reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Ligotka wpisz sobie wagę i wzrost Paulinki tutaj: siatkicentylowe.com - Witamy to zobaczysz, że jak najbardziej mieści się w normie.

[edit] Dodam jeszcze, że może być w górnych granicach i to jest prawidłowe - ważne, żeby wzrost i waga były w podobnych zakresach. Bo jeśli wzrost będzie np. w 50 centylu, a waga w 90 to wtedy będzie mały grubasek ;) A jak i wzrost i waga w 90 to wszystko ok :)

Ostatnia edycja:
reklama
ligotka, twoja mała dobrze przybiera, dzieciaki są różniste i z różnistymi apetytami, moja to raczej niejadek i martwiłam się że za mało waży, ale jest ok.

No ja jestem ciekawa ile mała waży, bo przestałam ją budzić do karmienia i czasami na prawdę nie je za wiele. No i do tego jest długa... Mam nadzieję, że wszystko jest w porządku- jutro wizyta u pediatry to się dowiem.

Z ciekawości zważyłam dzisiaj moją kruszynkę, bo ostatnio przez 10 dni szpitalnych i poszpitalnych mielismy zastój w wadze - 4400g - tyle ważyła we wtorek 5 dni temu, ale już dziś było 4570g (7,5 tyg.), więc zaczęła ładnie przybierać, no i jesteśmy na 25 centylu. Waga urodzeniowa to 3430g, a najniższa waga to 3280g więc podobnie jak u tab. Co do wzrostu to nadal nie wiem, 55cm u pediatry, 58 po urodzeniu :-).

Ostatnia edycja:
My po wizycie u pediatry- Nina rośnie jak na drożdżach, wczorajsza waga to 4800 gram czyli przybrała 1800 od wypisu w 6 tygodni więc średnia prawie 300 gram na tydzień i super. Dostaliśmy skierowanie do neurologa gdyż pediatra stwierdziła asymetrię w ułożeniu ciała i główki, mała skręca się w prawą stronę i chyba ma rację, bo rzeczywiście zdecydowanie woli tak się obracać. Niestety nie tak łatwo znaleźć dobrego neurologa, nawet prywatnie- trzeba czekać około miesiąca (a na NFZ nawet 4-5 miesięcy).
Poza tym mała jest okazem zdrowia:)

my dziś po szczepieniach, mały był dzielny choć pierwszy raz słyszałam tak przerażliwy krzyk u niego, prawie płakałam razem z nim, no ale zło konieczne, szczepiliśmy tymi skojarzonymi 6w1.
no i Szymuś przybrał 450gr w 2 tyg, czyli więcej niż ostatnio, to dobrze bo myślałam ze bo myślałam ze będe musiała dokarmiać mm, pozatym wszystko jest dobrze i oby tak zostało:)

my też dziś mieliśmy szczepienia (5w1 i wzw). Małemu niestety dalej ta przepuklinka wychodzi i dostaliśmy skierowanie do chirurga dziecięcego. Jutro bede próbować się umawiać, ciekawe czy sie uda szybko to załatwić. Mały przybiera na wadze odpowiednio.
W ogole na wizycie od poczatku non stop smial sie do pani doktor. Aż normalnie chwilami to śmiał się w głos :) Później jak przeszliśmy do punktu szczepień dalej śmiał się w niebogłosy :) Ale niestety jak tylko doszło do ukłucia był wrzask niesamowity. On płakał ja płakałam i tylko mój W zachował zimną krew.

sylvanas: A gdzie Twoj Mały ma przepukline? I jaka duza? (przepraszam, wiem o tym juz pisalas wczesniej, ale znalezc nie moge). Moja Gabi tez ma przepukline. Pepkowa.
Ale lekarz nic nie kazal robic, tylko klasc na brzuszku czesto.

reklama
Do góry