reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

:-DHej :) Mam dzis do Was duzo pytan :tak:

Moje dziecko zapewnia mi dzis mnostwo watpliwej jakosci atrakcji. Po pierwsze - wymioty :baffled: Karmie tylko piersia i nie mam pojecia dlaczego Maly czasem mi wymiotuje. Przedwczoraj wieczorem zwymiotowal w lozeczku tak ze przescieradlo bylo do prania, on do przebrania i plama na podlodze.
Dzis delikatnie mowiac "zamoczyl" pol maty, swoje ubranie, szyje i wlosy. Czy takie wymioty u karmionego piersia dziecka sa normalne? Dzis nawet po jedzeniu odbilo mu sie i nie jadl jakos lapczywie. Moze sie przejada? Ale jak to poznac kiedy dziecko jest najedzone a kiedy je dla ukojenia? Macie jakies doswiadczenia w tej kwestii?

No i ta mata edukacyjna - do dzis byla sliczna, kolorowa i pachnaca :rofl2: a teraz jest zalana twarozkowa woda. Pamietam ze cos ktoras wspominala o praniu maty. Jak ja pralyscie? W pralce jest ok? Kolory nie blakna? Nie jest pognieciona?

I jeszcze z ciekawostek - kupilismy synkowi hustawke i gdy go na niej sadzamy mam wrazenie ze chce powiedziec "sama sie na niej hustaj" i zreszta tak tez mowi - glosno placzac. Czyzby ten zakup mial okazac sie niewypalem? Mam nadzieje ze zmieni zdanie :sorry:

Kolejna rzecz - probuje Malego nauczyc pic z butelki ale jak tylko wloze mu smoczek do buzi patrzy na mnie jak na kosmite i zupelnie nie ma pojecia co z tym zrobic. Jak nauczyc dziecko pic z butelki?

A jak to jest u Was ze smokami uspokajaczami? Ktoras z Was nie podaje zupelnie? My nie dalismy do tej pory ale juz sama nie wiem.

Ale Was dzis zasypalam seria pytan :happy: Ale jak nie Was to kogo? :-D

Przypomnialo mi sie teraz moje zdarzenie:-D:tak:i powiem ci na 200% jestem pewna ze u ciebie tez to jest okres:tak::tak::tak:tez bylam w szoku ze karmiac mozna dostac tak wczesnie wstręciuche:tak:dokladnie u mnie to tak samo wygladalo:tak:skrzepy,czerwona zywa krew,obfita,bez zadnych oznak na @:tak:no choc po tym pomyslalam sobie ze juz wiem skad ten wiekszy apetyt w ostatnich dniach:tak:Nic sie nie martw,ja tez dzwonilam wtedy do gina bo nie dowierzalam:tak:tez myslalam ze to jakis krwotok lub ze cos sie dzieje:tak:po 5 tygodniach od porodu mozna sie spodziewac @ wiec to ze karmisz piersia nie znaczy ze jej nie dostaniesz;-)jestes kolejna,a nawet chyba 3 karmiaca ktora zaskoczyla miesiaczka:tak:;-)

Po pierwsze czy to sa wymioty czy ulewanie?Bo to jest zupelnie co innego:tak:jesli maly ulewa to tresc wydalana jest normalnie,a jesli sa wymioty jest to naprawde duze cisnienie:tak:jak wymiotuje to powinnas sie pokazac u pediatry:tak:zdarza sie to tylko po jedzeniu?Nie ma temperatury?

Do mnie dzis przyszla mata uzywana i tez ja pralam:tak:ale ja pralam ja recznie:tak:zalezy tez jaka masz ta mate?Jesli materialowa bez wypelnienia w srodku to mozesz wrzucic do pralki tylko na mala temp.
Do huśtawki sie przyzwyczai;-)
Butelka,hmmm u mnie jest podobny problem,po prostu musisz mu podac jak bedzie bardzo glodny,moze po ciezkich probach zalapie;-)u mnie raz tak bylo:tak:
A smoczek,moj nie chce wogole:no:jak mo włoze to on szybko go wypluwa:-(a tak czasami chcialabym mu go dac:tak:

Czyli znowu szybko wyrosnie i szykuja sie kolejne zakupy :-D Duzo par spioszkow kupilas tak za jednym razem? A o praniu maty dobrze wiedziec ze sie nie zniszczyla w pralce.

No raczej jestem pewna ze to niestety wymioty nie ulewanie. Robi to tylko po jedzieniu i nie ma temperatury.

Ja kiedys myslalam ze podanie smoka to zadna filozofia, ze kazde dziecko lapie i ssie jak szalone od razu - a tu zonk :rofl2:

To maja podobna wage nasze dzieciaczki, nasz synek wczoraj mial 5,9 kg :tak:

Nie mow ze nie pomoglas! Bardzo mnie pocieszylas tym co napisalas o tych wymiotach Hani. Coraz bardziej sie utwierdzam w tym ze go przekarmiam. Dlatego tez coraz czesciej mysle o tym smoku bo podejrzewam ze ssie dla uspokojenia. Ale jak pokazuja Wasze doswiadczenia nie kazde dziecko jest w stanie zaakceptowac smoczek wiec pewnie bede musiala jakos inaczej sobie poradzic.

