reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październik 2011

No i zrobiłam zdjęvia. Nie ma się czym chwalić, ale skoro nalegacie to pokażę ;-)

To fragment książeczki - 4 strony:

A tu karuzelka, która jak na złość nie chciała się kręcić i trzeba bylo w nią dmuchać :-D bo tak normalnie to sama sobie wiruje
WRZUTA - Czarno-biała karuzelka

A z tymi stanikami to nie wiem jak zrobić... buuu

ze tez ci sie chcialo podziwiem !! super pomysl i wykonanie :)
a z tego dmuchania na filmiku to sie usmialam niezle hehe

reklama
Hejka dziewczyny

Pewnie spicie juz...Ja nie moge zasnac. Martwie sie strasznie. Bylam w toalecie i mam krew w moczu nie wiem co robic. Podbrzusze mnie bolalo caly wieczor. Brzuch twardy. Niby tylko przy jednej wizycie krew byla. Dzidzius sie rusza. Ale brzuch twardnieje troche bolesne...
I ta krew nie ejst ciemna wrecz jasna...

Werka jak jasna to nie tak zle, ale jesli plamienie nie ustapi to gnaj rano do szpitala
Kiniutka no no, ales Ty pomyslowa! :szok:
monysia wspolczuje Ci masakry z tesciowa. mam nadzieje ze kiedys sie dogadacie...lub szybko wyprowadzicie. nie daj sie wykorzystywac.

ja spac nie moge... czuje sie okropnie, glowa mi peka i kaszel meczy :-( milego dnia

Hejka dziewczyny

Pewnie spicie juz...Ja nie moge zasnac. Martwie sie strasznie. Bylam w toalecie i mam krew w moczu nie wiem co robic. Podbrzusze mnie bolalo caly wieczor. Brzuch twardy. Niby tylko przy jednej wizycie krew byla. Dzidzius sie rusza. Ale brzuch twardnieje troche bolesne...
I ta krew nie ejst ciemna wrecz jasna...

Proponuję w trybie pilnym wizytę w szpitalu, wiem, że masz problemy z krzepnięciem krwi i mogą to być objawy odklejania się łożyska.

III trymestr

W ostatnim okresie ciąży krwawienia związane są z nieprawidłowościami dotyczącymi łożyska:

* Łożysko przodujące. Bezbolesne krwawienie w drugiej połowie ciąży może oznaczać, że łożysko umiejscowiło się w dolnej części macicy. Pod koniec ciąży jej ściany robią się cieńsze, a szyjka skraca się i ulega rozpulchnieniu. Łożysko, którego tkanki nie są rozciągliwe, częściowo odrywa się od ściany macicy i stąd krwawienie. Zazwyczaj zdarza się ono pomiędzy 28. a 32. tygodniem ciąży. Często nagle, bez żadnej widocznej przyczyny, czasami po stosunku. Zwykle ustępuje samo, ale konieczne jest leżenie i obserwacja w szpitalu.

Usytuowanie łożyska bada się za pomocą USG i powtarza badanie po dwóch tygodniach - jeżeli łożysko przesunęło się wyżej, to dobrze, jeśli nadal przoduje, kobieta musi zachować ostrożność aż do końca ciąży (czasami nawet zostać w szpitalu). Jeśli łożysko całkowicie zakrywa wewnętrzne ujście szyjki, nie da się uniknąć cesarskiego cięcia. Jeśli zakrywa je tylko częściowo, jest szansa na poród drogami natury.

* Przedwczesne odklejenie prawidłowo usadowionego łożyska. Może się zdarzyć wskutek urazu brzucha, nagłego wzrostu ciśnienia tętniczego lub zaburzeń krzepnięcia krwi u matki. Objawia się nieprzerwanym bólem brzucha i krwawieniem. Bywa, że łożysko odkleja się tylko na niewielkiej powierzchni. Wtedy pomiędzy nim a ścianą macicy tworzy się krwiak. Krew nie wypływa z dróg rodnych, jedynym objawem jest ból. Taki stan wymaga oczywiście obserwacji w szpitalu, ale jest szansa na dalszy prawidłowy rozwój ciąży, gdyż krwiak po jakimś czasie sam się wchłania. Obfite krwawienie świadczy jednak o rozległym odklejeniu się łożyska, co zagraża życiu matki i dziecka. Konieczne jest wtedy cesarskie cięcie.

* Odejście czopu śluzowego. Często na kilka dni przed porodem odchodzi tzw. czop śluzowy zamykający szyjkę macicy. Śluz bywa podbarwiony krwią, gdyż szyjka jest wtedy bardzo rozpulchniona i przekrwiona. Stąd również częste plamienia po badaniu ginekologicznym. Są one jednak zupełnie niegroźne.

Co robić

Jeżeli zauważysz niewielkie plamienie:

* połóż się, odpocznij, czekaj i obserwuj, co się dzieje;

* nie łykaj żadnych lekarstw;

* jeżeli plamienie szybko ustąpi, nie musisz jechać do lekarza, ale zgłoś to w czasie najbliższej wizyty.

Jeżeli zauważysz krwawienie przypominające skąpą miesiączkę:

* połóż się;

* skontaktuj się z lekarzem prowadzącym ciążę. Prawdopodobnie zechce cię zbadać - pojedź do niego samochodem lub taksówką, staraj się mało chodzić.

Jeżeli pojawi się krwawienie przypominające obfitą miesiączkę, jedź szybko do szpitala. Jeżeli nie może cię zawieźć mąż, wezwij karetkę pogotowia.

Ostatnia edycja:
werka o matko daj znać jak najszybciej co się dzieje!! mam nadzieję że pojechaliście do szpitala od razu! przecież u ciebie jest zupełnie inna sytuacja niż u zdrowej ciężarnej!!!

Werka nie czekaj tylko albo jedz na A&E, dzwon na triage w swoim oddziale polozniczym albo na NHS direct.

I daj znac koniecznie co i jak. trzymam kciuki zeby sie okazalo ze wszystko ok :)

Ja sie ciesze ze juz wstalam, bo pozycja siedzaca to jedyna w ktorej mnie nic nie boli :) Milej niedzieli wszytkim :)

Witam się i ja, jak się domyślacie niestety nadal w dwupaku
36_19_5.gif
hahaha.gif

No cóż na to wychodzi ,że Filipek woli przyjść na świat gdy tatuś będzie w domu ,a nie w pracy
biggrin.gif

Skurczy mam miej niż kiedykolwiek dotąd
biggrin.gif
coś czuję ,że wbrew pozorom donoszę do terminu
biggrin.gif

Od nocy męczy mnie mega zgaga i za cholerę nic mi nie pomaga
Furious.png
Co bierzecie na zgagę?

Werka zapitalaj do lekarza i na nic nie czekaj! Koniecznie daj znać co i jak!

reklama
Witam !!!

Ja sobie robię dziś prawdziwą niedzielę
nie gotuję i nic nie robię :-)
M wrócił wczoraj o północy a dziś o 8 szedł spowrotem
do pracy ...

Werka dawaj znać co u Ciebie ... trzymam za Was kciuki !!!

Malutka
mnie dziś w nocy też cholerna zgaga męczyła,
spać nie mogłam, błąkałam się po chałupie
miałam w planach iść do calaka po jakieś renni
bo pamiętam że w poprzedniej ciąży to mogłam brać ...
koleżanki mi mówiły że w aptece jakieś mleczko na zgage jest
ale nie pytałam ...

Ostatnia edycja:
Do góry