• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Lenkabar nie jestem specjalistą z zakresu medycyny wiem tyle co mi potrzeba, czyli na razie niewiele, ale niestety amniopunkcja nie zawsze wychodzi dobrze znam przypadek, że dziewczyna poddała się jej ale miała bardzo dużą przezierność karkową i niestety badanie potwierdziło liczne wady płodu, poddała się aborcji, więc ja mam na jej temat inne zdanie.
A trzeba pamiętać, że badanie to jest obarczone ryzykiem poronienia, więc trzeba się naprawdę głęboko zastanowić. Ja wiedziałam a raczej miałam przeczucie, że moje dziecko jest zdrowe, dlatego z duszą na ramieniu, ale zdecydowałam się nie robić amniopunkcji i odetchnęłam z ulgą dopiero po porodzie jak się okazało, że mała jest zdrowa.

reklama
alfa to oczywiste, że zdarzają przypadki, że badanie wykazuje wady, tak samo jak oczywiste jest, ze zdarzają się chore dzieci... Dlatego napisałam, że jest znacznie większe prawdopodobieństwo- a nie pewność. Oczywiście mam wyrzuty sumienia, ze wtrącam swoje zdanie, bo moze Infinity jest zupełnie inną osobą niż ja. Ja nie zniosłabym niepewnosci, zwłaszcza, ze USG wyszło ok i prawdopodobieństwo z krwi tez jest małe, a nie np. 1:50, także na 99% po prostu by się uspokoiła i mogła w pełni cieszyć upragniona ciążą.
Wierzę całym sercem, ze po pierwsze wszystko jest dobrze i skończy się na strachu, a po drugie, że Infinity podejmie najwłaściwszą dla niej i dzieciątka decyzję w sprawie badania. Taką, z która będzie się czuła najlepiej.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, dzięki za Wasze opinie i wsparcie. Trochę już ochłonęłam, przemyślałam sprawę, poczytałam i doszłam do takich wniosków:
- ZD na usg zazwyczaj wykazuje pewne wady których u mnie nie ma (zwiększone NT, brak widocznej kości nosowej - u mnie NT 1,4 a kość nosowa zmierzona i widoczna)
- ZD w badaniu krwi powinien dać niskie PAPP-A i kilkakrotnie podwyższoną betę - ja mam niskie PAPP-A ale idealną betę - żadna wersja więc nie trzyma się 'kupy' ...
- nie mam w rodzinie ani bliższej ani dalszej żadnej wady genetycznej, podobnie u mojego m
- wiek liczyli wg. pobrania komórek czyli 29lat - ryzyko dla tego wieku jest niskie
- ryzyko jak policzyłam zwiększyło się z 0,1% do 0,2% dla ZD - przecież to nadal niedużo ...
- nie podejmę ryzyka ok 1% utraty ciąży w stosunku do ryzyka 0,2% chorego dziecka którego poza niskim PAPP-A nic innego nie potwierdza ...
- na tą chwilę nie wydaje mi się aby ten wynik wpłynął na to że będę przez resztę ciąży o tym myśleć - ja po prostu nie mam kompletnie wiary w rzetelność tych wyników :baffled:

Co do lekarza to mam niezły mętlik. Ciężko jest zmienić jak nie ma się zaufanej i poleconej osoby a ja nie mam. Nie czuję się na sile szukać w ciemno i zmieniać :no: - to nie czas na to. Chyba pójdę na dodatkowe USG i zobaczę jak będzie za 3 tygodnie na wizycie. Jeżeli pojawi się jakikolwiek problem to nie będę miała już wyjścia ... Niestety chyba lekarze na których trafiłam nie rozumieją że po IVF potrzebuje się trochę innej opieki niż standardowo ...

Dziewczyny infiniti zrobi to co postanowi i będzie uważała dla siebie i dzidziusia za najlepsze to wiadome. Dobrze że każda z nas ma na różne tematy swoje zdanie bo w końcu to forum między innymi po to też jest. Ja akurat mam takie zdanie jak Esiek majka i lenkabar i nawet gdyby było tak że obojętnie co wykazalaby Konopnicka to ja chciałabym to dzieciątko urodzić to też bym śmiej jej poddała chociażby że względu na to że lekarze podczas porodu byliby naszykowani na ratowanie mojego dziecka gdyby miało ono np wadę serduszka a wiadomo że często takie przypadki zdarzają się u chorych maluszków. Ale może łatwo mi mówić bo nie jestem w takiej sytuacji i nie muszę dokonywać wyboru. Infiniti co cokolwiek zdecydujesz ją trzymam kciuki za ciebie i dzidziusia.

Esiek majówka tapeta.

Infinity - myślę, że każda z nas uszanuje Twoją decyzję nieważne jaka ona jest. Będę trzymac kciuki !

Poradzcie mi prosze - co kupic dwulatkowi chlopcu na urodziny?

Ostatnia edycja:
Moja kolezanka wyslala mi dzisiaj zdjecie swojego synka w lodzi piratow.Wlewa sie tam wode i mlody sie tapla.Sa tam armatki wodne i takie rozne bajery.Super sprawa,zwlaszcza na upaly.Cala zabawa odbywa sie na balkonie:-)

reklama
Szyszka a juz mialam nadzieje ze z synkiem juz jestes....Antos uparty jednak...ciekawe po kim ;)

Peti-ile za wymaz placilas bo nie wiem na ile finansowo sie przygotowac i czy badanie szyjki mialas przy usg ??

Nie cwiczylam bo brzuch mi cos dzisiaj twardnial :(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry