o matulu to jesli nikt w rodzinie tego predzej niemial zdiagnozowanego to ciezko to rozpoznac :/nie kochanie to nie cukrzyca
Ostre porfirie wątrobowe to grupa wrodzonych chorób spowodowanych obniżoną aktywnością enzymów katalizujących poszczególne etapy biosyntezy hemu. Zmniejszenie aktywności tych enzymów powoduje nadmierne wytwarzanie, gromadzenie i wydalanie porfiryn i ich prekursorów – kwasu delta- -aminolewulinowego i porfobilinogenu. Klasyczna triada objawów ataku porfirii to bóle brzucha, obwodowa neuropatia i zaburzenia psychiczne. Z powodu objawów przypominających różne choroby porfirie są często niezdiagnozowane. Najbardziej efektywną terapią jest jak najszybsze rozpoczęcie leczenia argininianem hemu. Wczesne rozpoznanie, leczenie oraz informacja o czynnikach wywołujących atak znacznie poprawiają rokowanie, zapobiegają rozwojowi neuropatii i zmniejszają śmiertelność.
reklama
o matulu to jesli nikt w rodzinie tego predzej niemial zdiagnozowanego to ciezko to rozpoznac :/
u mnie połowa rodziny od strony ojca to ma - mój ojciec tez wiec u mnie badania to byla czysta formalnośc
to dobrze przynajmniej szybko wykryte latwiej i lepej sie leczyu mnie połowa rodziny od strony ojca to ma - mój ojciec tez wiec u mnie badania to byla czysta formalnośc
Scully
mamusia :)
dziewczyny
w sobote mialam termin @
dzis zrobilam kolejny test i jedna krecha drugiej ani sladu..
co mysles?
przytulasy byly rowne 3 tyg temu...
przeciez mam czuly test 10 czegos tam..
ach...
a na bete nie moge isc..dzis smigam do warszawy po tate do szpitala (miesiac byl tam) i zostaje u rodzicow zeby nacieszyc sie tatusiem..a tam mala wies..nie ma szans;(
co myslec? co robic?![]()
trzeba mieć nadzieję, że @ nie przyjdzie, a teścik wyjdzie tylko później
a może beta?? ;-)witajcie Kochane ...wszystkiego Naj z okazji Naszego Święta...duzo Fasolek życzę
właśnie wróciłam od ginaka...mój pęcherzyk ma dzisiaj 23 mm i lada moment pęknie...endo 10 mm więc dziś z małżowinkiem dzień kobiet obchodzimy
olewam to wszystko co usłyszałam o tym, zeby nie zachodzic po hsg, co ma być to bedzienatura zweryfikuje...
fasolkuj kobietko, a nóż to TEN dzień

Ja caly czas zaglada!no i znow sie cicho zrobilo wszystkie pewnie spedzaja milo dzien kobiet![]()
Zobowiazalam sie zrobic taka dziwna czapke na przedstawienie i sie teraz z nia mecze...
ja jutro z mezem bede robic marzanne do przedszkola dla dzieciakowJa caly czas zaglada!
Zobowiazalam sie zrobic taka dziwna czapke na przedstawienie i sie teraz z nia mecze...
Svensonka
Fanka BB :)
ja czytam ale juz mi sie niechce 12 stron jeszcze naskrobaly masakrano i znow sie cicho zrobilo wszystkie pewnie spedzaja milo dzien kobiet![]()
kochana niewymiekaj ja kilka razy mialam po 20-30 a mnnawet raz 40stron do nadrobienia hihi ale teraz siedze 3 razy dziennie na bb i niemam juz tak duzych zalegloscija czytam ale juz mi sie niechce 12 stron jeszcze naskrobaly masakra
reklama
rainmanka
Fanka BB :)
Sama nie wiem właśnie kiedy najlepiej.Trzymam kciuki za blizniaki !! kiedy testujesz ??/
Narazie i tak za wcześnie ....
Teraz siedzę sama bo mąż w pracy i czytam o ovitrelle, o luteinie... i im więcej czytam tym głupsza jestem.... i nastraja mnie to wszystko pesymistycznie.
Podziel się: