reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Moze to nie danie, ale to co uwielbiam ;)

Jajka ze szczypiorkiem

Jajka gotuje na twardo, kroje na pół, wydłubuję żółtka, delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtko rozdrabniam i mieszam z dużą ilością pokrojonego na drobno szczypiorku i z majonezem - az do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczką rozkładam do białek. PYCHA :)

No i śledzie w pierzynce robię zawsze na święta i jedne i drugie.

Matjasy (ja kupuję takie zwykłe w biedronce) przekładam do miski, skrapiam cytryna i odstawiam na trochę. Następnie kroję na dzwonki (chyba tak to się nazywa) i układam w przezroczystej misce warstwy:śledzie, na to cebulę pokrojoną w kostkę, na to starte jabłko, na to starty ogórek świeży, śledzie, cebulę, jabłko, ogórek, smaruję majonezem i posypuję pieprzem i sola. Na samą górę sypię ser starty na tarce o małych oczkach - aby wyszły takie sprężynki. I gotowe :)

reklama
jajka w skorupkach ...

gotujemy jajka później nożem staramy sie przekroić jajko na pol aby skorupki nie uszkodzić środek ...jajko wyjmujemy rozdrabniamy ze szczypiorkiem szynka majonezem <z czym chcecie> i wychodzi taka papeczka później farsz wkładamy do skorupek później wierzch maczamy w bułce tartej i na patelnie i smażymy an złoty kolor... pycha!! :) najlepsze ciepłe

moj maz jak pierwszy raz robilam to sie śmiał ... a teraz zajada :))

pasta jajeczna

gotowane jajka z szynka serem szczypiorkiem majonezem ... <z czym chcemy> wszytsko drobno siekane łaczymy i na kanapki ... pycha :)

Jajka ze szczypiorkiem

Jajka gotuje na twardo, kroje na pół, wydłubuję żółtka, delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtko rozdrabniam i mieszam z dużą ilością pokrojonego na drobno szczypiorku i z majonezem - az do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczką rozkładam do białek. PYCHA :)

Matjasy (ja kupuję takie zwykłe w biedronce) przekładam do miski, skrapiam cytryna i odstawiam na trochę. Następnie kroję na dzwonki (chyba tak to się nazywa) i układam w przezroczystej misce warstwy:śledzie, na to cebulę pokrojoną w kostkę, na to starte jabłko, na to starty ogórek świeży, śledzie, cebulę, jabłko, ogórek, smaruję majonezem i posypuję pieprzem i sola. Na samą górę sypię ser starty na tarce o małych oczkach - aby wyszły takie sprężynki. I gotowe :)
ja też to robię tylko ja po każdej warstwie daję majonez wymieszany z odrobiną jogurtu nat

Jajka ze szczypiorkiem

a moje ślledzie pod pierzynką to:
warstawa solonych matiasów, cebyla (najlepiej czerwona) ogórek kiszony, jajko na twardo, majonez, ser żółty

coraz fajniejsze rzeczy piszecie:-D aż nie wiem na co się zdecydować. Cały tydzień nie gotowąła, bo A. prawie z pracy nei wracał, a dla siebie samej mi się nie chciało, ale teraz będę nadrabiała zaległości. Juz mam plan - najpierw kurczaczek w sosie sojowo-grzybowym (martolinki??) a potem zawijaski z fetą dziunki :-) a później koniecznie muszę canneloni zrobić, bo sto lat nie robiłam :tak:

Ptasie Mleczko
3 serki homo (mogą być smakowe)
3 galaretki
herbatniki lub biszkopty

2 Galaretki kiedy zastygną pokroić w kostkę , serki wlać do jednej miski i dodać do nich 1 galaretkę zastygającą - zmiksować to wszystko razem ,wrzucić pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać wszystko razem, ułożyć biszkopty w naczyniu (salaterki , tortownica itp) wylać przygotowaną "miksturę" na biszkopty i wsadzić do lodówki aż do zastygnięcia.
SMACZNEGO

Ja robię coś podobnego:

-mleko
-2 bite śmietany - Śnieżki (w proszku :p)
-3 galaretki
-owoce

Ubijam na sztywno jedną bitą smietanę, rozpuszczam galaretke w połowie il wody podanej na opakowaniu. Gdy galaretka zaczyna zastygac dodaję ją do bitej śmietany i miksuję. Wylewam do tortownicy i wstawiam do lodówki. W tym czasie robię drugą warstwę w ten sam sposób. Dolewam do pierwszej, odstawiam do lodówki. Kroję owoce na plasterki, wykładam na "ciasto" i zalewam trzecią tężejącą galaretką - ale już rozpuszczoną w całej il wody podanej na opakowaniu.
Jest to ciasto które obok mojego rafaello znika prawie od razu ze stołu ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry