reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Alergia i problemy z nią związane

PSZYLASZCZKA nie smuć się, jeśli to tylko ciemieniucha to też wydaje mi się, że to nic poważnego być nie może. właśnie, co doradził lekarz?

reklama
Pszczylaszczka w życiu nie słyszałam, żeby ciemieniucha była objawem alergii. Jaki to niby typ- pokarmowa? Trochę dziwne, że bez innych objawów. Poza tym u dzieci mija bez większych problemów, bez zmiany diety czy środków piorących. Dziwna ta alergia...

nie no nam też mówili, że ciemieniucha przy alergii to normalne, ale nie w drugą stronę, żeby od razu diagnozować alergię po ciemieniuszce...

U nas dziś masakra,nie wiem co robię źle,kąpiemy małego co 2-3 dni,wczoraj był kąpany jak zawsze w oilatum,szybka kapiel,osuszanie ręcznikiem i kremowanie ciałka tylko główka,plecki i brzuszek tam gdzie ma tą egzemę,ubrałam go w body,pajac i do śpiworka spać,tak jak codziennie,wstajemy a mały ma takie straszne czerwone plamy że szok:wściekła/y: tylko w tych miejscach co był kremowany,już sama nie wiem czy on nie ma przypadkiem uczulenia na ten krem?? bo nóżek i rączek nie kremujemy i ma bardzo ładne,bez plamek.....

Amelka po Oilatum dostawała wysypki...:-(,po zmianie na Emolium jest w miarę ładnie:).Piszę w miarę,bo nie uczula,ale wciąż problemy z suchością...

Kremujemy Oilatum od samego początku i właśnie od tej pory te plamki zaczęły wychodzić i się nasilać,zmieniliśmy proszek ale to nic nie dało_Od dziś przestajemy używać tego kremu i zobaczymy ....

Pszczylaszczka - no u mnie też pediatrzy i alergolog mówili że ciemieniucha często towarzyszy alergii, no i u nas rzeczywiście tak jest, bo mu wychodzi teraz tylko jak go mocno wysypie. Ale teraz jest taka inna niż wcześniej była. Więc może wcześniej to była ta 'normalna' ciemieniucha, a teraz to już po prostu wysypka u nas jest, tylko że na skórze owłosionej. Bo wcześniej to były takie łuski właśnie i się sączyło jak sczesywałam,a teraz to inaczej trochę wygląda i sie tak nie sączy i ma raczej zaczeriweniony kolor, a wtedy było takie pomarańczowe.

Cambria - bardzo możliwe że go krem uczula. A druga rzecz która mi na myśl przychodzi to przegrzanie. Nie wiem jaką macie w domu temp, bo u nas teraz się dużo cieplej w mieszkaniu zrobiło, niż jak wcześniej mrozy były na dworze. No i ubierałam małego właśnie 2-warstwowo body+pajac. No i zauważyłam że ma jakieś takie podrażnienia, a jak ze śpiworka wyjmuję to w ogóle miejscami lekko spocony, no i teraz już chodzi tylko w 1 warstwie. A na noc kładę go spać tylko w body z długim rękawem i ma gołe nogi. Śpi tylko w welurowym śpiworku. Może to jest przyczyna - na nogach ma jedna warstę ubranka więc się tak nie pocą?

No ja też smarowałam Emolium emulsją specjalną. A od wczoraj smaruję go tylko tą maścią cholesterolowa od alergolog (jakaś inna jest niż ta od pediatry, ma prostszy skłąd i fajniejszą konsystencję, jest jak krem tłusty). No i muszę powiedzieć że małemu służy ta maść. Także na razie będę go tylko tym smarować,bo też nie wiem czy jakieś kremy go nie uczulają.

też muszę przy najbliższej okazji poprosić o nowy krem, bo wydaje mi się, że niestety mojemu dziecku emoilium trójaktywny nie służy, tzn na ciele jest wszystko OK, ale na buzi niedobrze.
a z tym cieplejszym ubraniem może być, chociaż ja dzisiaj mojego ciepło ubrałam, bo jak ja nie używam kaloryfera to u nas dzisiaj spadło do 18 stopni

reklama
Do góry