reklama
stefanna
Marcóweczka '08
Weronikaa mój Mężuś policzył sobie koszt solarów (już takich dobrych jakościowo) wraz z instalacją; do tego założył zużycie gazu (kilka stów miesięcznie). No i jak podzielił koszt solarów przez średnie zużycie gazu (przez miesiące letnie oczywiście) to wyszło mu, że cała instalacja zwróci nam się najwcześniej po około 10-ciu latach. Z kolei po takim długim okresie czasu prawdopodobnie będziesz mieć już te solary do naprawy...Stefanna - a jak mąż to wyliczył że sie nie opłacają?? Bo w założeniu, że trzeba będzie zapłacić za gaz 150zł/m-c to zwrócą się po ok 4-5 latach. A gaz nie tanieje przecież![]()
Co innego jeśli masz dofinansowanie z gminy na taką instalację - wtedy się opłaca. U nas niestety nie ma takiej możliwości, więc płacić z własnej kieszeni jest bez sensu. Ale musicie się dowiedzieć jak to u Was wygląda - a może już się Mężuś dowiadywał i dlatego zakładacie..?!

AsiaM jeśli chodzi o okna to Skaba zastanawia się nad oknami z Urzędowskiego - przepiękne, ale do tanich nie należą....;-)
skaba1
sierpień'05 marzec'08
weronika na stronach forum Muratora są aż trzy watki na temat solarów i znajdziesz tam też kilka kalkulacji (co ciekawe - z jednych wynika, ze się opłaca, a z innych że absolutnie nie
).. a do tego sporo argumentów za i przeciw solarom, bo przecież kwestia finansowa to nie wszystko.. ja też rozeznaję ten temat.. zobaczymy...
AsiaM przepraszam, że tak późno, ale nie zauważyłam posta
tak jak pisała Stefanna ja myślę o oknach Urzędowskiego Urzędowski - drewniane okna i drzwi tu znajdziesz namiary na salon gdzieś w pobliżu ciebie - tyle, ze tanie to one zdecydowanie nie są.. no i drewno... a jeśli chodzi o PCV to myślimy o Oknoplaście Oknoplast Kraków - okna, drzwi, okna pcv, okna aluminiowe, drzwi pcv są o nich dobre opinie, zresztą sama je mam teraz w bloku, a do tego podoba mi się ich nowy profil i kolor, ale z PCV naprawdę jest ogromny wybór.. jak coś pytaj tu lub na PW.. jak tylko będę mogła to pomogę, bo w temacie okien przerobiłam już sporo:-)

AsiaM przepraszam, że tak późno, ale nie zauważyłam posta

ninjacorps
Marcóweczka 2008
Jako branżowiec, twierdzę, że solary są dla ludzi ze sporym portfelem i spojrzeniem "eko" na życie. Ja należę tylko do tych drugich, więc u nas solarów nie będzie. 
DZIEWCZYNY - JAKK ZNAJDĘ SZYBKO KOGOŚ DO ZDJĘCIA HUMUSU TO ZACZYNAMY BUDOWĘ ZA TYDZIEŃ :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
(chyba się posikam ze szczęścia
)

DZIEWCZYNY - JAKK ZNAJDĘ SZYBKO KOGOŚ DO ZDJĘCIA HUMUSU TO ZACZYNAMY BUDOWĘ ZA TYDZIEŃ :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
(chyba się posikam ze szczęścia

stefanna
Marcóweczka '08
Mamuśki budownicze to może zbierzemy się do kupy i będzie super imprezka, hehe
:-)
Widzę, że każda ma jakieś powody do szczęścia;-)
!!
Ninja trzymam mocno kciuki - szukaj szybko koparki i do dzieła!!!
Grunt to zacząć, a potem to już z górki!
Kurczę jak pomyślę, że dopiero co zaczynaliśmy kopać, a tu powoli dach będą nam robić... Ale ten czas leci... Nim się obejrzymy, a będziemy tu pisać o przeprowadzkach, hehe

Skaba1 ciekawe co na to Twoje 'zalanie' powie Marysia, hehe

?

Ninja trzymam mocno kciuki - szukaj szybko koparki i do dzieła!!!

Kurczę jak pomyślę, że dopiero co zaczynaliśmy kopać, a tu powoli dach będą nam robić... Ale ten czas leci... Nim się obejrzymy, a będziemy tu pisać o przeprowadzkach, hehe

Skaba1 ciekawe co na to Twoje 'zalanie' powie Marysia, hehe

reklama
stefanna
Marcóweczka '08
Skaba1 czyżby spodobał Ci się profil Platinum w kolorze orzechowym?!;-);-);-)a jeśli chodzi o PCV to myślimy o Oknoplaście Oknoplast Kraków - okna, drzwi, okna pcv, okna aluminiowe, drzwi pcv są o nich dobre opinie, zresztą sama je mam teraz w bloku, a do tego podoba mi się ich nowy profil i kolor, ale z PCV naprawdę jest ogromny wybór..
Nam się te okienka też bardzo spodobały, ale wycena nas powaliła, ponieważ nasze tarasowe okno w wersji przesuwnej wycenili sobie bagatelka na.............19-cie tysięcy

Podziel się: