reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

i wytrzymuje ci od 6 do 12 bez niczego??? moj je tez ok 6 potem o 9 kaszke z owocami i o 14 obiad

Kurcze tyle godzin bez jedzenia... kiedy moja tak bedzie? Poki co w nocy przerwa 7 i 4h a pozniej od ok 8.00 cyc co 2h. Nawet jak zje pol sloiczka owocku czy obiadku to i tak musi popic cycusiem a za 2h juz awantura o jedzenie :( nie dziwota ze pozniej waga w gore ponad norme...

reklama
...
To ja tak w temacie poniekąd - bo zastanawiałam się czy dawac czy nie dawać bo kiedys wcześniej Sonie wysypywało... próbowałam znowu itd...
Zadzwoniłam dzis do naszej alergolog we Wrocławiu i powiedziała że jeżeli nei będzie DRASTYCZNYCH zmian na skórze to małą ilość podawać tzn np łyżkę gotowej już manny do deserku.
A swoją drogą chciałam wspomnieć że po ostatniej mannie (wczoraj i dziś) nie pojawiły się rzadne dodatkowe zmiany na skórze :-):-):-)

Aha i z tego co wiem to jest PO 10 m-cu!

A propos glutenu;
Dlaczego wcześniej?

Pediatrzy zaczęli, więc szukać lepszego rozwiązania problemu i prowadzić badania mające na celu sprawdzenie, czy wcześniejsze podawanie niewielkich ilości glutenu uchroni dzieci przed celiakią. To tzw. ekspozycja na gluten, czyli stopniowe oswajanie organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka.
Oswajanie z glutenem

W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.
I tak właśnie robimy :tak:

Całość tutaj Gluten w diecie niemowlęcia - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Mary - nasza alergolog twierdzi, że ta ekspozycja na gluten nie dotyczy alergików. Dlatego my nie podajemy glutenu - idziemy starym schematem.
Zresztą lekarze są w tej kwestii bardzo podzieleni - pisałyśmy już na forum o tym jakiś czas temu. Jak w wiekszości spraw zresztą - i skąd my rodzice mamy wiedzieć, co jest lepsze dla naszych maluszków?

Dziunka - w "Poradniku żywienia małego dziecka" - wyczytałam, że gluten wprowadza się po 9 miesiącu, czyli w 10 m-cu

Ostatnia edycja:
Jak czesto maluchy (butelkowe) i w jakich ilościach dostaja mleczko?

Mój 3x dziennie po 200ml, dobrze?

Aaaa.... w jakims poradniku czytałam ,że można zamieniać podawane produkty tzn np raz deserek a raz soczek owocowy.:sorry:

Robicie tak?

Moja dostaje mleko 3x200ml czasami 4x. Nie wiem czy to dobrze,ale ona juz wiecej nie da rady wypic. Do tego sa 2-3 inne dania. Np.

7.00- 200ml
11.00- owoc+kaszka
14.00- obiad
16.00- 1/2 owoc
18.00- 200ml
22.00- 200ml

To tak mniej wiecej wyglada.

Mary - nasza alergolog twierdzi, że ta ekspozycja na gluten nie dotyczy alergików. Dlatego my nie podajemy glutenu - idziemy starym schematem.
Zresztą lekarze są w tej kwestii bardzo podzieleni - pisałyśmy już na forum o tym jakiś czas temu. Jak w wiekszości spraw zresztą - i skąd my rodzice mamy wiedzieć, co jest lepsze dla naszych maluszków?

Dziunka - w "Poradniku żywienia małego dziecka" - wyczytałam, że gluten wprowadza się po 9 miesiącu, czyli w 10 m-cu

No właśnie... skąd my mamy wiedzieć...? :confused:
Jedno co mnie uderzyło to to że
Alergia na gluten objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.
a takich problemów NIGDY nie miałysmy.
W każdym razie ja postanowiłam dawać małą ilość tej manny raz dziennie do posiłku no i obserwować... W końcu na jakiejś podstawie musze podjąć decyzję, a zawsze to lepiej lekarza posłuchać... :sorry:

reklama
Moja dostaje mleko 3x200ml czasami 4x. Nie wiem czy to dobrze,ale ona juz wiecej nie da rady wypic. Do tego sa 2-3 inne dania. Np.

7.00- 200ml
11.00- owoc+kaszka
14.00- obiad
16.00- 1/2 owoc
18.00- 200ml
22.00- 200ml

To tak mniej wiecej wyglada.
Ja ostatnio zaczełam małej robic butle 210+proszek bo czasami było jej mało. Tzn czasami wypija 180 a innym razem 240ml
W ciągu dnia wygląda to na dzien dzisiejszy tak:
4:00 - 240ml mleka
7:30 - owoc + łyżka manny
9:30-10:00 - 200ml mleka
13:00-13:30 - ok 160g obiadku - mieszam mały słoik z mieskiem z ugotowanymi warzywami lub daje wiekszy słoiczek
16:00-16:30 - 200ml mleka
19:00 -19:30 - 200ml mleka

(czasami tego ostatniego mleczka juz nie zje!)

Do góry