reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
To mi te roladki Kilolku przypomniały takie Drobiowe Zawijaski

Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka
-1/2 opakowania sera feta
-1/2 czerwonej papryki
-2 małe ogórki kiszone
-musztarda
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso podzielić na 4 części, rozbić na kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Ser feta, paprykę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę i wszystko razem wymieszać. Każdy kotlet posmarować musztardą, na brzeg nałożyć łyżkę farszu, zawinąć, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i przysmażyć na złoty kolor.

To jest tak pyszne że mogłabym jeść to na okrągło :-D

**************

Kotlety z pierśnika

Składniki:
- 1 podwójny pierśnik
- ser żółty
- cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- pieprz, czosnek granulowany
- bułka tarta

Pierśnik pokroić w kostkę, dodać starty ser żółty, jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mąkę i wymieszać. Doprawić pieprzem i czosnkiem. Formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć :)

**********

Sałatka GYROS

- 1 fix do kurczaka po meksykańsku Knorr
- 1 pierśnik podwójny
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 1 kapustę pekińską
- 1 puszke kukurydzy
- 1 jogurt naturalny (mały)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu

Pierś pokroić w kostkę, dodać fix i wymieszać, usmażyć na patelni w małej il oleju. Pokroić paprykę, ogórki w kostkę, cebulę w krążki. Zrobić dwa sosy: pierwszy - jogurt 3 łyżki i majonez 3 łyżki, wymieszać i drugi - ketchup 3 łyżki i majonez 3 łyżki , wymieszać. Pekińską pokroić tylko te karbowane liście u góry.

Usmażone piersi ułożyć w misce, na to cebule i przykryć talerzem aby cebula zmiękła. Na cebulę warstwę sosu (jogurt z majonezem), na to warstwami ogórki, kukurydzę i paprykę, na to sos (ketchup, majonez) i kapustę pekińską do przykrycia. NIE MIESZAĆ SKŁADNIKÓW, wszystko warstwowo.

Sałatka jest tak dobra, że nawet jak bym zrobiła 5 takich misek to i tak wszystko zginie na początku imprezy :D

Sałatka z kalafiorem

- 1/2 kalafiora surowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki małosolne
- 1 ogórek świezy
- 2 pomidory
- 1 pęczek koperku
- 1 papryka świeża

pokroić w kostkę, zmieszać, doprawić solą i pieprzem i 2 łyżkami majonezu.

haha pierśnik:)
 
tak jak kilolek i dziunka robią te zawijańce z piersi kurczaka. Ja robie je tak samo z małą modyfikacją, dla mam karmiących z ograniczeniem smażonego. Obtaczam je w mące zamiast w jajku i bułce i wrzucam do gotującego się rosołu i tak dusze. Póżniej zagęszczam sos mąką, czasmi dodaje musztarde i wychodzi sos musztardowy :)) można też chrzanowy :))
 
tak jak kilolek i dziunka robią te zawijańce z piersi kurczaka. Ja robie je tak samo z małą modyfikacją, dla mam karmiących z ograniczeniem smażonego. Obtaczam je w mące zamiast w jajku i bułce i wrzucam do gotującego się rosołu i tak dusze. Póżniej zagęszczam sos mąką, czasmi dodaje musztarde i wychodzi sos musztardowy :)) można też chrzanowy :))
a co do środka wkladasz?
 
reklama
zrobiłąm ostatnio świnkę kilolkową i jestem zachwycona!!!!!!! dawnoe nie jadłam niczego tak dobrego.M już pyta kiedy znowu zrobię :)

Moje propozycje na dziś:

Placuszki kefirkowe

Większy kefir łączymy z 1 jajkiem , solą i mąka. Maki dajemy tyle żeby ciasto było gęste- zależy to od marki, gęstosci kefiru. Smażymy na oleju na małym ogniu. Podajemy najlepiej z powidłami. Polecam do tego jeszcze jakąs zupkę , bo siłą po samych placuszkach przychodzi po 3 dniach :)

Śledź w occie

pół kilograma - najlepiej małych - śledzi smażymy obtoczone w mące na oleju. Układamy w głębokiej misce.
W garnku gotujemy ocet z wodą ( 2 szklanki octu -jedna wody). Dodajemy 3 liście laurowe , kilka ziarenek ziela angielskiego, pół łyżeczki cukru i paczuszkę rodzynek. Smażymy 1 cebulę pokrojoną w plasterki i wrzucamy do octu. Zalewamy tym śledzie gdy będzie zimne. Najlepsze na drugi dzień
 
Do góry