Dzieki dziewczynki! :happy:

Emira on na pewno się przejada:tak::tak: Mój tak ma, jak zje za dużo to wymiotuje, zbyt łapczywy jest. Sporadycznie to się zdarza ale sie zdarza.

Co do butli i smoka- każde dziecko inne jest;-) Mój starszy syn nie jadł ani smoka ani butli, nie było mowy:no: miałam problem z powrotem do pracy, niania go z łyzeczki karmiła;-) dlatego teraz od początku oswajałam Piotrusia z butelką i smokiem i jest git.
Najlepiej podawaj na poczatek swoje mleczku z butelki, może zadziała;-)

Ach te maty;-)ja mamusia doświadczona nie dałam się teraz na materiałową matę nabrać;-) owszem, kupiłam materiałową ale powlekaną ceratką i moje dziecko może sobie na niej do woli ulewać:tak:

reklama
Emira on na pewno się przejada:tak::tak: Mój tak ma, jak zje za dużo to wymiotuje, zbyt łapczywy jest. Sporadycznie to się zdarza ale sie zdarza.

Co do butli i smoka- każde dziecko inne jest;-) Mój starszy syn nie jadł ani smoka ani butli, nie było mowy:no: miałam problem z powrotem do pracy, niania go z łyzeczki karmiła;-) dlatego teraz od początku oswajałam Piotrusia z butelką i smokiem i jest git.
Najlepiej podawaj na poczatek swoje mleczku z butelki, może zadziała;-)

Ach te maty;-)ja mamusia doświadczona nie dałam się teraz na materiałową matę nabrać;-) owszem, kupiłam materiałową ale powlekaną ceratką i moje dziecko może sobie na niej do woli ulewać:tak:

Fajnie ze sa tu doswiadczone mamy :happy: Musze wiec postarac sie jakos to wyczuc kiedy ma pelny brzuszek i pilnowac zeby nie jadl dla samej przyjemnosci przebywania przyc cycu.

Wlasnie ze swoim mlekiem nie probowalam jeszcze. To taka moja ostatnia deska ratunku i sobie odkaladam i odkladam podjecie tej proby tylko po to zeby moc sie pocieszac ze moze wlasnie to zadziala ;-) ale musze w koncu sprobowac zamiast sie ludzic :-)

A jesli chodzi o mate to rzeczywiscie ceratkowa to bardzo dobry pomysl. Ale ja z moim niklym doswiadczeniem nawet jakos nie wpadlam na to ze dziecko moze taka mate ubrudzic. Moja wyobraznia nie siegnela tak daleko :sorry: ale codziennie jakies nowe mamowe doswiadczenia zdobywam :-D

A tak jeszcze z innej beczki - odkrylam ze brzuch mam bardziej odstajacy niz tylek :baffled:

A ja dzis szaleje na BB bo reszta moich domownikow (maz, moja mama, i brat meza - dwoje ostatnich goscinnie u nas) wybyli do kina na Avatar w 3D. Zazdroszcze im bo tez mialam ochote obejrzec. Uznalam ze skoro oni sie rozrywaja to ja nie bede sie przepracowywac i nie robie nic - zajmuje sie tylko dzieckiem (ktore glownie spi ;-)) i siedze w internecie juz od dlugiego czasu :tak:

NO tak zaraz znow wyrosnie ale troszke luzu ma w tych 68 moze troszke ponosi kupilam 4 pary bo jeszcze z 10 par mam takich co w nie wchodzi :) Mam tez duzo innych ciuszkow ale jednak przekonalam sie ze w domku najwygodniej jest w pajacu albo spioszkach a do spania to juz w ogole :)

dla mnie najwygodniejszy zestaw to body + półśpiochy. za pajacami nie przepadam, mam 2 ulubione rozpinane przy pieluszce. co do śpiochów to też tylko rozpinane przy pieluchach.

za namową Lilijki kupiłam Danielkowi płyn do kąpieli Babydream Extrasensitive Ol-Bad. i sama się w nim wykapałam. teraz i ja i on mamy skórę mięciutką i nawilżoną jak nigdy :laugh2: no rewelacja.

reklama
dla mnie najwygodniejszy zestaw to body + półśpiochy. za pajacami nie przepadam, mam 2 ulubione rozpinane przy pieluszce. co do śpiochów to też tylko rozpinane przy pieluchach.
Tez lubie polspiochy a jezeli chodzi o pajace i spioszki to mam tylko takie rozpinane przy pieluszce i spodnie albo ogrodniczki tez tylko takie kupowalam z wygody:)

Do góry