reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Likier kukułkowy:-)

30dag kukułek
0.5l wódki
puszka mleka skondensowanego słodkiego

Kukułki zalewamy wódką w słoiku,zamykamy i odstawiamy na 14 dni;-)Od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem.
Po 14 dniach wlewamy mleko z puszki do słoja i mieszamy i tadam-miłego picia:-D:-D:-D
proste nie???:-D


szkoda ze tu nie ma kukulek :confused2: bo likier kawowy juz sie skonczyl ..
 
Nie wiem czy ktoś dodawał przepis, ale ja to ciasto uwielbiam :-D
SHREK
SKŁADNIKI:


· Biszkopt:
· 5 jaj
· 5 łyżek cukru
· 5 łyżek mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju
· kilka kropel wybranego aromatu do ciast
·
· Masa Shrek'a I:
· Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
· 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
·
· Masa Shrek'a II:
· 400 mln śmietanki deserowej 30%
· 1 galaretka agrestowa lub kiwi
·
· 2 paczki delicji
· 2 galaretki agrestowe lub kiwi


PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.
 

Załączniki

  • PA160514.JPG
    PA160514.JPG
    39,9 KB · Wyświetleń: 88
Nie wiem czy ktoś dodawał przepis, ale ja to ciasto uwielbiam :-D
SHREK

SKŁADNIKI:


· Biszkopt:
· 5 jaj
· 5 łyżek cukru
· 5 łyżek mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju
· kilka kropel wybranego aromatu do ciast
·
· Masa Shrek'a I:
· Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
· 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
·
· Masa Shrek'a II:
· 400 mln śmietanki deserowej 30%
· 1 galaretka agrestowa lub kiwi
·
· 2 paczki delicji
· 2 galaretki agrestowe lub kiwi


PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.
mam przepis ale jakos sie zebrać do niego nie mogę:-D
 
dziewczyny jak się robi racuszki z jabłkami i czy można też z bananami? Tylko takie bez drożdży bo nie mam. Na jakim ogniu sie je smaży, kiedyś jakieś robiłam i mi się wydawało ze surowe w srodku.



edit: no dobra sama soboe odpowiem:-D:-D
 
Ostatnia edycja:
reklama
PLACKI Z JABŁKAMI

2.5 szkl mąki
2 jajka
2 niepełne szkl. mleka
cukier waniliowy
niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia 6-7 jabłek
oliwa
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

przygotowanie:
1. z jajek, mąki, cukru waniliowego, proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. (włożyć składniki do miski i wymieszać)

2. jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z ciastem ( można dodać odrobinę cynamonu)

3. Smażyć placki z obu stron na oliwie.

osączyć z tłuszczu na reczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem z cukrem waniliowym


robiłam też z jabłkami i borówkami, też smaczne, nawet lepsze:)



smacznego
 
Do góry