powiedziala jednak ,ze 3 , 4 doby mozna sie wstrzymac z jakakolwiek pomoca. Kupka co 2 dni jest ok. Oni tu w irlandii nie zalcaja niczego na zatwardzenia. Twierdza ,ze jakakolwiek pomoc typu - leki, woda, termometr - rozleniwiaja jelita i wysylaja zly sygnal do mozgu. To pogorsza ytuacje i kupka jest coraz trudniejsza do wyduszenia. Po 3 ,4 dobach jesli stwierdze ,ze dziecko bardzo sie meczy mam podac 30ml swiezego soku wycisnietego z pomarancza razem z 60ml wody.
Nigdy o ym nie slyszalam ale moze i zadzial. Jak narazie kupke mamy co 2 dni.

Nocki u nas jak narazie super. Oby sie nic nie zmienilo.
Na olki tez mam Sab simplex ale narazie kolki raczej nas nie dotycza. Podaje mimo to bo te zatwardzenia mnie martwily. I teraz zglupialam - odstawic czy podawac dalej???

reklama
wczoraj nie dałam już rady i zadzwoniłam do znajomej neonatolog by poradzić się co do tych kolek Danielka.
4 razy dziennie po 8 kropelek Boboticu, więcej flaszek jak 4 nie dawać, reszta to pierś. i nie karmić dwiema piersiami na raz, bo w początkowym mleku jest dużo cukrów które też powodują wzdęcia, a jak zassie drugą pierś to wyssie tylko to początkowe mleko bo na to treściwe już raczej nie będzie miał miejsca. spróbować wprowadzić Bebilon na kolki i zaparcia. i - uwaga - przytrzymać go podczas kąpieli dłużej, w ciepłej wodzie, polewać brzuszek, a po kąpieli z pół godziny pobawić się z suszarką! próbowaliśmy wczoraj - daje radę. Danielek się wyciszał przy szumie a ciepłe powietrze ogrzało brzuszek.

a jeśli kropelki i mleko nie dadzą rady to wtedy mleczko na receptę - Bebilon Pepti albo Nutramigen.
i teraz pytanie do luuuuznej - jak Alusia przekonałaś do Nutramigenu, bo chyba nie za bardzo mu smakowało???

emwu - mój Danielek też jest taki długi - ciuszki na 62 są na styk! dziś ma na sobie body na 68 i jest w sam raz! tylko rękawki trochę za długie... no cóż - będzie koszykarz :-D

Mój codziennie wieczorem nie śpi od 20 gdzieś do 12 w nocy po płaczach w koncu pada zmeczony... i budzi sie juz o 5 rano i znowu to samo czyli 5 godzin spokoju przerwy w tym oczywiscie jedno karmienie około 3 ... wiec spie 5 godzin z 20 min przerwa na karmienie .... i tak codziennie... czasem około 6 zdarza mu sie przysnac do 9 to fakt ale nie jest to sen nocny znou regularnie co 5 min prezy sie napina poplakuje ....

... jak naniego patrze to wiecie dlaczego tak ciezko mi to przebolec??...

... --bo przypomina mi sie jak parłam 1,5 godziny w wielkich bolach myslalam ze cale wewnetrznosci wyparłam... tak mocno bolalo i ten bol mi sie przyoomina i kojarzy ze on tez sie tak meczy :-:)-:)-( mi jeszcze gorzej mi z tym wiem ze to juz moja paranoja ale tak mam :-:)-:)-(

:confused::confused::confused:czekam na sab simplex jak to nie pomoze:confused::confused::confused: to załamka:confused::confused: ale wierze ze pomoze tez mu !!!

Kasiu a próbowałaś ogrzewać brzuszek suszarką?

Gdbym wiedziala juz ze w 3 miesiacu ustapia to juz bym skakala z radosci ... mimo ze to jeszcze tydzien i 2 miesiace u nas... ale naprawde myslalam ze odpoczne z nim sobie w domu po moich koszmarnych przezyciach w szpitalu .... a tu przyszlo to... jestem szczesliwa mamuska ze go mam ale naprawde czlowiekowi załamuja sie ręce jak sie patrzy na takie malenstwo kochane jak sie meczy caly czas..... u mnie odkrylam ze bujanie na rekach tez uspokaja i pomaga.... ehh ale juz rece bola troche ale dla malego wszysko!

a ja mam taka plytke gdzie pokazuja jak wlaczyc u dziecka samouspokajanie sie.
Jest 5 sposobow
1) ZAWIJANIE
2) SZUMIENIE
3) KOLYSANIE
4) SSANIE
5) POZYCJA NA BRZUSZKU
Niby kazda z nas to wie ale kazda z tych metod musi byc odpowiednio wykonana.
Np - zawijanie - w specjany kocyk z raczkami na dol tak aby dziecko nie mogla raczek wyciagnac bo samo sie rozprasza wlasnymi raczkami.
tak zawiniete obraca sie lekko na brzuszek (tak jakby boczkiem) . Dzieci nie lubia byc na pleckach mimo ,ze ta pozycja jest najdogodniejsza do spania.
Szumienie musi byc ciagle i glosne. Wiec nasze si si si si nie wystarcza - musi byc szyyyyyyyyyyyy. Jak suszarka i odkurzacz :-).
I kolysanie - Nie musimy trzepac dzieckiem z gory na dol zy n boki. Najwazniejsze zeby latala mu lekko glowka. Oczwiscnie z umiarem ,nie ma dostac wstrzasu mozgu. Ten ruch dziecko odczowalo w brzuszku. Cialko nie musi sie ruszac ale glowka ma dyndac na boczki. W wozku np nie jezdzimy wozkiem do przodu i tylu ani nie machamy z gory na dol. Trzeba lekko trzasc z prawej na lewo i wtedy ta glowka tak sie rusza.
Przy tych metodach dziecko uspokaja sie w minute.
Nie umiem tego wlasciwie opisac ale jakznajde jakis link to wstawie , moze sie ktorejs przydac.

Kasiu a próbowałaś ogrzewać brzuszek suszarką?

tak pomaga ale jak tylko skoncze placz a ile mozna stac z suszarka dla nas te metody i te nizej pomagaja na chwile dziecko rzeczywiscie sie wycisza ale musialabym je robc pezez 24 h

bedziemy prubowac sab simplex jak dotrze do nas

a ja mam taka plytke gdzie pokazuja jak wlaczyc u dziecka samouspokajanie sie.
Jest 5 sposobow
1) ZAWIJANIE
2) SZUMIENIE
3) KOLYSANIE
4) SSANIE
5) POZYCJA NA BRZUSZKU
Przy tych metodach dziecko uspokaja sie w minute.
Nie umiem tego wlasciwie opisac ale jakznajde jakis link to wstawie , moze sie ktorejs przydac.

reklama
Witam :)

Mi na kolki pomaga własnie siorbata z kopru, ale nie daję jej małemu tylko piję sama :) w powazniejszych akcjach pmaga infacol :) Zauważyłam już, że jak się małemu nie odbije to wtedy ma te ataki kolki, więc czasem latam z Nim po pokoju i 10 min, raz sie odbije, raz nie ......:tak:masaże tez pomagają ..

Dzisiaj mój młody nie spał od 5:00 do 10:00, co godzinę chciał cyca ...:confused: jestem trochę zmęczona mimo, że babel nie płakał ...ale jak on nie spał to ja tez :)

Do góry