reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

kolejny antybiotyk

reklama
Witajcie ja mam 2 dzieci 9 i 4 lata może napiszecie coś o syropie EURESPAL czy go podajecie co sądzicie na temat tego syropu

ma 3 dzieci z tego 2 miala do czynienia z tym syropem
i wszystko zalezy od dziecka corka dostala go przy dlugo utrzymujacym sie kaszlu pare dni i byla znaczna poprawa wiec zlego slowa nie powiedzialam :) a syn przy objawach takich jak corka i podaniu eurespalu zaczal wymiotowac
wydaje mi sie ze jesli dziecko dobrze toleruje to lek moze zadzialac.lepsze to niz antybiotyk od razu

Podłączę się do tematy i zapytam czy może stosowałyście kiedyś jakieś leki osłonowe dla dzieci? Ostatnio przy okazji zakupów leków w aptece juventy w manufakturze trafiłam na pokaźny zbiór różnych leków osłonowych które mozna brać w okolicy kuracji antybiotykiem. Apteka ma na nie dobre ceny więc pomyślałam czy czegoś nie wybrać. Czy ktoś coś może polecić?

Karmi, generalnie za każdym razem podczas podawania dziecku antybiotyku, a nawet po powinno się podawać osłonowe, np. Dicoflor, Lacidofil, Lakcid. Ja podawałam takie.

przy i po antybiotyku probiotyki osłonowe to konieczność, w szczególności dla dzieci.Ja stosuje lactoral bo bakterie są od polskich dzieci a i badany w Polsce. Co do eurespalu to podaje (3 letniej córce) zawsze kiedy zaczyna sie infekcja. Zdarzao sie ze po 2óch dniach niepewnych organizm sie wybronił z choroby.Ostatnio lekarka zapisała mi pulneo- zamiast eurespalu ale mała po nim wymiotuje:/

Ja ostatnio tak pobuszowałam po forach internetowych i aptekach wysyłkowych i doszłam do wniosku, że teraz jest tyle tych leków osłonowych, że naprawdę nie wiadomo na jaki się zdecydować: czy polegać na starych i sprawdzonych, czy też próbować nowości.... sama nad tym główkuje i nie mogę podjąć żadnej decyzji.

Z jednej strony Lakcid i Lacidofil sama przyjmowałam będąc dzieckiem, czyli można powiedzieć, że ponad 20 lat temu. Z drugiej jednak strony te nowe synbiotyki są wygodne, bo i nie trzeba ich trzymać w lodówce i przyjmuje się je tylko raz dziennie...

Coś w tym jest. Pamiętam,że jak mój synek był niemowlakiem dosyć często chorowała i za każdym razem lekarz chciał mu przepisywać antybiotyk. Ja na własną odpowiedzialność nie godziłam sie na to( trzeba dodać,że objawy były zawsze bardzo łagodne- lekki katar i temperatura 37) i teraz kiedy ma 3 lata( prawie) nie choruje wcale. Inna sprawa,ze podaję mu immulinę na wzmocnienie

To prawda sama zauważyłam, że lekarze nagminnie nawet na zwykłe przeziębienie zapisują antybiotyki. Trzeba je brać i podawać z rozsądkiem i w ostateczności, takie jest moje zdanie. Też miałam problem z wyborem probiotyku i zdecydowałam się na Multilac. Stosuje go z dobrym skutkiem ale u starszego dziecka.

reklama
A jeszcze apropo's nagminnie przepisywanych antybiotyków, to chciałabym zauważyć, że przeważająca część lekarzy jak i mądrych medycznych ksiąg i podręczników jasno mówi, że antybiotyk nie nadaje się do leczenia zwykłego przeziębienia, bo takowe wywołane jest wirusami, a nie bakteriami, które mógłby antybiotyk zniszczyć.
Tak naprawdę na przeziębienie nie wynaleziono lekarstwa - ono musi samo przejść!!! A te wszystkie środki, które stosujemy tylko łagodzą objawy - bez nich tak samo człowiek wyzdrowieje, tyle, że będzie się bardziej męczył. Zamiast faszerować się lakami, to wolałabym postawić na soki malinowe, miód, czosnek, cytrynę i owoce cytrusowe - efekt taki sam jak po zażyciu np. fervexu, a żołądek i wątroba nie są podrażnione.

No a jeżeli już trafi sie choróbsko i trzeba podziałać antybiotykiem, to obowiązkowo dobry lek przeciwosłonowy: Dicoflor 60, Multilac, Lacidofil, czy Lakcid z ampułkach do rozpuszczenia.

Do góry