reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciązowe Kłopociki

Ja na plecach nie śpię już od dawna. Czuje wtedy jakby mi coś gniotło klatkę piersiową.
W ciąży nie powinno się leżeć na plecach bo wtedy jest ucisk na przeponę i stąd uczucie zawrotów głowy i osłabienia.
Ja już od dawna leżę praktycznie tylko na prawym albo lewym boku i też mam poduszkę do spania i karmienia (co prawda innej firmy) - jak dla mnie rewelacja, tym bardziej że leżę cały dzień niestety :-(

reklama
Lekarz mi kazał spac na lewym boku :-( i gdzieś wyczytałam, że na prawym boku i na wznak nie powinno się spac bo uciska na jakieś główne żyły czy coś takiego. Ale i tak jak przeważnie śpię na boku to wszystko mnie boli, drętwieją mi nogi i ręce.
A mam pytanie, bo po przebudzeniu właśnie, mam popuchnięte dłonie, nie za dużo ale mam. A do tego dochodzą jeszcze bóle w kostkach w palcach jak zaciskam rękę. Czy któraś z Was coś takiego miała?

pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnie przespanej nocy
Clue

Lekarz mi kazał spac na lewym boku :-( i gdzieś wyczytałam, że na prawym boku i na wznak nie powinno się spac bo uciska na jakieś główne żyły czy coś takiego. Ale i tak jak przeważnie śpię na boku to wszystko mnie boli, drętwieją mi nogi i ręce.
A mam pytanie, bo po przebudzeniu właśnie, mam popuchnięte dłonie, nie za dużo ale mam. A do tego dochodzą jeszcze bóle w kostkach w palcach jak zaciskam rękę. Czy któraś z Was coś takiego miała?

pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnie przespanej nocy
Clue

a jak u ciebie z cisnieniem?

Clude
ja mam dokładnie tak samo miałam robione wszystkie badania związane z nerkami: kreatynina mocznik i takie tam z tym że czasami ból jest tak silny że nie mogę ruszać bolą mnie nadgarstki i kostki przy paluchach, ciśnienie mam zawsze albo ok albo za niskie. Nerki ok mam trochę podwyższone ob więc czekamy do rozwiązania jak się utrzyma to trzeb\a bedzie konsultowac a jak przejdzie to znaczy że związane było z problemami elektrolitowymi...
porozmawiaj z lekarzem na najbliższej wizycie!

Ciśnienie mam jak nik_i czyli albo dobre albo za niskie, ale również mam problem z nerkami - ten kielich czy miedniczka cały czas się powiększa. Czekam na poród a później się zobaczy czy to było standardowe powiększenie w ciąży, czy się zmniejszy po porodzie.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :-)

pozdrawiam serdecznie
Clue

Mi znowu niemilosiernie zaczely puchnac stopy. Dlonie juz od dawna mialam lekko spuchniete, a stopy zaczely dopiero teraz i niestety po nocy opuchlizna nie schodzi. Poza tym czuje sie swietnie nic mi specjalnie nie dokucza, nawet ostatnio spie bardzo dobrze, jednak przychodza momenty, kiedy mam tej calej ciazy dosc. A wszystko przez te kilogramy, okropnie mi ciezko czasami i czuje sie jak slonik.
Dobrze, ze to juz blizej konca. I jak Karola bede sobie miala swoja mala przy sobie:-)

Ale nie da się spac cały czas na lewym boku... to nie naturalne ;D przynajmniej dla mnie. Ja zmieniam pozycję kilkanaście razy w ciągu nocy. Na plecach też zdarza mi się spać i na prawym boku namiętnie też sypiam.

Do dziewczyn które cierpią na bóle bioder... poducha między nogi, albo kołdrę sobie zwinąć i zamiast poduchy między nogi wziąć. Jak się leży na wznak to mnie pomagała poduszka pod biodrami i pośladkami. Na szczęscie po trzech tygodniach zmagania się z koszmarnym bólem bioder wszystko prawie przeszło przeszło. Za to pojawiły się trudności z oddychaniem i bóle pleców i naprawdę bolesne kopniaki i szaleństwa lokatora mojego brzuszka :) Same przyjemności :)

reklama
W pierwszej caizy bardzo dretwialy i puchly mi rece i nogi, teraz narazie jest spokoj. Dretwienie i bol dloni czy ndgarstka jest normalne w naszym stanie, jest to tw. zespol ciesni nadgarstka i jest czesto spotykany w ciazy. Z tego co pamietam jest to spowodowane zmianami hormonalnymi ktore powoduja zatrzymanie i nadmiar wody w organizmie. Podobno ucisk na pewne nerwy tez moze byc przyczyna. Mojej kolezance ktora niedawno byla w ciazy i wlasnie jej to dokuczalo lekarz zalecil noszenie takich opasek uciskowych na dloniach, twierdzila ze to bardzo pomagalo. Po ciazy te dolegliwosci znikaja.

A ja juz dzisiaj dzwonilam do lekarza i za chwile sie tam wybieram mimo ze umuwiona wizyte mam dopiero we wtorek. Wczoraj mialam caly dzien skurcze, okolo 15 + kilka w nocy i towarzyszl im taki tepy bol miesiaczkowy. Prawie cala noc nie spalam i bardzo sie niepokoje:-(. Dziewczyny jesli macie skurcze to ile mniej wiecej na dzien czy ktoras tez odczuwa taki bol podbrzusza jak w czasie miesiaczki. Strasznie sie boje ze cos jest nie w porzadku:-(.

Do góry