reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2013

Cześć monia_bed,
kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?
nadal karmię piersią wieczorem, ze dwa razy w nocy :nerd: i raz albo dwa w ciągu dnia, czyli minimum 2, (czasem uda się nie karmić wieczorem jak mąż usypia i zdarza się że w nocy tylko raz albo w ciągu dnia zdarza się tylko raz) a maksimum 6 razy na dobę (jak ma złą noc to i 4 razy wyjdzie)

Póki co zamierzam karmić gdzieś do 6 mca ciąży i wtedy świadomie zacząć odstawianie. Słyszałam że w czasie ciąży zmienia się smak mleka i dziecko samo się odstawia... Zanim się dowiedziałam planowałam nawet do 2 urodzin kontynuować ale chyba nie da rady... Chociaż czytałam też o mamach karmiących pierwsze i drugie jednocześnie, jakoś tego sobie nie wyobrażam na razie...

Nie wiem jeszcze co powie mój gin ale w tej ciąży już będę bardziej świadoma a nie tylko ślepo wykonywać co 1 lekarz powie. Po 1 wykorzystam doświadczenia z poprzedniego razu, będę chodzić jednocześnie do 2 gina plus pytać znajomej położnej która w szpitalu podpytuje dla mnie kilku ginekologów-dopiero wtedy na swój rozum wysnuję wnioski.

Co do karmienia na razie położna mi powiedziała że pytając kilku lekarzy otrzymała 2 różne opinie:
1. "a w czym to ma przeszkadzać??"
2. "a jaki to ma sens, przecież roczne dziecko jest już duże i nie musi być karmione"

No dobra, nie musi ale ja chcę bo wierzę że dzięki temu mi nie choruje i dobrze się rozwija.
Moim zdaniem jakby matka natura nie przewidywała takiego scenariusza to mleko by zanikło.
Czytałam że kolejność przekazywania składników odżywczych jest taka: najpierw zarodek, potem mleko dla ssaka ;-) a na końcu matka. Dlatego najbardziej zagrożone jesteśmy my anemią niedożywieniem, osłabieniem itp... maluszkowi niewiele grozi.
Słyszałam o teorii że pobudzanie brodawek powoduje wydzielanie oksytocyny ale zwolennicy karmienia ripostują że to tak mała ilość że nie spowoduje poronienia. Więcej wydziela się po dobrym seksie :-D

Ja również, chociaż z Wami od wczoraj, witam czerwcowe nowe mamusie!!! Ruda Wiewióra , NikaMD

Ja ostatnią miesiączkę miałam 1.09, ale mam długie cykle 38- dniowe.
W przyszłym tygodniu pewnie wybiorę się do lekarza.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jesteś kochana :*
Ja jednak będę powoli odstawiać,ale ile to potrwa to się okaże! :-)
Będę uważać, żeby nie zestresować mojego małego ssaka :-)

Ruda Wiewióra, NikaMD witajcie, gratuluję i trzymam kciuki za wizyty :) napiszcie coś o sobie :)

Krolowa Fal
ja o ten magnez też zapytałabym lekarza, ale pamiętam, że ja przez kilka późniejszych miesięcy ciąży brałam Magnum B6 na skurcze łydek.

Paulinka i jak obrabianie grzybków? Ja dostałam wiaderko i zamroziłam :-)

reklama
Dziewczyny jeśli jeszcze nie widziałyście to polecam Wam zobaczenie tego filmu...
Życie przed życiem - program dokumentalny VOD
Ja sie upłakałam bardzo z radości, mąż był bardzo wzruszony... Czułam się niesamowicie szczęśliwa widząc co dokładnie krok po kroku co dzieje się z moim maleńkim Skarbem który noszę w sobie :-)

monia okazało się ze tych grzybków mam tak duzo, ze musiałam sobie to wziąść na raty :-D Większą część już mam ładnie poporcjowaną i zamrożoną, następne juz przygotowałam a mąż będzie je nawlekał na nitkę do suszenia :-) I tak jak piszesz najlepiej zamrozić, później mozna z nich wiele fajnych potraw wyczarować :-)

Ostatnia edycja:
Ja dzisiaj musiałam się zerwać z zajęć bo strasznie mnie noga lewa boli. Promieniuje od uda do kostki i do góry też. Jak mnie łapie to wyje. Chwilami robi przerwę i nie czuję bólu.

Mam pytanie do przyszłych mamuś po raz drugi. Czy można w trakcie ciąży brać magnez? Np takie tabletki rozpuszczalne w wodzie co się nazywają dzienną dawką magnezu i wit b6. Bo mnie noga może bolec od niskiego poziomu magnezu a sama boje się brać a wizyta dopiero w czwartek.

