reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

A jeśli dom będę miał... - czyli wszystko o czterech kątach

Weronikaa kuchnia śliczna!!!:tak:;-) Koniecznie wklej fotki!
No i zazdroszczę kwot w jakich się mieścicie.... Nam już poszło 110 tys. (projekt, przyłącza, materiały), a jesteśmy przed zrobieniem dachu - szacujemy, że powinniśmy się zmieścić w 50 tys.....:sorry2: Szok ile to wszystko kosztuje...:szok:

Ninja Twój dom też nie jest mały, więc obawiam się że ciężko Wam się będzie zmieścić w tej kwocie...:confused:
Nasz ma ok. 220 z garażem i szacujemy, że ok. 300-350 tys. to wyniesie nas stan surowy zamknięty z instalacjami... Na początku byliśmy optymistami, ale kilka tygodni budowy już sprowadziło nas na ziemię. Najgorsze są tzw. 'ukryte' koszty i rzeczy nieprzewidziane, no i ostatecznie wszystko wychodzi więcej niż sobie założyliśmy, choć i tak jak na razie nie jest źle...

reklama
AsiaM jesli chodzi o praktyczność okien to zdecydowanie praktyczniejsze są PCV.. są też tańsze.. i wogóle mają wiele zalet.. sama nie wiem czemu wybrałam drewniane:baffled::-D:-D:-D

stefanna właśnie miałam pytać jaką decyzję w sprawie okien podjęliście:-) my też mamy jeszcze w odwecie PCV w kolorze orzech (nie wiem tylko czy to to samo co orzech włoski?)

weronikaa czekamy z niecierpliwością na foteczki:-):-) już jesteście blisko.. no i zaczęło się to co najciekawsze:-):-):-)

mazdaga my będziemy mieli 160m2 powierzchni użytkowej, a około 220m2 zabudowy i koszty szacujemy podobnie jak stefanna

stefanna właśnie miałam pytać jaką decyzję w sprawie okien podjęliście:-) my też mamy jeszcze w odwecie PCV w kolorze orzech (nie wiem tylko czy to to samo co orzech włoski?)

Skaba1 kolor na pewno ten sam, tyle, że w różnych firmach różnie się nazywa:tak:;-). W jeden firmie kobietka powiedziała mi, że wszyscy producenci okien zaopatrują się u jednego producenta oklein, więc te nazwy to 'pic na wodę foto montaż'...;-)
My wybraliśmy jednak PCV z AP żORY, bo wyszły dużo taniej od drewnianych i zrobimy sobie jeszcze rolety na całym parterze, no i moją wymarzoną przesuwkę na tarasie. A muszę przyznać, że widziałam je na żywo w nowo budowanym domu i bardzo mi się spodobały:-)! Myślę, że też będzie ładnie...:rofl2:
Niestety budowa to sztuka kompromisu...

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Wiadomo są to informacje szacunkowe, bo każdy dom inny a i inne miejsca na ziemi:)
Najbardziej optymistyczna prognoza wystawiona jest przez Weronikaa:tak::-) skaba, ninja stefana - sprowadziły mnie na ziemię:rofl2::rofl2:

Na szczęscie z budową nie ma pośpiechu - bo mamy przestronne i wyremontowane M4 - więc powolutku będziemy się stawiać.

Tymczasem zadbamy o działeczkę, może postawimy jakąs altankę i będziemy z niej korzystać latem, zamiast siedzieć w bloku.
Może podpowiecie z czego taką altankę zrobić - myślimy żeby połaczyć do niej już prąd i wodę. Kanalizacji niestety w tym rejonie nie ma:no::wściekła/y:

mazdaga no jakbym siebie słyszała:-D też tak mówiłam: na razie altanka i piaskownica dla dzieci.. mieszkanie mamy duże, więc nie ma pośpiechu itd. itp... ale jak już zobaczyłam ogrodzoną działkę to nieśmiale marzenie o domu przekształciło się w nagłą potrzebę wybudowania domu:-D a teraz już nie mogę wysiedzieć w blokach i wszystko mnie denerwuje.. IV piętro, za mały metraż (mimo, że 64), za gorąco i za duszno, za bardzo sąsiadów słychać i dzieci nie mogą swobodnie ryczeć:-D:-D:-D

Mazdaga - jak pisałam wszystko zalezy od lokalizacji no i my w zasadzie wszystko (oprócz teraz tynków) robiliśmy sami, tzn. mąż, pomagał mój tato itp. No i fakt jest taki że zaczęliśmy budowe w lipcu 2006 - wtedy ceny były całkiem inne (np. za siporex płaciliśmy 4,90 - teraz jest po ok 11-12zł! dachówka BRAAS 23zł za metr! Tak więc nie ma się co dziwić że tyle wyszło) :-)
A co do dachu to wyniósł nas z 12 tys! Nie żartuję: dachówka ok 7000, więźba 2000 a robocizna jednego i drugiego - 2100 bo robili dach mojego ojca kuzyn i kolega (dwóch dziadków) no i mąż i kolega do pomocy więc dlatego tak tanio. Firma to całkiem inna gadka, za samo ułożenie dachówki powiedzieli nam 6000 :szok::wściekła/y:

weronikaa no niezła różnica w tym siporexie..:szok:SZOK! W porównaniu do niego cena dachówki nie poszła aż tak w górę, bo nam wyceniają teraz Brassa ok. 27zł za metr. Tyle że u nas jest prawie 300 metrów dachu co daje około 17 tys. za całość...:baffled:
Mam do Ciebie pytanie odnośnie tynków: ile płaciliście za metr? Pytam, bo mam poleconego przez przyjaciół gościa z Rzeszowa (podobno świetnie robi) i nie wiem czy jest sens go ściągać na Śląsk...:confused:?

Stefanna - tynk gipsowy kosztuje ok 23-24zł m2. U nas wyszło 395m2 czyli niecałe 9 klocków. Mogłabym zrobić fotkę, ale nie zobaczysz za bardzo jak to wyszło. :baffled:
Ja jestem zadowolona :-)

P.S. My mieliśmy ekipę z Leżajska

Dzięki Weronikaa!!!
No to widzę, że sobie nasz gościu doliczył - chyba za drogę;-)! Powiedział 30zł za metr, ale myślę że da się z tego jeszcze coś urwać... Musimy pomyśleć i rozeznać ceny na miejscu. U nas powierzchni będzie dwa razy tyle co u Ciebie, więc znowu jakieś 20 tys. pójdzie jak nic...:-:)-:)-( No ale w końcu w życiu nie ma nic za darmo...:-p

reklama
dziewczyny znalazłam program umożliwiający kolorowanie dowolnego projektu - Pokoloruj swój świat.. jeszcze go w pełni nie opanowałam, ale wydaje się niezły..

Bolix - kolory Pokoloruj swój świat

Do góry