reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Pytanie dla mam doświadczonych ;D
Arbuz? Kupiłam dziś ale chyba sama zjem. Zaczęłam czytać, ze należy do grupy uczulających owoców i po 9 msc. Wiem wiem, niektóre mamy zaraz napiszą, że dają itd tak jak np. truskawki, jogurty i inne rzeczy, ale my daliśmy ciut truskawki nie wiem po co.........i Oliwierka wysypało troszkę, bo troszkę zjadł?
_Basia Ty jesteś mamusią alergika (dobrze kojarzę?) jaka jest Twoja wiedza na ten temat. Inne mamusie doświadczone tez niech się wypowiedzą ;) Dziękuję!

Pytanie dla mam doświadczonych ;D
Arbuz? Kupiłam dziś ale chyba sama zjem. Zaczęłam czytać, ze należy do grupy uczulających owoców i po 9 msc. Wiem wiem, niektóre mamy zaraz napiszą, że dają itd tak jak np. truskawki, jogurty i inne rzeczy, ale my daliśmy ciut truskawki nie wiem po co.........i Oliwierka wysypało troszkę, bo troszkę zjadł?

Arbuza dała małej moja mama, ja pewnie bym sie sama nie odważyła - i nic nie było, ale Ala jeszcze na nic nie zareagowała zadnym uczuleniem, więc to widocznie taki twardy typ :). Truskawkę dałam wczoraj polizać i też nie wysypało (wcześniej sama zaczynałam ostrożnie jeść tak po kilka dziennie żeby zobaczyć czy nie bedzie reakcji).

Ale jeśli Oliwerka wyspało po truskawce to chyba też na twoim miejscu bym uważała z takimi uczulającymi owocami.

ja kupiłam najpierw deserek z truskawką po 6 m-cu i Kubę wysypało dlatego truskawek nie daję wogóle

U nas w PL chyba nie widziałam truskawki od takiego wieku, zalecają ją dawać po roczku. Ale np. banany ok 10 msc a w słoiczkach są od 5msc czy 4msc. Któraś z mam pisała, że te w słoiczku są gotowane i wiecie co, o ile po bananie świerzym mały mi przez dwa dni odbijał i ulewał sporo po słoiczkowym bananie nic mu nie jest. Daję mu narazie z innym owocem/ami w składzie. Taki sam banan słoiczkowy ma nie za bardzo smak ;/ Ale skoro jest dla nas zdrowszy ;D

Dziewczynki a teraz na tapecie kaszka Sinlac. Na opakowaniu napisane jest zeby zaczynać od płaskiej łyżki na 4-5 łyżek wody i tak przyzwyczajać. Robiłyście tak czy od razu "z grubej rury"? :-D

Arbuz jest po 5 miesiącu, nie wiem gdzie znalazłaś że po 9-tym.

EDIT: Już widzę, w necie pisze. A ja mam gazetę Mam dziecko i tam pisze że w 6 miesiącu można dawać tak jak brokuły i kalafior.

Ach no i muszę potwierdzić z tym bananem - u nas to samo mała więcej ulewa i to tak brzydko, jakby zgagę miała.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
P
_Basia Ty jesteś mamusią alergika (dobrze kojarzę?) jaka jest Twoja wiedza na ten temat. Inne mamusie doświadczone tez niech się wypowiedzą ;) Dziękuję!

Uleńka, a o co konkretnie pytasz?

Dziewczynki a teraz na tapecie kaszka Sinlac. Na opakowaniu napisane jest zeby zaczynać od płaskiej łyżki na 4-5 łyżek wody i tak przyzwyczajać. Robiłyście tak czy od razu "z grubej rury"? :-D

Ja Sinlac mieszam z kaszką ryżową - na początku 1 łyżka Sinlacu , reszta to kaszka ryżowa, obecnie daję dwie czubate łyżki Sinlacu, dwie kaszki ryżowej i wychodzi mi taka kaszka na gęsto, do której dodaję owoce. Sam Sinlac na gęsto jest dla mnie za słodki, a kaszki ryżowej na Bebilonie Pepti młody nie chce, więc daję w taki sposób i młodemu smakuje.

Arbuz jest po 5 miesiącu, nie wiem gdzie znalazłaś że po 9-tym.

EDIT: Już widzę, w necie pisze. A ja mam gazetę Mam dziecko i tam pisze że w 6 miesiącu można dawać tak jak brokuły i kalafior.

A widzicie. Odwołałam się znowu do "Poradnika żywienia małego dziecka", który dostałam z Nutricii - tam piszą, że arbuz jest po 12 miesiącu (razem z kiwi). I bądź tu człowieku mądry, jak wszędzie co innego piszą.

Uleńka, a o co konkretnie pytasz? .

No o arbuza rzecz jasna ;D

Ja Sinlac mieszam z kaszką ryżową - na początku 1 łyżka Sinlacu , reszta to kaszka ryżowa, obecnie daję dwie czubate łyżki Sinlacu, dwie kaszki ryżowej i wychodzi mi taka kaszka na gęsto, do której dodaję owoce. Sam Sinlac na gęsto jest dla mnie za słodki, a kaszki ryżowej na Bebilonie Pepti młody nie chce, więc daję w taki sposób i młodemu smakuje. .

Myślę, że to super pomysł, skorzystam z tego. My na Pepti także.

Ostatnia edycja:
reklama
Jako doświadczona mama , bo juz od 7 mscy nią jestem:tak: dałam małemu arbuza już ze trzy razy i zajadał sie niesamowicie. Przyssał się do niego i nie chciał puścić:tak:

Do góry