reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2009

No jaki twardziel :-)
Nie każdy taki :-D mój beczek się chowa :-D

A i Alusiowi wyrasta najpierw trójka na dole....zazwyczaj dwójki wyrastaja najpierw nie? Czy nie ma na to reguły?
Reguła jest ale dzieciaczki i tak po swojemu robią hahahaha

Kolejność wyrzynania

Na zestaw 20 zębów mlecznych składa się 8 siekaczy, 4 kły i 8 trzonowców. Typowo wyrzynają się one w następującym porządku:
6-8 miesięcy – pierwsze pojawiają się zwykle dwa dolne siekacze przyśrodkowe
7-9 miesięcy – zaczynają wyrzynać się górne siekacze przyśrodkowe
9-13 miesięcy – pojawiają się siekacze boczne, dolne wyprzedzają górne
12-15 miesięcy – wyrzynają się pierwsze trzonowce mleczne (na tym etapie dziecko ma 12 ząbków)
16-18 miesięcy – wyrzynają się kły – również dolne wcześniej niż górne
20-30 miesięcy – wyrzynają się drugie trzonowce, uzupełniając pełen zestaw zębów mlecznych

Ważne, by od pierwszych tygodni życia dbać o higienę jamy ustnej dziecka. Początkowo kup szczotkę nakładaną na palec i sama szczotkuj dziąsła (początkowo wodą a następnie pastą dla dzieci). Kolejnym etapem jest zakup tradycyjnej szczoteczki dedykowanej dla odpowiedniego wieku.
Pamiętaj by myć dziecku ząbki tuz przed snem i nie podawać dziecku napojów zawierających cukier, gdyż ułatwia to rozwój bakterii a w konsekwencji rozwój próchnicy.

zeby_350.jpg

reklama
Zanim wpadne w szal pakowania, wpadam na chwile do Was :)

Tez sie zastanawialam nad ta mascia Emla, o ktorej pisala ktoras z dziewczyn. Ale po przeczytaniu kilku wypowiedzi osob ktore ja stosowaly uswiadomilam sobie ze bol w duzym stopniu powoduje sam plyn tej szczepionki, nie uklucie. Poza tym niektore dzieciaczki uczula. Pewnie jak bym miala to bym uzyla ale to co przeczytalam nie zachecilo mnie do jej zakupu.

Marta fajny ten gryzaczek :)

hmmm no wiem, ale zal bąbla bo naprawdę złości olbrzymie,
po tacie ma, tata na słowo igła mdleje, wiec chyba masci tu nie pomoga...
tak juz jej sie wgrało ;)

Marta fajny ten gryzaczek :)
Rewelacyjny jest, wkładasz do środka np kawałek jabłuszka i dziecko sobie samo je ssie bez obawy że się zakrztusi kawałkiem;-)
co tutaj Pani morzem kusi ;):p
kurcze pojechaloby sie... a nie boisz sie z takim malenstwem podrozy?
my raczej gorki w tym roku odwiedzimy bo blisko i babelka jeszcze nic nie kuma,
za rok ją widze z wiadereczkiem na plazy :)

Nie moge się doczekac;-) jedziemy do Sopotu, nic wielkiego, ale ciesze sie na myśl tygodniowego spacerowania nad morzem. Podróży się nie boję, najwyżej przerwy będziemy robić:-)

Mi w dzień pampersów idzie sporo, a nawet dużo .....mały praktycznie załatwia się po każdym karmieniu .....zresztą ja szybko reaguję i jak słyszę tajemnicze dźwięki dobiegające z pampersa to zaraz sprawę załatwiam od tzw. ręki :) bo w sumie co mam do roboty jak i tak w domu siedzę ?:) na noc idzie mi tylko jeden, bo kupek Michał w nocy nie robi tylko siusia :)

Rewelacyjny jest, wkładasz do środka np kawałek jabłuszka i dziecko sobie samo je ssie bez obawy że się zakrztusi kawałkiem;-)

Nie moge się doczekac;-) jedziemy do Sopotu, nic wielkiego, ale ciesze sie na myśl tygodniowego spacerowania nad morzem. Podróży się nie boję, najwyżej przerwy będziemy robić:-)

zapowiada sie super wypoczynek :)

fajnie, u nas zawsze wrzask

co tutaj Pani morzem kusi ;):p
kurcze pojechaloby sie... a nie boisz sie z takim malenstwem podrozy?
my raczej gorki w tym roku odwiedzimy bo blisko i babelka jeszcze nic nie kuma,
za rok ją widze z wiadereczkiem na plazy :)

Chyba przegapilam kto sie nad morze wybiera?

reklama
Do góry