reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2011

Czesc dziewczyny,
Dzisiaj wazny dzien, wieczorem dzwonimy do naszych mam zeby poinformowac je o moim odmiennym stanie :-). Narazie jeszcze nikomu nie mowilismy. Wiem ze obie sie strasznie uciesza bo juz nie moga sie doczekac bycia babciami ale tak na prawde to na pewno nie sa przygotowane na ta wiadomosc tak jak i ja nie bylam :-D Mam tylko nadzieje ze zawalu nie dostana ;-)

reklama
Angie - no to ważny dzień!!! :-):-) My też nikomu nie mówiliśmy, ze się staramy i nie będziemy mówić do czasu USG albo nawet troszkę dłużej. Życze Ci miłego dnia pełnego pozytywnych wrażeń! :-)

W temacie samego odzywiania mysle ze nie ma wiekszych ograniczen. wiadomo ze lepiej odzywiac sie zdowo i rozsadnie, ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic na pepsi, pizze, czy pikantne jedzenie itp.
Ja trzymalam sie zasady ze jadlam to na co mialam ochote. Z tym ze pierwszy trymestr pierwszej ciazy nie mialam ochoty na jedznie tak jak ty piszesz ponko. Malo przybieralam na wadze, ale dzicko rozwijalo sie prawidlowo ;-)
Z zakazanych rzeczy to alkohol czy papierosy, a poza tym lekarz radzil mi zyc normalnie jak gdyby nigdy nic. Bo przeciez do zarodka trafiaja te warosci odzywcze ktorych ono potrzebuje. Mysle ze nie ma się co zadreczac ograniczeniem diety :tak:

A tak propos....
Do mam ktore mecza mdlości i bóle (skurcze) brzucha....

Niedawno wyczytalam ze przy mdłościach pomaga branie Magnezu z wit B6. Nie wiem jaki ma to wpływ, ale być moze jest w tym coś prawdy. W pierwszej ciąży łykałam MgB6 non stop i to w wiekszych dawkach poniewaz czulam skurcze macicy niemal cala ciaze. Magnez ponocny przy skurczach mięsni i zdaje sie ze i jakos na mdłości może pomagać bo mialam je bardzo rzadko, teraz jest tak samo :tak:

A ja też słyszałam, żeby nie brać żadnych suplementów w tabsach, bo można łatwo przesadzić... ehh opinia opinii nierówna, już czekam na tego lekarza to mi wszystko wyjaśni, zwłaszcza o basen chcę się zapytać bo nie mogę bezczynnie 9 miesięcy siedzieć :-D

Dzień dobry wszystkim, nie wiem jak u was ale tu pogoda jest "pod psem"... :sorry:

Co do jedzenia, to lekarz powiedział mi tylko tyle, że mam nie jeść surowego mięsa i nie pić surowego mleka...

Co do witaminek, to tak się wczoraj zastanawiałam, czy w tych zestawach są faktycznie witaminy tak jak piszą, czy tylko masa tabletowa na którą składa się cukier no i może troszkę witaminy C... (takie ot placebo...) Bo przecież wiadomo, że lekarze itp. mają swoje profity z promowania niektórych substancji... co o tym myślicie??

PS. od wczoraj mam skórę jak niemowlak, nawet mnie dresowe spodnie podrażniają... masakra... chyba się rozdrapię...

Nie wiem czy z tymi witaminami przeszłoby na dużą skalę, przecież ktoś to musi badać i niemożliwe, żeby wszystkie suplementy były placebo ;-) Skoro mają jakieś atesty znaczy, że przeszły badania i chyba działają. Ja tam wolę w taką wersję wierzyć :-)

Czesc dziewczyny,
Dzisiaj wazny dzien, wieczorem dzwonimy do naszych mam zeby poinformowac je o moim odmiennym stanie :-). Narazie jeszcze nikomu nie mowilismy. Wiem ze obie sie strasznie uciesza bo juz nie moga sie doczekac bycia babciami ale tak na prawde to na pewno nie sa przygotowane na ta wiadomosc tak jak i ja nie bylam :-D Mam tylko nadzieje ze zawalu nie dostana ;-)

Powodzenia! Sama wiem, jakie to trudne :tak: Na szczęście mam bardzo wyrozumiałą mamę i teściów, którzy się szczerze cieszą, będzie dobrze. Pokaż im swój optymizm a też się nim zarażą od razu :)

poxo ja szczerze wierze w opis skladu leków :tak: zreszta cokolwiek biore porównuje skład ilosciowy zapisany w ulotce. Jednak nie sugeruje sie tym co mowia lekarze tylko wlasnym doswiadczeniem i wiedza. Lekarze czesto zapisuja najdroższe leki ktore maja swoje tansze odpowiedniki :tak:
Jesli chodzi o witaminy dla kobiet w ciazy to lekarz mi powiedzial ze moge brac cokolwiek bo chodzi tylko o to aby podostarczac niktórych składników brakujacych z pożywienia. Poradził żebym przyjmowala na zmiane dwa różne preparaty jakie sobie wybiore. Wybralam Feminatal i Prenatal poniewaz maja inny zestaw witamin a wiec po troszke dostarcze kazdego.

