reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

bylismy u lekarza ... pani doktor stwierdzila ze mam nie panikowac bo ulewania czy wymioty czasem sie zdarzaja ... a luzna kupa u takiego malucha to terz norma i niech lepiej robi 3 niz wcale ... ale wrocilismy do domu i znowu byly wymioty i kupa ... nie wiem jak was ale mnie tlumaczenie ze "tak sie zdarza" raczej nie uspokaja jak widze ze mi dziecko wymiotuje i ma biegunke !! jak sie to powtorzy w nocy to chyba pojedziemy na IP !!
mea moj rzyga od dwoch dni...fontanny robi na pol domu..co drugie/trzecie karmienie..jakby nic nie trawil tylko umlowal w zoladku..

zadzwonilam do wujka i kazal poczekac sprawdzic czy przybiera na wadze..i zrobic badanie moczu..
moga byc takie powody rzygania:
1. infekcja moczu
2. infekcja gardla
3. niedomykajacy sie zoladek (wychodzi to ok 5 tygodnia) tak u nas wlasnie wyszlo...
i jak nie przejdzie to kazal jechac na usg brzucha...

pytalam o skaze powiedzial ze nawet jak jest mam daj krmic swoim a wyypke jak cos kremowc..mowi ze ma 5 dzieci i kazde mialo skaze a bylo karmione ccycem..

Mam pytanie do Was..
przemywalismy dzisiaj pepuszek i na patyczku została krew ..
moze tak być?
do tego na pampersie przy przewijaniu zauwazylam takie czarne plamki.. tak jakby kikut sie kruszyl albo cos.. o_O
u mnie tez tak bylo...
chyba normalne bo kruszy sie jak strup..

moze tak byc ... polozna kazala wtedy przykladac wacik ze spirytusem !!
a najnowsze trendy wsrod poloznych (moja sie chwalila po szkoleniu, szkada ze tak pozno jak juz nam ospadl) mowia ze teraz woda z mydlem epek sie powinno traktowac...

u nas odpukac po ciezim dni byla spokojna onoc...
maly jadl o 21, 1 i o 5...
jak nigdy ale juz daje czadu juz zygnal, wycinal kupe po pachy, i czka uz pol godz..

a do mnie przyleciala siostra 9 m-cy se nie wdzialysmy wiec zamiast spac gadlysmy i ja znow niewyspana:-D

reklama
W końcu przespałam całą noc !!!!!!!

Młody najadł się o 18:00 i spał do 22:00 to ja w kime, potem od 22:30 do 01:30, to ja w kime!, potem od 3:00 do 6:00 i jestem wyspana! :-D:-D:-D:-D Jupiiiiiii ...

Się normalnie zachowuję jak dziecko, ale jak człowiek wypoczety to ma inne nastawienie do zycia :)
zgadzam se!!
i komfort psychiczny jest wazny ja mam dnie ze laze w drese i wtedy jest wszystko na nie a jak maly pozwoli sie ubrac ladnie podmalowac od razu lepiej;-)
a ile szczesci moze dac pomalowanie paznokci no kto by pomyslal:-D

zadzwonilam do wujka i kazal poczekac sprawdzic czy przybiera na wadze..i zrobic badanie moczu..
1. infekcja moczu
2. infekcja gardla
3. niedomykajacy sie zoladek (wychodzi to ok 5 tygodnia) tak u nas wlasnie wyszlo...

pytalam o skaze powiedzial ze nawet jak jest mam daj krmic swoim a wyypke jak cos kremowc..mowi ze ma 5 dzieci i kazde mialo skaze a bylo karmione ccycem..
Tak, trzeba uważać z tym żoładkiem, objawy pokazują sie miedzy 5 a 6 tyg zycia i w razie czego potzrebna jest operacja... no ale może przejdzie, mam taką nadzieje.
z wujkiem sie nie zgodzę co do skazy, Pani alergolog Antosia zawsze powtarza, ze pediatrzy wielki błąd popełniają, ze jak dziecko skazowe to każa nabiał jeść, no oczywiście nie wszyscy. Jak nie odstawimy alergenu to dziecko bedzie do końca życia miało problem z tolerancją nabiału. Niektóre dzieci wyrastają z alergii około 3 roku życia, ale najlebszą i najskuteczniejszą walką z alergią jest unikanie alergenu:tak: po jakimś czasie powolutku ten alergen sie wprowadza obserwując reakcje dziecka.
U Antka alergia na nabiał na poczatku objawiała sie czerwonymi i suchymi policzkami, przez jakiś czas zostawał z teściową która po kryjomu karmiła go nabiałem, mimo prośb i tak wiedziała lepiej, no i przez to miał alergię nadal ale nie skórna a oddechową:-( zaczął chorować, nie mogliśmy tego wyleczyć i wyszło szydło z worka:wściekła/y:
Oczywiście przesezdeł terapie odczulania ale nie jestem pewna czy to pomogło.
Wniosek: lepiej unikać alergenu jak dziecko ma alerigie, chyba że chcemy zeby do końca zycia było uzależnione od leku na alergię np zyrtecu który zawiera sterydy!!!
no trochę zaległości nadrobiłam i zauważyłam że nie opisałam swoich przeżyć z porodówki! zaraz to naprawię.

