reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciąża , krążki antykoncepcyjne i dylwemat

Sasola

Początkująca w BB
Czesc dziewczyny.
Nie zlinczujcie mnie 🙏
Jestem w dość dziwnej i głupiej sytuacji 😵‍💫
Oczywiście w piątek będę próbowała z położna załatwić jakiś termin do ginekologa, ale na ten moment mam mętlik w głowie i niemam z kim za bardzo pogadać o dopytać...😅

Z koncem stycznia urodziłam dziecko poprzez CC. Po połogu zaczęłam stosować krążki Polaring - niestety cały czas miałam problem i dostawałam plamien (jak okres) w ciągu ostatniego tygodnia stosowania krążka natomiast zawsze w dniu wyjęcia krążka plamien już nie bylo i nie pojawiało się również plamienie z odstawienia 😑
Zwalniałam wszystko na hormony , że organizm musi się przyzwyczaić itp.

Ostatni krążek wyjęłam 26.09 bo uznaliśmy że mężem się spróbujemy postarać się o dziecko bo i tak pewnie nam to trochę zajmie a ja właściwie mam ostatni gwizdek żeby zająć w ciążę (wiek)...

Co się okazało wczoraj z głupa zrobiłam test - II kreski. Zrobiłam odrazu kolejne dwa dla pewności i również - II kreski 😱
Poszłam szybko na betę , wynik na Cito , beta 82 🫣
Jutro idę sprawdzic przyrost.

Nie jest tak że się nie cieszę , bo chcieliśmy jeszcze jedno dziecko ale nurtuje mnie kilka kwestii...
Nie miałam ani raz plamienia z odstawienia a plamienie do tygodnia przed wyjęciem krążka , co ja powiem lekarzowi, że kiedy miałam ostatni okres? 😅😂 Podam mu datę plamienia i wyjasnie sytuację tylko tu pojawia się druga rozbieżność bo jeśli wpisuje w apke kiedy miałam ostatnie plamienie wychodzi mi 5tc, to co krążki zawiodły? Bo od dnia wyjęcia krążka minęło dopiero 4 tygodnie od pierwszego stosunku po wyjęciu krążka niewiele mniej a beta jest tak pomiędzy 4 a 5 tygodniem...
Całkowicie zgłupiałam 😅

Miała któraś z was podobną sytuację ?

reklama
No całkiem normalne, jeśli wyjęłas książek 26.09.25 to mija dziś miesiąc od wyjścia krążka zatem udało wam się trafić w owulację i jest ciąża. Beta jeszcze niezbyt wysoka, więc ciąża młoda
Powodzenia :)

Czesc dziewczyny.
Nie zlinczujcie mnie 🙏
Jestem w dość dziwnej i głupiej sytuacji 😵‍💫
Oczywiście w piątek będę próbowała z położna załatwić jakiś termin do ginekologa, ale na ten moment mam mętlik w głowie i niemam z kim za bardzo pogadać o dopytać...😅

Z koncem stycznia urodziłam dziecko poprzez CC. Po połogu zaczęłam stosować krążki Polaring - niestety cały czas miałam problem i dostawałam plamien (jak okres) w ciągu ostatniego tygodnia stosowania krążka natomiast zawsze w dniu wyjęcia krążka plamien już nie bylo i nie pojawiało się również plamienie z odstawienia 😑
Zwalniałam wszystko na hormony , że organizm musi się przyzwyczaić itp.

Ostatni krążek wyjęłam 26.09 bo uznaliśmy że mężem się spróbujemy postarać się o dziecko bo i tak pewnie nam to trochę zajmie a ja właściwie mam ostatni gwizdek żeby zająć w ciążę (wiek)...

Co się okazało wczoraj z głupa zrobiłam test - II kreski. Zrobiłam odrazu kolejne dwa dla pewności i również - II kreski 😱
Poszłam szybko na betę , wynik na Cito , beta 82 🫣
Jutro idę sprawdzic przyrost.

