reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Czerwiec 2012

reklama
Pamka - z Tobą wszystko ok! To oni sobie wybrali jakąś idiotyczną porę na odwiedziny, no weź... przychodzić do kogoś w porze kładzenia dzieci spać to przecież delikatnie mówiąc niegrzeczne :-D

Ja Wam chyba w ogóle nie pisałam, bo z komórki coś mi blokuje BB, ale od soboty do wtorku byłyśmy z Moniką w szpitalu, bo miała fatalną biegunkę, że dosłownie się z niej lało dołem, że nie było sensu pieluchy zakładać, do tego zdarzały się sporadycznie wymioty, baliśmy się odwodnienia i pojechaliśmy do szpitala i nas zostawili, Monika była nawadniana kropówkami, no i miała zrobione badania krwi, moczu, kału i USG brzuszka, okazało się że biegunka jest winą ROTAwirusa, na szczęście w poniedziałek już było lepiej, a USG brzuszka wykazało, że Monika ma zdwojoną lewą nerkę (dwie miedniczki nerkowe i moczowody) - prawdopodobnie tylko do kontroli u nefrologa kilka razy. No a jak wróciliśmy do domu to tego samego wieczora Monika dostała 38 stopni gorączki, na następny dzień stan podgorączkowy i dopiero dzisiaj tak naprawdę była w miarę sobą... Chociaż strasznie marudna ;P

Rysica współczuję rota. A to zdwojenie to ulga, ze nic poważniejszego:-)

Muńka ano pytalas jakoś mi zlecialo z odpowiedzią ... koniecznie coś musimy wymyślić na najbliższy tydzień:-) w zależności od pogody może zoo? lub ten plac zabaw u mnie - super zabawa w piasku i na huśtawce gdy ciepło. A jeśli zimno to niech się gerlsy tluka o zabawki w domu;-)

Pamka daj spokój niepowazni ludzie. Trzeba jasno określić granice Waszej znajomości najwyraźniej ...

Kasiulka ja to tak serio nie wiem czy taki dziec faktycznie nie rozumie ze kupka i nocnik ... bo moj to z rozmyslem czeka na nocnik zeby zrobic kupke... wczesniej robil kupke zaraz po wstaniu i w trakcie obiadku, a teraz jak wstaje pielucha bez kupy, sadzam idzie kupa od razu, a przy obiadku tez widze ze pod koncowke zaczyna sie wiercic, i jak skonczy sadzam i od razu kupka idzie ... takie dzieci chetniej sie ucza niz nam sie wydaje ...

Alijenka ten artykul mowi glownie o siusianiu :) ja siusiania nie ucze jeszcze bo wiem ze mlody sika jak cysterna :p i musialby caly czas siedziec albo co 15 minut byc sadzany :) siuski czasem zlapiemy ale kupki na nocniku czemu nie uczyc albo przynajmniej sadzaniem przyzwyczajac... ogolnie pozycja na nocniku jest najlepsza pozycja na kupke bo nozki sa lekko podniesione pupa wpadnieta i latwiej kupka wychodzi... a na lezaco czy na stojaco
squatting.jpg

Pamka jestes jak najbardziej normalna!! ich chyba pogielo ...

Rysica oby szybko odpuscilo !! juz na dobre ...

Muńka przyjezdzajcie do Krakowa :D w celu rozerwania :D dzieki za kopniaki od razu sie zmotywowalam

MsMickey nie Ty jedna zniklas ale dobrze ze juz wrocilas :D

Josie niereformowalna istota :p dobrze ze wracacie ... mam nadzieje ze mlody szybko dojdzie do siebie to sie zgadamy na jakis spacerek :D

Tialana trzydniowka zaliczona bedzie spokoj :)

Andzia jak dzisiaj??

nocka boska :D spalam calusienka :D mlody spal tez cala... rano pobudka ok 6:30, zrobilam mleko poszlam do dziecia usmiech na twarzy od ucha do ucha, sam wylazl z lozeczka przez dziure bo wyciegnalem szczebelki, i czekal az zdejme pieluche i na nocniczku zrobil kupke ,

Załączniki

• squatting.jpg
    squatting.jpg
    8,9 KB · Wyświetleń: 63
Ostatnia edycja:
ello

no ale co do nocnikowania to nie ważne czy siusiu czy kupal poprostu tu chodzi o zwieracze

"Zdolność kontrolowania zwieraczy pęcherza i odbytu rozwija się w drugim roku życia. Jednak pełne opanowanie tej umiejętności może trwać nawet do ok. 6 roku życia. W drugim roku życia dziecko zaczyna samo sygnalizować potrzeby fizjologiczne, co wcale nie oznacza, że będzie korzystało z nocniczka w odpowiednim czasie, ale jest to na pewno najlepszy czas na rozpoczęcia nocnikowego treningu.
Musimy, więc pamiętać by nocnikowej edukacji nie zaczynać zbyt wcześnie, bo to grozi nawykowymi zaparciami i nie przeciągać w nieskończoność, bo to z kolei grozi nietrzymaniem moczu. Obserwuj swoje dziecko by uchwycić czas, kiedy jest gotowe na naukę korzystania z nocnika i pamiętaj by ta nauka przebiegała w normalnej miłej atmosferze"

nie ukrywam że też rozmawiałam o tym z lekarzem nioo i dokładnie mi to powiedział co wyżej napisane ale to tylko moje zdanie oczywiście każda robi jak uważa i nie chcę nikogo pouczać bo się na tym poprostu nie znam, zresztą sama jak już zakupię małej nocnik albo dosatnie go w prezencie to ją posadzę na niego zobaczymy jak to będzie bo część matek zadowolona z wczesnego sadzania malucha na nocnik tylko ciekawe jak to się ma do późniejszego życia

Pamka współczuję znajomych, oni chyba mają coś niepokolei w głowie!!!!

Kasienka gratuluję przespanej nocki :-)

Ostatnia edycja:
Moja się kumpluje z nocnikiem od czasu jak skończyła 7miesięcy. Czasem zdarza nam się przeoczyć kupę, ale raczej sporadyczne przypadki, z reguły daje sygnały, że będzie robić. Siku nie sadzamy zawsze, czekam, aż się ciepło zrobi :-p. Kiedyś wszystkie matki sadzały jak najwcześniej, bo komu się chciało prać te pieluchy :baffled: i jakoś wszyscy żyjemy i mamy się chyba dobrze ;-) Nam nefrolog powiedziała, że uczyć jak najwcześniej się da..:blink:

Rysica to Monisia ma to co u mojej podejrzewali, a w końcu wyszło, że jednak nie ma podwójnego :-D Rota współczuję i dobrze, że już lepiej..

Pamka z Wami wszystko ok. Niektórzy nie mają wyczucia.. :sorry2:

Muńka masz rację, nie ma co małej męczyć z tym spaniem u teściów, jak jest głośno...

U nas od kilku dni mała urządza sobie godzinną przerwę w nocy na niespanie.. I tylko mama może ją usypiać, tata jest beee... :sorry2: Dziewczyny czy w 10miesiącu mogą się wyrzynać już zęby trzonowe? Bo u nas jest masakra i całe zachowanie i ten katar tak samo jak poprzednio przy zębach.. :confused:

A i chwalę się.. Lena nie mówi już mamamama tylko mówi MAMA zupełnie świadomie i przeuroczoooo! :happy2::happy2::happy2:

Claudette slyszalam ze przy 4 i 3 tez jest tragedia z zebami ... trzonowe troche za wczasu chyba, braaaawo :D takie MAMA piekna rzecz :)

Alijenka hmmmm mam nadzieje ze Nikosiowi nic nie bedzie ... bo on sam wybral :) sam trzyma no i pokazuje po swojemu ze mu sie chce ... pewnie jeszcze nieraz zrobi w pieluche ... tez czytalam wczesniej te artykuly nawet ja je wklejalam :p ale skoro mlody sam wybral przy oswajaniu z nocnikiem taka forme robienia kupki to mu nie zabronie :D siku jeszcze nie ucze ... pozostawiam nauke na lato kiedy bedzie mogl ganiac w samych majtaskach
my mamy taki, wygodny jest bo Nikos go lubi :)

i nie suwa sie po podlodze a mozna go tez na kibelek zalozyc ze niby na kibelku dziecko robi zamiast podkladkinocnik-prima-baby-hippo.800x600-s.jpg

Załączniki

• nocnik-prima-baby-hippo.800x600-s.jpg
    nocnik-prima-baby-hippo.800x600-s.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 43
Ostatnia edycja:
Lena wie, jakie słowo dobrze jest mówić:-):-):-)

Z nocnikiem to wiem, że nie będę kupowała z pozytywką bo to nie zabawka. A dobre skojarzenia można inaczej sprowokować. Ale podpinam się pod pytanie Alijenki, jakie nocniki sprawdziły Wam się pod kątem wygody siedzenia. Najprostsze jakieś.
Ja w ikea widziałam takie dwa (na zdjęciu), i zastanawiam się nad tym najprostszym. Ten większy ma wyjmowany środek ale wg mnie miejsce zlaczenia może się odciskac na udzie...

Załączniki

• 2013-04-13 11.43.15.jpg
    2013-04-13 11.43.15.jpg
    22,5 KB · Wyświetleń: 42
reklama
popatrzcie na to

fp_nocnik_1.jpgnocnik-z-melodia-maly-mis-edu-play-rozowy_0_b.jpg14283.jpg

Załączniki

• fp_nocnik_1.jpg
    fp_nocnik_1.jpg
    23,4 KB · Wyświetleń: 55
  • nocnik-z-melodia-maly-mis-edu-play-rozowy_0_b.jpg