Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 19 028
Hmmm a wiesz że nie pamiętam hmmm na wagę kupowałam a z czego były:/
aha bo jedne sa takie suchsze
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Hmmm a wiesz że nie pamiętam hmmm na wagę kupowałam a z czego były:/
Likier kukułkowy:-)
30dag kukułek
0.5l wódki
puszka mleka skondensowanego słodkiego
Kukułki zalewamy wódką w słoiku,zamykamy i odstawiamy na 14 dni;-)Od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem.
Po 14 dniach wlewamy mleko z puszki do słoja i mieszamy i tadam-miłego picia
proste nie???![]()
mam przepis ale jakos sie zebrać do niego nie mogęNie wiem czy ktoś dodawał przepis, ale ja to ciasto uwielbiam![]()
SHREK
SKŁADNIKI:
· Biszkopt:
· 5 jaj
· 5 łyżek cukru
· 5 łyżek mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju
· kilka kropel wybranego aromatu do ciast
·
· Masa Shrek'a I:
· Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
· 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
·
· Masa Shrek'a II:
· 400 mln śmietanki deserowej 30%
· 1 galaretka agrestowa lub kiwi
·
· 2 paczki delicji
· 2 galaretki agrestowe lub kiwi
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.