Nie jest tak że się nie cieszę , bo chcieliśmy jeszcze jedno dziecko ale nurtuje mnie kilka kwestii...
Nie miałam ani raz plamienia z odstawienia a plamienie do tygodnia przed wyjęciem krążka , co ja powiem lekarzowi, że kiedy miałam ostatni okres? 😅😂 Podam mu datę plamienia i wyjasnie sytuację tylko tu pojawia się druga rozbieżność bo jeśli wpisuje w apke kiedy miałam ostatnie plamienie wychodzi mi 5tc, to co krążki zawiodły? Bo od dnia wyjęcia krążka minęło dopiero 4 tygodnie od pierwszego stosunku po wyjęciu krążka niewiele mniej a beta jest tak pomiędzy 4 a 5 tygodniem...
Całkowicie zgłupiałam 😅

Miała któraś z was podobną sytuację ?
Nie no nie podajesz daty plamienia, tylko od razu mówisz, że nie mialas okresu. Oni Ci wyliczą wiek ciąży bez problemu. Po prostu najpierw jest owulacja, potem krwawienie.

Nie no nie podajesz daty plamienia, tylko od razu mówisz, że nie mialas okresu. Oni Ci wyliczą wiek ciąży bez problemu. Po prostu najpierw jest owulacja, potem krwawienie.
No właśnie o to mi chodzi że tu mam mega problem bo cały czas jak miałam krążek nie miałam ani razu krwawienia z odstawienia :/
Zawsze pojawiało się przedwczesne plamienie i nie wiem czy to wina hormonów , czy poprostu krążek przestawał działać wcześniej... Trwało to kilka miesięcy dlatego też sama jestem trochę zakłopotana :)

No właśnie o to mi chodzi że tu mam mega problem bo cały czas jak miałam krążek nie miałam ani razu krwawienia z odstawienia :/
Zawsze pojawiało się przedwczesne plamienie i nie wiem czy to wina hormonów , czy poprostu krążek przestawał działać wcześniej... Trwało to kilka miesięcy dlatego też sama jestem trochę zakłopotana :)
Kombinujesz a nie ma to sensu. Wszystko się zgadza, krążki były skuteczne a jak z nich zrezygnowałas, to zaczął się standardowy cykl, w którym wróciła Ci płodność i zaszlas w ciążę. Beta 82 to nie jest 5 tydzień tylko okolice spodziewanego terminu miesiączki.

Kombinujesz a nie ma to sensu. Wszystko się zgadza, krążki były skuteczne a jak z nich zrezygnowałas, to zaczął się standardowy cykl, w którym wróciła Ci płodność i zaszlas w ciążę. Beta 82 to nie jest 5 tydzień tylko okolice spodziewanego terminu miesiączki.
Niekoniecznie - w poprzedniej ciąży betę 18-45 miałam właśnie w terminie spodziewanej miesiączki więc albo to końcówka 4 albo początek piątego 😑

reklama
Niekoniecznie - w poprzedniej ciąży betę 18-45 miałam właśnie w terminie spodziewanej miesiączki więc albo to końcówka 4 albo początek piątego 😑
Mogę się uderzyć w piers i napisać, że nie da się dokładniej określić wieku ciąży na podstawie bety, bo w kazdej ciąży może być inaczej, rozne maszyny w laboratoriach różnie podają. Pewnie dałoby się mieć prawidłowe przyrosty i betę 80 w 5+1, ale szczerze mówiąc, przeczytałam Twoje posty i pisałaś, że wtedy miałaś bete 22 w 8dpo... Antykoncepcja nie zawiodła Cie przez kilka miesięcy, więc dlaczego miałaby nagle przestać działać 20 wrzesnia? A nawet jakby przestała działać i ciaza była starsza, to wyjdzie to w USG i lekarz skoryguje przewidywany termin porodu. Mogłabym zrozumieć Twój "dylemat", gdyby ten tydzień robił Ci różnice z jakichs powodów prawnych (typu utrata pracy i szansy na zasiłek macierzyński, jeśli jesteś w 4 tc a nie w późniejszym). Ale w innym wypadku uważam, że nie ma zadnego dylematu. Teraz raczej ważne jest, żeby wszystko szło prawidłowo - życzę zdrowej, bezproblemowej ciąży, szczególnie że maluszek w domu i stan po CC mogą być wyczerpujące.

Do góry