Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Cześć
Jak to usg było prawidłowe a dziecko miało ZD ....?:-(
Cześć
Jak to usg było prawidłowe a dziecko miało ZD ....?:-(

Asiu może to wynikać z kilku faktów. Pierwszym jest to, że sporo dzieci z ZD ma w porządku wszelkie pomiary, nie ma żadnych wad towarzyszących i po prostu ZD jest przez usg niewykrywalne. Najzwyczajniej w świecie lekarz nie ma się do czego przyczepić, bo parametry są prawidłowe. Kolejną sprawą jest nieumiejętne przeprowadzenie pomiarów. Sporo lekarzy wykonuje usg bez posiadania stosownych ku temu uprawnień. Sprzęt ma w diagnostyce prenatalnej niewielkie znaczenie (chyba, że jest uszkodzony, ale sytuacja takowa u dobrego lekarza mieć miejsca nie powinna), większość dobrych lekarzy opowiada się wręcz za najzwyklejszym usg dwuwymiarowym i mimo posiadania lepszego sprzętu często podczas usg genetycznego przełączają obraz na to najzwyklejsze usg.
Co lekarz czy tez kraj to inny obyczaj odnosnie USG - w Niemczech jest szał na USG 3D i głównie takie robią ( tak by wynikało z tego co robili znajomi którzy tam mieszkają i zaciążyli), w Czechach lekarka która mnie badała powiedziała, że 2D jest jej zdaniem dużo lepsze i bazują na tym w klinice - jednej z najlepszych w kraju. Podejrzewam, że podstawowym kryterium są zawsze kompetencje lekarza- to tak jak przy każdym usg czy leczeniu - usg kolana robiło mi 2 i 1 twierdził, że jest oK choć płakałam z bólu drugi powiedział mi historie moich kontuzji i skierował na operację..( rację miał ten 2 co potwierdziła artroskopia)