moja mała cos dzisiaj znowu bardzo ulewa, choć zastanawiam sie czy to nie są już wymioty. absolutnie nie moge jej położyć, choćby nie wiem ile razy ładnie jej sie odbiło, jak długo nosiło, to po każdym położeniu zawsze coś sie uleje, czasami mało, a czasami tak że wszystko dookoła zalane. i różnie to bywa, bo czasami nawet godzine po karmieniu wypływa dużo takiego ściętego serka. nie wiem już. jutro idziemy na kontrolne wazenie do pediatry wiec sie o to dopytam.
A głowkę zawsze kładziesz wyżej?? Ja swojego tak układam, zawsze czekam az odbije mu sie, pozniej kłade go tak, ze głowka jest wyżej i nie ulewa, a wczesniej ulewał i to sporo.
Emwu po twojej reklamie w życiu bym się nie zdecydowała na spiralę:-D:-D:-D
Szczególnie mnie poruszyło to pociągnięcie za macicę he he:-D
No i ja sie zastanawiam, nie wiem czy sie zdecyduję:-(

mea moj rzyga od dwoch dni...fontanny robi na pol domu..co drugie/trzecie karmienie..jakby nic nie trawil tylko umlowal w zoladku..

1. infekcja moczu
2. infekcja gardla

nocka byla nawet w miare ... 3 karmienia i spokoj ... teraz rano znowu akcja pt jemy - rzygamy - kupa ... ewidentnie ma jakies trawienne problemy !!
zadzwonilam do pediatry - wypisala mi skierowanie do szpitala ... ale kazala mala jeszcze obserwowac ...
zadzwonilam do znajomej lekarki i powiedziala ze mam do niej mala przywiezc i zobaczymy co dalej ...

W końcu przespałam całą noc !!!!!!!

Młody najadł się o 18:00 i spał do 22:00 to ja w kime, potem od 22:30 do 01:30, to ja w kime!, potem od 3:00 do 6:00 i jestem wyspana! :-D:-D:-D:-D Jupiiiiiii ...

Się normalnie zachowuję jak dziecko, ale jak człowiek wypoczety to ma inne nastawienie do zycia :)

No widzisz:-)a tak sie martwiłas;-)

Dziewczyny jak czytam o tym co piszecie to nie rozumiem:baffled:zyganie a ulewanie to zupelnie dwie inne sprawy:tak:mysle ze niektore z was po prostu przesadzaja,bardzo duzo dzieci ulewa,jedne mnie drugie wiecej i jest to na poczatku calkiem normalne:tak:jesli sa to wymioty to tresc wydalana jest pod ciśnieniem i to naprawde bardzo duzym:tak:wiem bo moja corka ulewala bardzo,tez poczatkowo myslam ze to wymioty ale nie,potem jak corka naprawde wymiotowala to widzialam roznice i jest naprawde wielka:tak:

Witajcie u nas nocka OK mały jest w nocy prawie aniołem za to w dzień śpi jak zając, po 15-30min. A jak się budzi to od razu wyje jak stado wilków nie potrafi poleżeć w kołysce popatrzeć tylko od razu krzyk. Na rękach też krzyk, nie wiem czemu jest taki niespokojny i tyle płacze?Lekarka powiedziała że dzieci z alergią pokarmową tak mają i że z tego wyrośnie.

nocka byla nawet w miare ... 3 karmienia i spokoj ... teraz rano znowu akcja pt jemy - rzygamy - kupa ... ewidentnie ma jakies trawienne problemy !!
zadzwonilam do pediatry - wypisala mi skierowanie do szpitala ... ale kazala mala jeszcze obserwowac ...
zadzwonilam do znajomej lekarki i powiedziala ze mam do niej mala przywiezc i zobaczymy co dalej ...
Mea a może to nietolerancja pokarmowa jak u mojego Michała? On też miał ulewanie, wymioty rzadko raz czy dwa z niego wyleciało jak pod ciśnieniem i kupki były po każdym karmieniu tyle że miały zawartość śluzu...

No widzisz:-)a tak sie martwiłas;-)

Dziewczyny jak czytam o tym co piszecie to nie rozumiem:baffled:zyganie a ulewanie to zupelnie dwie inne sprawy:tak:mysle ze niektore z was po prostu przesadzaja,bardzo duzo dzieci ulewa,jedne mnie drugie wiecej i jest to na poczatku calkiem normalne:tak:jesli sa to wymioty to tresc wydalana jest pod ciśnieniem i to naprawde bardzo duzym:tak:wiem bo moja corka ulewala bardzo,tez poczatkowo myslam ze to wymioty ale nie,potem jak corka naprawde wymiotowala to widzialam roznice i jest naprawde wielka:tak:

Kopciuszku masz rację:tak: ale trzeba Dziewczyny zrozumiec, my juz mamy dzieci i nam łatwiej oceniac sytuacje bo ze wszystkim miałysmy styczność:tak:

Mea jak masz watpliwosci to jasne- jedz do pediatry, niech lekarz obejrzy Agatke.

reklama
Kopciuszku masz rację:tak: ale trzeba Dziewczyny zrozumiec, my juz mamy dzieci i nam łatwiej oceniac sytuacje bo ze wszystkim miałysmy styczność:tak:

Mea jak masz watpliwosci to jasne- jedz do pediatry, niech lekarz obejrzy Agatke.

ja potrafie odroznic ulewanie od rzygania ... i moja Agatka ewidentnie wymiotuje !! wlasnie tak jak kopciuszka pisala pod cisnieniem i to konkretnym !!! leci jej buziom i nosem ...

Do góry