reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co szkodzi faskolkom??

Witam Was dziewczyny,jeśli ten wątek już był to niestety ale się na niego nie natknęłam więc postanowiłam zapytać.Ponad dwa lata naturalnych starań i nic w końcu wizyta u gin i poważne starania.Jestem po clo i pregnylu ale to nic nie dało,później miesiąc przerwy od tabletek i co.... idę do swojego lekarza po kolejne wskazówki a tu masz babo :-(zapalenie jajnika a właściwie powiększony jajnik i zaczątki nadżerki.Gin przepisał mi czopki doodbytniczo 10 szt i kazał się obserwować a za miesiąc powrócić do starań z clo i pregnylem.Jeśli któraś z Was miała podobny problem to proszę napiszcie czy to poważne jeśli staramy się o dziecko i jak dlugo leczylyście takie zapalenie.

pozdrawiam :-)

reklama
a na jakiej podstawie gin stwierdził zapalenie jajnika??? miałaś chociaz morfologię zrobioną? leukocytoza podwyższona??
czy zanim zaczelaś blac clo, miałaś stwierdzony brak owulacji??
miałaś badania hormonalne robione?

Z punktu widzenia weteranki - proponuję znaleźć profesjonalną klinikę leczenia niepłodnosci lub lekarza który naprawdę dobrze się tym zajmuje............

lekarz stwierdzil zapalenie na podstawie wlaściwie wywidu ze mną tzn podczas stosunku coś mnie tam w środku bardzo bolało i od pewnego czasu boli mnie lewy jajnik,czuję taki tępy ból,zrobił mi również cytologię i przebadal ręcznie stwierdzając powiększony jajnik i początek nadżerki.Dodam ,ze badania USG dopochwowego nie miałam tylko takie po brzuchu(nie wiem jak fachowo to się nazywa).Jak z moją morfologią i leukocytami tego nie wiem nie zlecił mi badań tego typu.Jeśli chodzi o hormony to dokładnie rok temu wyglądały tak:

prolaktyna-17,7 ng/ml
FSH-17,2 mlU/ml
LH-56,7mlU/m
progesteron-4,50ng/ml

owulacja u mnie występuje,nie wiem czy co miesiąc z tąd też chyba clo i pregnyl ,pco gin wykluczył ale tak sobie myślę że ten doktorek sam nie jest do końca pewien.Właściwie to leczę się u niego już prawie rok,najpierw kazal mi zrobić "porządek"(hehe)z mężem i miał rację stan zapalny i leukocyty w nasieniu ale już jest z mężem w porzo.Może macie rację,że przydałaby się opinia innego lekarza.

Ale się rozpisałam ale same wiecie jak to jest....
Dziękuje dziewczyny za wszelkie rady i pomoc będe wdzięczna Elżbietko :-)i wam wszystkim jeśli macie jeszcze kakieś wskazówki to chętnie je przyjmę.....

pozdrawiam:-)cieplo

sylwio, nie neguję umiejętności i wiedzy Twojego lekarza, ale wydaje mi się, że z większymi problemami z płodnością, to on sobie nie poradzi. nie wiem dokładnie skąd jestes (puławy??), ale napewno masz gdzies tam specjaliste od leczenia i przede wszystkim diagnozowania niepłodności, czy raczej problemów z płodnościa.
a teraz powiem co mi se nie podoba w twoim ginekologu :p
- stawia diagnozę beż żadnych badań. Owszem, powiekszony jajnik MOŻE być spowodowany zapaleniem, ale też tysiącem innych czynników. postawowym badaniem przy podejrzeniu zpaalenia jest morfologia i choćby ob. przy stanach zapalnych jajnika podwyższone też jest Ca-125.
- daje ci CLO nie zrobiwszy uprzednio kompletnego profilu hormonalnego!!! te badania co napisałać nie przedstawiają żadnej wartosci diagnostycznej. nie wiem w jakim dniu cyklu były one orbione, a to ma ogromne znaczenie.
- zleca co CLO, które stymuluje jajniki doprodukcji pecherzyków i nie zleca ci monitoringu USG!! CLO wbrew pozorom nie jest obojętnym lekiem i powinno sie go dawac w konkretnym przypadku, kiedy owulacja nie występuje, albo jest słaby wzrost pecherzyków.
poza tym skutkiem ubocznym CLO jest czesto hiperstymulacja jajników, co moze spowodowac powstanie torbieli. a to już przestaje być wesołe. dlatego też przy CLO konieczny jest monitoring, chocby po to, zeby wiedziec cyz warto podawac pregnyl.

