reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

taa ja wiem .ze nie na temat ,ale.. WolfiA się jednak zagląda do nas co <grozi paluszkiem> to ja już wypatruję esejka na ogólnym :-p:-D pozdrawiam Cie kolezanko;-)

reklama
Witam. Zapytam tez tutaj ;-)
Chodzi mi o child benefit. To moje pierwsze bebiko i zielonego pojecia nie mam co i jak :-( Przyslali mi karteluszke, ze mamy dziecie, maz sciagnal z netu rozowy formularz HRC1, wypelnilismy go i mamy to wyslac na podany adres - freepost. Wysylac to bez poleconego, nie zaginie? No i czy trzeba zalaczac certyfikaty ur i slubu, czy tak tylko o to pytaja...? Bede wdzieczna za pomoc :-)

a dlaczego hrc1 a nie cb1?:confused:nie pracujecie w Irl,czy jak?
U nas jakiś czas po otrzymaniu aktu urodzenia,forma o chb przyszła do domu (częściowo wypełniona),odesłaliśmy ja zwykłym listem i tyle:tak:
jeśli na końcu formy jest prośba o jakieś dokumenty,trzeba je dołączyć:tak:(oryginały)

Pracujemy tutaj, oboje, tzn. teraz to jestem na macierzynskim :-) A hrc1 to nie wiem czemu, taki ponoc trzeba,moze dlatego, ze to pierwsze dziecko??
A te oryginaly dokumentow to nham potem odesla, czy zostawiaja juz sobie? A niby po co im to?

Ja też wypełniałam HRC1, ale jak byłam krótko w Irlandii i nie pracowałam, więc pewnie dlatego. Najpierw mi przysłali tę normalną zieloną, a potem kazali jeszcze tę drugą wypełnić. Też dołączaliśmy akt ślubu, ale odesłali potem

Ja też wypełniałam HRC1, ale jak byłam krótko w Irlandii i nie pracowałam, więc pewnie dlatego. Najpierw mi przysłali tę normalną zieloną, a potem kazali jeszcze tę drugą wypełnić. Też dołączaliśmy akt ślubu, ale odesłali potem

asienka, ale my tu juz 5 lat pracujemy. Nie wiem skad moj M to wytrzasnal?? Ponoc taki trzeba (?) Bo nic nam do wypelnienia nie przyslali, tylko forme, ze mamy nowe bebiko, a ten form to moj M z netu sciagnal...

No to juz doczytalam... Cos mojemu sie pomerdalo! Tam jest napisane, ze jak ktos jest non irish i mieszkal w ciagu 2 lat poza irl to to trzeba wypelnic. No jak mogl nie doczytac!? To teraz musze ten formularz cb wypelnic...
Wielkie dzieki dziewczyny! :-)

reklama
dranissimo-:-D rzeczywiście musiało mu się pomerdać;-) Wypełniajcie cb1:tak:
Tam z reszta tez są pytania odnośnie HRC/rezydentury.
Oryginały Wam odeślą:tak:

Wlasnie oblukalam, ze strasznie podobne do siebie sa te formularze, niemal o identyczne dane pytaja... Dobrze, ze sie w czas zorientowalam, bo pewnie bysmy sie babrali w te forularze i odsylanie cale wieki... ;-) No i fajnie wiedziec, ze nam oryginaly odesla, bo nie mamy czasu na jezdzenie i zalatwianie nowych...
Ciekawa jestem teraz, czy dlugo bedziemy czekac? :-)
Wielkie dzieki dziewczyny!!! :-*

Do góry