reklama

Antykoncepcja

Sylwia - ja jestem na plastrach, odklejam w środę i tego dnia powinna być @, ale pojawia się różowy śluz, dziś sobota i dopiero zaczyna się @. boli oczywiście od tygodnia. już drugi raz mi się tak dzieje, więc może to norma, skoro w pierwszy dzień @ wszystko jest po staremu..
zapytam mojego gina, bo idę pod koniec września, ale wydaje mi się, że taki urok..

reklama
Bylam u gina bo jednak zdecydowalam sie na spiralę. Zrobil dzis cytologię, poogladal mnie tam sobie i zrobil USG. No i sie dowiedzialam, że:
a) mam tylozgiecie macicy - ponoc to sie ma calezycie, a ja przed ciążą nie wiedzialam nawet;))
b) szyjke macicy mam jak u pierworodki - efekt braku skurczy i rozwarcia przed cc
c) bole przy stosunkach wynikają z suchości, ktora wynika z karmienia piersią - jestem teraz w fazie podobnej do poklimakterium, czyli jak emerytka - to i boli

jak bedzie wynik cytologii to załozy mi wkladke - odradził Mirene, bo nie ma sensu u mnie - wedlug niego ma zastosowanie wtedy, gdy hormony w niej zawarcie maja leczyc cos - jakies mięśniaki czy inne cuda - a brac hormony dla brania jak sa zbedne to nie ma sensu - efekt antykoncepcyjny przy dobrze zalozonej wkladce jest taki sam, a on osmiela się uznawac, że potrafi je zakladać, nawet u takiej pierworódki jak ja;)

Koszt całości 600PLN.

Pieszczoszko spirala powoduje znaczne zagęszczenie śluzu szyjkowego, co utrudnia plemnikom dotarcie do jamy macicy - JAK MA DOJŚĆ DO ZAPŁODNIENIA JEŚLI PLEMNIKI NIE DOCIERAJĄ DO KOMÓRKI JAJOWEJ??
- zmniejsza ruchliwość plemników wewnątrz macicy i w jajowodach, pobudza produkcję glikodeliny A - substancji hamującej wiązanie plemników z komórką jajową, - - hamuje comiesięczny wzrost błony śluzowej wyściełającej macicę, co dodatkowo znacznie zmniejsza intensywność i czas trwania krwawienia miesiączkowego.
A skuteczność? Badania wykazały, że na 1000 kobiet stosujących tę metodę przez okres 12 miesięcy, zaledwie jedna zaszła w ciążę. Podobny wynik gwarantuje sterylizacja.

Mam Mirene w domu juz, teraz musze sie umowic na zalozenie.

reklama
na to wychodzi ze moja siostra jest wlasnie ta jedna na 1000kobiet.ha ha ha . zalozona miala spirale 2 lata temu, spirana miala zapewnic zabezpieczenie na 3 lata i wlasnie niedawo poinformowala mnie ze jest w ciazy, ale wielkie bylo jej zaskoczenie:-D.

a tak na serio ja tez mysle o spirali, po tabletkach tyje, a plastyry i zastrzyki podobno(z tego co czytalam) maja w sobie duza dawke hormonow i na spora ilosc kobiet wplywaja zlym samopoczuciem , bolem glowi itd. troche sie boje zaryzykowac, choc wiem ze wcale nie musi moj organizm tak reagowac:eek:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry