fikusek1988
Mama Alanka:)
Daffi wrocilas

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dziewczyny ja wyskocze z dziwacznym pytaniem: jakich rzeczy uczycie juz swoje dzieci? albo czego powinno sie juz uczyc. wiem ze niektore ucza dzieci pic z kubeczkow i my tez chcemy zaczac jutro. Oprocz tego malej czytam, spiewam, mowie powoli "mama","tata","julia" zeby uczyla sie slow(pewnie za wczesnie na to...nie wiem) no i pokazujemy jej czesc i papa.
Bardzo lubi tez zabawę w akuku.Popróbuj różnych rzeczy, na pewno coś mała polubi
no wlasnie tylko to jest tak, przed szpitalem jak kladlismy go o 20.30 spac to sie budzil pierwszy raz ok 3-4
po szpitalu pierwsza pobudka ok polnocy, i dawalm mu herbatke, probowalam oszukac ale to nie ma sensu bo to cwaniak maly jest i za godzine albo pol znow sie budzi na mlesio:/![]()
o ja sie ciesze ze ma;y zjr juz chociaz 160ml mleczka z kleikiem, bo mial okres ze jadl tylko 50 albo 40ml...:/ wlasnie chyba sam musi do tego dojrzec...U mnie na początku było identycznie budził się ok 3 później mu się poprzestawiało i budził sie o północy i o 3. Dawałam mu herbatkę i po godzinie znowu wołał. A teraz już nie woła, powolutku i sie oduczył dziecko wie czego mu potrzeba i jak dojrzeje że wieczorny posiłek mu wystarcza nie będzie już wołał mleczka w nocy. Michał na noc je 210ml kaszki z mlekiem a przedtem wystarczało mu 150ml mleka.

no wlasnie u nas jest to samo daje mu herbatke albo soczek tylko po to zeby za godzine wstac i dac mu mleko...no to gratulacjeoby tak dalej
![]()
Wcale nie za wcześnieJa też mu ciągle nawijam 'ma-ma' 'ta-ta' 'ba-ba' i on mnie uważnie słucha i gada po swojemu, a czasami uda mu się powiedzieć 'ba' 'ma' 'ga' lub niezidentyfikowane coś
Grunt to osłuchanie dziecka z wyrazami - mówić wolno i wyraźnie i z uporem
Oprócz tego piosenki, okrzyki radości (wtedy ma największą radochę). I Aluś już wie, że jak mówię 'brawo', to się klaszcze w dłonie
Chociaż nie klaśnie, ale złoży rączki i się śmieje
Na słowo 'piątka' podaje rączkę i próbuje przybić
Kasia mojej szwagierce kazali oszukiwać małego wodą nocy, bo za dużo przybrał na wadze, ale w efekcie ma tylko biedaczka częstsze pobudki - napoi go, żeby za pół godz wstać i dać mu cyca
Trudno powiedzieć, jak oszukać dziecko. Mi się na mod nie budzi w nocy...rozumię, że Bebilon Pepti dostaje, skoro od lekarza? Aluś ma to mleczko i smakuje mu bardzoZresztą wszystko jest lepsze od Nutramigenu
![]()

Olek mial byc wigilijnyfajna fajna prezent pod choinke![]()
a jest sylwestrowy
no wlasnie moze tak sprobuje bo wody to on wogole nie dostaje tylko herbatki i soczkiA może spróbuj dawać stopniowo mniej mleczka, bo tak zaraz przejść na wode to może dziecko czuje za dużą różnicę.
MAM JESZCZE PYTANIE DO MAM Z WYSP!;
Dziewczyny bo my mamy zamiar sie wyprowadzic we wrzesniu lub pazdzierniku do anglii, i mam pytanko:
1.jak to jest z benefitami? czy jak pojade, i dziecko jest urodzone tu w pl to mam mozliwosc otrzymania jakichkolwiek dodatkow?
2. jak wyglada sprawa utzymania?czy za 1 pensje i ew. benefity bedziemy w stanie sie tam utrzymac?
3. czy da rade cos odlozyc jak bedziemy tam we trojke?
mi sie bardzo podoba ta spacerówka![]()
a ja mam calkiem podobnazielona
bo mam wózeczek tako jumper i tam jest podobna specerowka
w ogole moj to jezdzi w spacerowce gdzies od marca bo w gondolce nie chcial
![]()
mam nadzieje, ze ten wózek zda u nas egzaminMoim zdaniem bardzo fajny, ma pompowane kola co jest bardzo wazne - super!

[/QUOTE]tak tak tylko ze ja mam wózek taki ze jest tez jako spacerówkai ja na wsi mieszkam to taka ładna spacerowka to nie musi byc