reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Coraz blizej do...PORODUUUUU ;-)

Kotek to super! A dlaczego wybralas porod we wodzie? jakie on ma plusy oprocz tego ze woda troche "pomaga"?

reklama
Monia tu masz oporodzie w wodzie:

Poród w wodzie
Od paru lat w niektórych szpitalach w Polsce stał się możliwy poród w wodzie (w języku medycyny - immersja wodna). W czasie takiego porodu rodząca kobieta przebywa w wannie z wodą o temp. 36-37°C i głębokości 50-60 cm. Sala porodowa jest ogrzana do co najmniej 26°C. Najczęściej immersja wodna jest stosowana do łagodzenia bólu i zrelaksowania rodzącej w I okresie porodu. W niektórych szpitalach rodząca może przebywać w wodzie również w fazie parcia, i dziecko rodzi się do wody.

ZALETY PORODU W WODZIE Dla kobiety:

• Ciepła woda łagodzi napięcie nerwowo-mięśniowe, przez co zmniejsza ból porodowy.
  • Widok i szum wody stymulują poród, dzięki czemu skraca się jego czas.
  • Zrelaksowanie rodzącej wpływa na szybsze rozszerzanie się szyjki macicy i mięśni macicy i krocza; główka dziecka szybciej przesuwa się w kanale rodnym.
  • Ponieważ tkanki krocza łatwiej się rozluźniają, rzadziej wykonuje się nacięcie krocza.
Dla dziecka:
  • Skraca się czas porodu.
  • Łagodne przejście "z wody do wody" zmniejsza stres związany ze zmianą środowiska.
  • Oddziaływanie dźwięku i światła nie jest `tak` intensywne.
PRZECIWSKAZANIA DO PORODU W WODZIE
  • ciąża wysokiego ryzyka;
  • poród przedwczesny;
  • duże dziecko;
  • wady wrodzone u dziecka;
  • choroby matki: układu krążenia, nadciśnienie i niedociśnienie, choroby naczyń, ciężka niedokrwistość, choroby dermatologiczne;
  • nieprawidłowości pojawiające się w czasie trwania porodu, np. krwawienia, zaburzenia tętna płodu.

Ja wybrałam poród w ZZO (muszę jeszcze tylko zbadać krzepliwość krwi i anestezjolog zadecyduje czy się nadaję), a pierwszą fazę jeśli będę chciała mogę siedzieć w wannie z ciepłą wodą - mam właśnie nadzieję, że to mi uśmierzy ból.

Luka, na pewno uśmierzy - ja tak miałam przy pierwszym porodzie. Położna zaproponowała mi wannę z hydromasażem. mówię wam jaka ulga przy skurczach. Ale w pewnym momencie to tak się rozluźniłam, że aż się bałam, że urodze w tej wannie a sama byłam w łazience (mój mąż pojechał do domu się przespać) i wyskoczyłam z wanny jak oparzona.:tak:
Ta kąpiel bardzo przyspieszyła mi poród - 2 h 15 min i było po wszystkim :-D .
Jeśli teraz miałabym możliwość to na pewno bym się zdecydowała - niestety nie mam :no:

Kotek no świetnie! :-)
W moim szpitalu chyba nie ma takiej możliwości, z resztą, ja wciąż w rozkroku pomiędzy cc a naturalnym. I jeszcze chwilę się pozastanawiam :baffled:

mi się ostatnio śniło, że nie zdążono mi zrobić cc bo już prawie urodziłąm :-) mam nadzieję,że to nie prorocze,bo za tydzień jadę w góry i wolałabym wrócić nadal w jednopaku :-D

reklama
a ja chyba jakaś dziwna jestem, bo jak pomyślę o ZZO to mi się słabo robi:eek: z resztą w ogóle mi słabo jak tylko pomyślę o jakimkolwiek znieczuleniu (nawet takim u dentysty) wolę już bez... ale zobaczymy jak to będzie

Do góry