Mi poprzednio gin kazał brać magnez, bardzo duże dawki bo mówił że dawki które są w lekach bez recepty w stosunku do tego co podaje się np w szpitalu w zastrzyku to jest malutko, pozatym tłumaczył mi że choćbym zjadła całą paczke to mi nie zaszkodzi tylko się wydali bo magnez jest trudno przyswajalny. Większośc z nas będzie zażywała magnez pod koniec ciąży na łagodzenie skurczy przepowiadających, na łydki itp.

ja bym spokojnie zażywała magnez taki musujący w normalnej dawce
ale nie wiadomo czy to od tego cię boli
moim prywatnym zdaniem możesz zażyć magnez

Ja ostatnią miesiączkę miałam 1.09, ale mam długie cykle 38- dniowe.
W przyszłym tygodniu pewnie wybiorę się do lekarza.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jesteś kochana :*
Ja jednak będę powoli odstawiać,ale ile to potrwa to się okaże! :-)
Będę uważać, żeby nie zestresować mojego małego ssaka :-)

Super! to w bliskim odstępie czasu będziemy rodziły drugiego bobika :)
Jeśli jesteś nastawiona pozytywnie do odstawiania to super, masz sporo czasu żeby to spokojnie zrobić. Przez kilka dni eliminuj po jednym najmniej ważnym dla małej karmienia-w nocy najlepiej żeby wstawał tatuś np z butelką wody-po kilku razach konsekwentnych mała się nauczy że na nic lepszego nie może liczyć-takie rady dostałam na "zaś" od odstawiających mam.U nas to chyba będzie dla mnie truniejsze niż dla Patusi...

Ruda Wiewióra, NikaMD witajcie, gratuluję i trzymam kciuki za wizyty :) napiszcie coś o sobie :)
Mam na imię Monika, pracuję w IT (jako programista), mam cudownego 6-letniego synka i troszkę starszego męża :)
To nasz 3 cykl starań no i chyba sie udało. Ostatnią miesiączkę mialam 14 wrzesnia. Puki co staram sie nie napalać za bardzo, ostatnim razem kilka dni po planowanym terminie miesiączki i po dwóch testach pozytywnych, miesiączka jednak przyszła i ... no cóż trochę łez się polało.... Przede wszystkim nie zamierzam powiedzieć nikomu (oprócz mojego męża) gdzieś do 12 tyg.... przyjdzie czas to się wszyscy zainteresowani dowiedzą :p
Za jakieś 4 tygodnie zamierzam się wybrać na wizytę, chociaż nie wiem czy to jeszcze nie za wcześnie będzie? Chciałabym podczas pierwszej wizyty usłyszeć bicie serduszka :)
Tymczasem czekam na rozwój wydarzeń :) i miejmy nadzieję ze będzie wszystko ok.

Witajcie.
Jutro wracam do pracy po urlopie a to oznacza, ze nie mam na nic czasu. Więc pewnie do L4 zniknę z watku. Paulinka nieistety to zna. W środe mam wizytę i wtedy się okarze wszystko, także to kiedy będe mogła isć na zwolnienie. Z moja pracą po 10 godzin dziennie i podrózami po 300-400km dziennie nie sposób być w ciązy. Zwłaszcza, ze stres, stres i jeszcze raz stres. No ale to dopiero sie zobaczy. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie w najlepszym porządku. Pozdrawiam wszystkie serdecznie i zycze dobrego samopoczucia.
Królowa ja myśle, ze zwykły magnes nie zaszkodzi ale chyba lepiej taki w tabletkach do łykania bo te rozpuszczalne zawieraja pełno chemicznych dodatków.

Dzięki za odpowiedzi ws magnezu. Wisienka ja nie mogę brać takiego magnezu w tabletkach bo mi potem leży na żołądku i boli mnie bardzo ten żołądek. Dlatego pije musujący. Tak sobie myślę, że jutro pójdę do apteki koło pracy, gdzie jedna farmaceutka jest w ciąży bardzo zaawansowanej. Ona na pewno będzie coś wiedzieć. A noga myślę, że od tego mnie boli bo mam teraz też typowe dla siebie skurcze palców u stóp.

Więc przywitam się i ja :-D

Troszkę Was podczytuję i pewnie więcej będę czytać niż pisać ze względu na pracę.

Test pokazał II w środę a wizyta u lekarza będzie dopiero we czwartek i mam nadzieję, że wrócę z potwierdzeniem :sorry:

Jestem Mamą 6 letniego Olivierka i szczęśliwą mężatką z okolic Łodzi. Termin wypada ok. 19 czerwca. Na pewno będzie CC więc około 5 czerwca będzie poród.

Ostatnia edycja:
Cześć .
Miło ,że dołaczyły nowe mamy-witajcie.
Wisieńka ,jak się da to się oszczędzaj,
ja obolała po przytulaniu wc ,zajrzę później.
Miłego dnia

reklama
wiem że już marudzę z tym ale nie mam już całkowicie objawów, ani mdłości, ani senności, nic kompletnie.
Martwię się trochę a wizyta dopiero za tydzień.
Wiem że każda ciąża inna itd ale żeby całkiem nic:-(

to będziemy marudzić razem, u mnie nadal nic...coraz bardziej się stresuję przed piątkową wizytą :sorry:

Witam wszystkie nowe czerwcóweczki, piszcie jak najwięcej ;-)

Do góry