Hejka dziewczyny
Pewnie spicie juz...Ja nie moge zasnac. Martwie sie strasznie. Bylam w toalecie i mam krew w moczu nie wiem co robic. Podbrzusze mnie bolalo caly wieczor. Brzuch twardy. Niby tylko przy jednej wizycie krew byla. Dzidzius sie rusza. Ale brzuch twardnieje troche bolesne...
I ta krew nie ejst ciemna wrecz jasna...
Proponuję w trybie pilnym wizytę w szpitalu, wiem, że masz problemy z krzepnięciem krwi i mogą to być objawy odklejania się łożyska.
III trymestr
W ostatnim okresie ciąży krwawienia związane są z nieprawidłowościami dotyczącymi łożyska:
* Łożysko przodujące. Bezbolesne krwawienie w drugiej połowie ciąży może oznaczać, że łożysko umiejscowiło się w dolnej części macicy. Pod koniec ciąży jej ściany robią się cieńsze, a szyjka skraca się i ulega rozpulchnieniu. Łożysko, którego tkanki nie są rozciągliwe, częściowo odrywa się od ściany macicy i stąd krwawienie. Zazwyczaj zdarza się ono pomiędzy 28. a 32. tygodniem ciąży. Często nagle, bez żadnej widocznej przyczyny, czasami po stosunku. Zwykle ustępuje samo, ale konieczne jest leżenie i obserwacja w szpitalu.
Usytuowanie łożyska bada się za pomocą USG i powtarza badanie po dwóch tygodniach - jeżeli łożysko przesunęło się wyżej, to dobrze, jeśli nadal przoduje, kobieta musi zachować ostrożność aż do końca ciąży (czasami nawet zostać w szpitalu). Jeśli łożysko całkowicie zakrywa wewnętrzne ujście szyjki, nie da się uniknąć cesarskiego cięcia. Jeśli zakrywa je tylko częściowo, jest szansa na poród drogami natury.
* Przedwczesne odklejenie prawidłowo usadowionego łożyska. Może się zdarzyć wskutek urazu brzucha, nagłego wzrostu ciśnienia tętniczego
lub zaburzeń krzepnięcia krwi u matki. Objawia się nieprzerwanym bólem brzucha i krwawieniem. Bywa, że łożysko odkleja się tylko na niewielkiej powierzchni. Wtedy pomiędzy nim a ścianą macicy tworzy się krwiak. Krew nie wypływa z dróg rodnych, jedynym objawem jest ból. Taki stan wymaga oczywiście obserwacji w szpitalu, ale jest szansa na dalszy prawidłowy rozwój ciąży, gdyż krwiak po jakimś czasie sam się wchłania. Obfite krwawienie świadczy jednak o rozległym odklejeniu się łożyska, co zagraża życiu matki i dziecka. Konieczne jest wtedy cesarskie cięcie.
* Odejście czopu śluzowego. Często na kilka dni przed porodem odchodzi tzw. czop śluzowy zamykający szyjkę macicy. Śluz bywa podbarwiony krwią, gdyż szyjka jest wtedy bardzo rozpulchniona i przekrwiona. Stąd również częste plamienia po badaniu ginekologicznym. Są one jednak zupełnie niegroźne.
Co robić
Jeżeli zauważysz niewielkie plamienie:
* połóż się, odpocznij, czekaj i obserwuj, co się dzieje;
* nie łykaj żadnych lekarstw;
* jeżeli plamienie szybko ustąpi, nie musisz jechać do lekarza, ale zgłoś to w czasie najbliższej wizyty.
Jeżeli zauważysz krwawienie przypominające skąpą miesiączkę:
* połóż się;
* skontaktuj się z lekarzem prowadzącym ciążę. Prawdopodobnie zechce cię zbadać - pojedź do niego samochodem lub taksówką, staraj się mało chodzić.
Jeżeli pojawi się krwawienie przypominające obfitą miesiączkę, jedź szybko do szpitala. Jeżeli nie może cię zawieźć mąż, wezwij karetkę pogotowia.