co możesz zrobić ty:(o ile tego nie robisz)
- mierz temp, rób wykresy, obserwuj sluz, szyjke macicy
- ZNAJDŹ NORMALNEGO LEKARZA, KTÓRY WIE CO ROBI!!
- zrób na własną ręka, ale lepiej na zlecenie lekarza, badania hormonalne w 1-3 dniu cyklu, później 11-13 dzień cyklu i ok 22 dnia cyklu. i w połowie cyklu USG dopochwowe. wtedy będzie jakis obraz twoich ewntualnych problemów z jajeczkowaniem/2 fazą cyklu.
jak będziesz zainteresowana, to mogę dac ci rozpiską badań hormonalnych, którą ja dostałam w klinice leczenia niepłodności.
- niech maz jeszcze raz pójdzie na badanie nasienia. i w zalezności od wyników: sex do upadłego, albo dalsza diagnostyka przeplatana sexem:laugh2:

na początek tyle. w zaleznosci jak wyjdą twoja hormony, dalsze postępowanie i ewentualna diagnostyka

pozdrawiam

Dziękuję Ci Elżbietko za wskazówki,z tym specjslistą to u nas jak na lekarstwo,jestem z puław tak więc najbliższa klinika w lublinie:sorry2: to chyba najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji.Badania hormonalne miałam robione w 7-10dc(FSH,LH,PRL) natomiast progesteron w 20-23dc.Clo brałam raz i miałam usg przed podaniem pregnylu ale bez rezultatu.
Dodam,że po ostatniej wizycie moj gin nakreślił mi dalszy tok działania a mianowicie jeszcze max dwa cykle z clo i pregnylem a potem doktorek chce sprawdzić drożność jajowodów(o zgrozo):-(
Czy to jest dobry kierunek....?
jeśli mozesz Elżbietko to prześlij mi tą rozpiskę badań hormonalnych:-)

dziękuje za odpowiedzi bo już gubię się w tym wszystkim,
pozdrawiam

napisze ci po południu, bo teraz musze nakarmic dziecia i siebie:blink:

co do nakreslonego olanu: ja dalej nie wiem czy u ciebie rosną i dojrzewają pęcherzyki?? pękają??
ja to szczerze mówiąc trochę "boję" się clo i tak od razy bez badań nie brałabym go.

to bylo tak::blink:
w 6dc zaczęlam brać clo na wzrost pęcherzyków(przez 5 dni po jednej) a w 12dc mialam usg po którym wyszło endometrium 8,4 mm,j.lewy(distA55,0mm, distB33,1mm; distC18,3mm) j.prawy(distA43,0mm distA21,5mm distB 28,8mm) następnie w 13dc dostałam w pupę pregnyl(5000j) no i od następnego dnia staranka przez 3 dni.Czy pęcherzyk pękł tego nie wiem bo usg nie było.Ale wiesz co Elżbietko było w tym coś dziwnego(może to zbieg okoliczności),bo następnego dnia po zastrzyku obudziłam się z bólem pęcherza no i w ruch poszedł furaginum.Niestety ale prawie od dziecka borykam się z zapaleniem pęcherza a w przeciągu ostatniego roku atakuje mnie dosyć często.

Wracając do mojej owulki to kupiłam sobie testy owulacyjne nie wiem czy pomogą ale... wczoraj w 12dc(cykle mam regularne 28-29 dni)zrobiłam sobie ten test i kreska testowa wyszła mi bledsza od kontrolnej czyli że zbliża się ten dzień(ale jak wiesz zero sexiku w tym miesiącu):-(,i mam zamiar je wypróbować za miesiąc.:rofl2:
Tak właściwie to ja nigdy nie uslyszałam żadnej diagnozy,muszę się przyznać że ja tego doktorka to na początku w ogole nie rozumiałam:-Dhehe,dopiero tu na forum dowiedziałam się więcej niż od gina.:-)za co jestem bardzo wdzięczna

Elżbietko,jakie badania wskazują na to aby brać clo i jakie sa skutki złego doboru leku?
pozdrawiam

reklama
sylwio, najpierw trzeba sie dowiedziec czy masz owulacje czy nie. bo moze nasz i nei trzeba waszerowac się CLO, tylko np wspomóc drugą faze. no a jesli nie masz owu, do dlaczego nei masz. ja np nie miałam bo miałam wysoki poziom prolaktyny, która blokuje owualcję.
zaraz poszukam rozpiski badań

już mam rozpiske

1-3 dzień cyklu:
FSH
LH
Testosteron
+ ewent:
Estardiol (E2)

11-13 dzień cyklu:
Estradiol (E2)
Prolaktyna
Prolaktyna Z obciażeniem Metaclopramidem (na początku można sobie odpuscic to badanie)
LH
+ USG dopochwowe

21-22 dzień cyklu:
Progesteron
Prolaktyna

oprócz tego ,niezależnie od dnia cyklu:
TSH
T3
T4

UWAGA!
badanie prolaktyny musi być robione na czczo, można wypić ewentualnei max 1/2 szkl niegazowanej wody. warto być wyspanym i wstac min 2 godz przed wykoananiem badania. no i nie nie stresowac sie, bo to podnosi poziom PRL.

Do góry