reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

Drożdżóweczki - pączki
1 kg mąki
7 dkg drożdży
1/2 l mleka
20 dkg cukru
3 jajka
szczypta soli
10 dkg stopionego masła
wódka tylko w wersji na pączki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyż. cukru i połową mleka oraz 20 dkg mąki - pozostawić do wyrośnięcia.
Dodać rozczyn do pozostałych składników, posolić i dodać na koniec ostudzone masło i wódkę. Zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Odrywać po kawałku i nadziewać czym się chce (masa serowa, owoce, mak, dżemik, kapusta kiszona), znowu ma wyrosnąć na blasze i na wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 175 stopniach aż skórka będzie rumiana.
Jeśli chodzi o pączki to nadziewamy, dobrze zlepiamy, odkładamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej w prodiżu lub szerokim garnku (daję olej i smalec) i na gorący wrzucamy pączki, zmniejszamy ogień na minimum pod tłuszczem i smażymy aż z jednej strony nabiorą dobrze rumianego koloru. Potem przekręcamy na drugą stronę i tak samo - aż się ładnie zrumieni. Jak będziemy smażyć na zbyt dużym ogniu to skórka szybko zbrązowieje ale w środku zakalec będzie przy nadzieniu:tak:.
 
reklama
Czekoladowo-buraczane ciasto

-250g dobrej jakości gorzkiej czekolady
-3 średnie jajka
-250g cukru
-1 laska wanilii
-2 łyżki syropu klonowego i 2 łyżki jasnego miodu lub 4 miodu
-40g mąki z proszkiem do pieczenia
-40g mąki tortowej
-1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
-25 g kakao w proszku
-50g zmielonych migdałów
-250g surowych buraków, obranych i drobno startych
-100ml mocnej czarnej kawy
-30 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki maślanki
Polewa:
-150g dobrej jakości gorzkiej czekolady
-3 łyżki mocnej czarnej kawy
-1 łyżeczka esencji wanilii
-3 łyżki jasnego miodu
Rozgrzej piekarnik do 160°C (140°C termoobieg). Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować olejem słonecznikowym. Roztopić czekoladę w misce w kąpieli parowej, odstawić do wystygnięcia. W dużej misce ubić jajka z cukrem, wanilią, syropem klonowym i miodem (przez trzy minuty elektrycznym mikserem). Ubijać do momentu uzyskania kremowej, bardzo puszystej masy. Do masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kakao i mielone migdały i delikatnie wymieszać. Za pomocą papierowego ręcznika kuchennego usunąć z buraków nadmiar wilgoci. Buraki połączyć z czekoladą, kawą i olejem, po czym połączyć z wcześniejszą masą, dokładnie wymieszane. Wlać mieszaninę do piekarnika na środkową półkę, piec 1:30 godziny. Po tym czasie, owinąć ciasto folią i piec przez kolejne 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na kratce. Roztopić czekoladę w kąpieli parowej, dodać kawę i esencje wanilii, dodać miodu i wymieszać aż sama będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Rozprowadzić polewę na całym cieście. Dekorować według uznania.
 
MURZYNEK

20 dag (1 szklanka) mąki,
25 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
3 jaja,
3 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek wody,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę, 3 łyżki wody i cukier wymieszany z kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotować 3 min. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 2 łyżki wody, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Masę przeznaczoną na polewę lekko podgrzać i rozsmarować na ostudzonym cieście.
 
PROSTE CIACHO Z JABLKAMI ala Szarlotka
Skladniki na ciasto:
1 Serek waniliowy ( 200 ml)- homogenizowany
Maslo roslinne ( maly kubek)
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
6 duzych jablek ( reneta)
Przygotowanie:
Zagniesc ciasto z powyzszych skladnikow. Wlozyc do zamrazalki na godzine. Po godzinie- podzielic na 2 czesci. Jedna rozwalkowac i wylozyc spod i brzegi blachy( kwadratowa blacha ok 25 cm). Na to polozyc obrane jprzekrojone na pol jablka ( bez ogryzkow, dupka do gory)
Druga czesc ciasta rowniez rozwalkowac I przykryc jablka. Piec w180 stopniach przez 50-60 min.

Skladniki na “lukier”
Smietana 18 ( piatnicy) – 4 lyzki
Cukier puder ( wg mnie ¼ szklanki- wg przepisu 1 szklanka)

Cukier wymieszac ze smietana i posmarowac cieple ciasto
SMACZNEGO :D
 
Ostatnia edycja:
Przepis na ciasto czekoladowo-kokosowe z malinami własnego pomysłu (inspirowane kupionym, ale jednak zupełnie inne :-p)

1 margaryna
0.5 szkl mleka
1.5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
6 jaj
2 łyżki kakao
4 szkl mąki
1 proszek do pieczenia (30g)
wiórki kokosowe 200g
maliny mrożone 200g
cukier puder do posypania
---------------------------
Margarynę rozpuszczamy z cukrem i mlekiem gotując w rondelku.

W tym czasie oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę.

Następnie wrzucamy do miski (połowę pozostałych składników, czyli):
2 szkl mąki, połowę proszku do pieczenia (15g), 3 żółtka i dodajemy cały cukier waniliowy oraz połowę rozpuszczonej zawartości rondelka.
Wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy wszystkie wiórki kokosa i mieszamy, na końcu dajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy.

Powstałą masę kokosową wylewamy na wyłożoną papierem blachę.
----------------------------------------------------------------
Do pozostałej zawartości rondelka dodajemy kakao,mieszamy na gładką masę.

Zawartość dodajemy do reszty mąki (2szkl), żółtek(3), proszku do pieczenia(15g). Miksujemy. Na końcu dodajemy resztę piany z białek i znów delikatnie mieszamy.

Powstałe ciasto kakaowe wylewamy równomiernie na blachę. Na wierzchu układamy owoce.

Rozgrzewamy piekarnik do 180*C (mój elektryczny mocniej grzeje, więc ja dałam na 160*C) i wstawiamy ciasto na 50min. Posypujemy cukrem pudrem i konsumujemy ze smakiem ;-)
 
laski powiedzcie mi jak ugotowac ryz zeby sie nie posklejal bo jak gotuje tak jak na opakowaniu to mi zawsze ciapa wychodzi a nie jakis fajny sypki... mieszac go podczas gotowania czy nie.... itp...??:baffled:
 
Ryzu nie miesza sie podczas gotowania. Ja zawsze daje wiecej wody. No i nie gotuj go za dlugo, 17-18 min powinno wystarczyc (zreszta to zalezy od ryzu).
Ale i tak wole ten w woreczkach, szczegolnie Uncle Bens :-)
 
reklama
buziaczek ja zwykle kupuję ryż paraboiled, i on nie ma tendencji do sklejania się, tylko jest sypki, ale kiedyś sprzedawczyni mi poradziła że zwykly biały ryż po zagotowaniu wody trzeba gotować dokładnie 17 min. i wtedy sprawdziłam te radę i rzeczywiście było ok! i cos w tym chyba jest bo aga_cina też pisze o podobnym czasie gotowania
 
Do góry