No a reszta to juz wykarze morfologia krwi czy czegos brakuje czy nie. Ja mam od zawsze anemie z braku żelaza. Przed ciążą brałam Falvit bo ma największy procent zapotrzebowania dziennego na żelazo :tak: No a w ciąży jak mi sie to powtórzy to juz ratować mnie będzie żelazo w osobnych tabletkach... ale to sie okarze.

angie80 na pewno sie uciesza :tak: dziadkowie sie zawsze cieszą nawet gdy taka informacje otrzymują niespodziewanie :tak:

ponko trzeba się oczywiscie orientować jakie są maksymalne dzienne dawki które można zarzyć róznych leków i witamin, no i najbezpieczniej po konsultacji z lekarzem

Ostatnia edycja:
Mary-beth dzieki, dzien na pewno bedzie pelen wrazen.
Ponko - wiem ze mamy sie na pewno uciesza, juz od dawna nam wiercily dziure w brzuchu kiedy zostana babciami :-D, jedynie to przypuszczam ze moja mama zacznie sie martwic na zapas, ze jest daleko, ze nie moze mi w niczym pomoc, jak ja sobie sama dam rade itp. jakos trzeba bedzie ja uspokoic ;-)
Co do basenu to gadalam z moja lekarka i powiedziala mi ze nadal moge cwiczyc jak cwiczylam dotychczas tylko mam unikac maratonow i sportow kontaktowych :-D a jak sie zapytalam o basen to stwierdzila ze jak najbardziej basen jest polecany. Ja tez nie zamierzam 9 miesiecy siedziec na kanapie

Angie80 właśnie na basenie najbardziej mi zależy, bo to dobre na kręgosłup i samopoczucie i właściwie na wszystko :D Zabiorę ze sobą moją mamę i będziemy sobie we dwie chodzić :)

Żeby nie wprowadzać nikogo w błąd postanowiłam sprawdzić to co wcześniej pisalam o magnezie z witamina B6.

A więc okazuje się że to wit B6 pomaga nam pozbyć się mdłości. Można pocztać o ty tutaj

MAMMA MAMARIN, 24 TABLETKI - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl

Jest to opis leku Mamma mamarin stosowany u kobiet w ciąży powstrzymujący mdłości.

Z tym że według mojego odczucia kupowanie tego leku Mamma Mamarin jest poprostu nieoplacalne :eek: Poniewaz trzeba zarzyc az 6 tabletek zeby dostarczyc organizmowi te 300% dziennego zapotrzebowania (według ulotki takie zalecenia), natomiast te 300% wit B6 mozna uzyskac juz po 1 tabletce leku Mg B6. Mozna sobie to latwo obliczyć :
Mamma mamarin opakowanie 24 tabletki za ok 13 zł starczy na 4 dni, a natomiast
MgB6 opakowanie 50 tabletek za ok 6zł starczy na 50 dni bo tylko jedna tabletka dziennie :-D

Jakie te ceny leków niesprawiedliwe :-D:-D:-D

Angie80 właśnie na basenie najbardziej mi zależy, bo to dobre na kręgosłup i samopoczucie i właściwie na wszystko :D Zabiorę ze sobą moją mamę i będziemy sobie we dwie chodzić :)

dokladnie :)

Basen jest zalecany dla kobiet w ciąży poeniwaz pomaga utzymać dobre samopoczucie

Witam dziewczyny :)
i ja dołączę do Was nieśmiało :) wcześniej cały czas Was podczytywałam, ale jakoś nie miałam odwagi napisać, żeby nie zapeszyć. Ale wczoraj byłam u gina, i wszystko jest dobrze :)
Także witam jeszcze raz i gratuluję wszystkim zafasolkowanym listopadowym mamusiom :-)

reklama
Ja oprócz kawsu foliowego łykam od kilku dni także Femibion natal 1, tak mi zalecila lekarka. Zresztą o przedawkowanie się nie boję, ledwo co odstawiłam od piersi córkę (tydzień temu) i jesteśmy po okresie zimowym - teraz warzywa i owoce nie są tak wartościowe jak w sezonie.
Zresztą Femibion który biorę ma dostosowane dawki witamin do potrzeb pierwszego trymestru. :tak:

Potwierdzam to co napisała nimfii, też czasem na skurcze łykam magneB6 (za wiedzą i zgodą lekarza) - wolę to niż "chemiczną" no-spę.

My będziemy starać się nie informować nikogo o ciąży do końca pierwszego trymestru - ale nie wiem, czy nam się to uda ;-)

Co do basenu... z Jednej strony faktycznie jest dobry dla formy ciężarnej, z drugiej... w ciąży z synkiem złapałam na basenie paskudną infekcję (ja nie miałam objawów, ale wyszło w wymazie) - i musiałam brać silny antybiotyk, dopuszczony do stosowania w ciąży tylko w razie konieczności. To był wysokiej klasy kompleks basenów, ozonowany, drogi - a tak się zawiodłam. Teraz unikam basenów w ciąży :-( Nie chcę ryzykować.

Do góry