reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

cos dla podniebienia-czyli menu naszych pociech

reklama
a i u nas na śląsku mówi się smażonka na jajecznice:-) zreszta wiele się mówi- no cóż gwara- chociaż ja jakimś trafem kompletnie jej nie załapałam

Fuj fasola i powidla-nawet nie musze dlugo myslec bo od razu przy samej nazwie robi sie zle...

A wicie na co mam dzis ochote-na takie polskie knedle z truskawkami...Mam tu niedaleko skleppolski wiec moze sie skusze...Tylko pogoda taka ze ruszac sie nie chce...

Mi też się robi źle na samą myśl. A co do podobnych dań- kiedyś w Szwecji kupiłyśmy z bratową rybki w puszce, szwedzki był nam kompletnie obcy, więc w domu okazało się, że rybki są z dżemem... jakoś nie było chętnych na nie...

a co do regionalizmów to w Krakowie na kafelki - płytki ceramiczne mówi sie flizy jak tu przyjechalam to kompletnie nie wiedziałam o co chodzi:-)

Aaaaaaaa, fasola z powidlami!!!! Rybka w dzemie!!!! Bleeeee, fuuuuuj, apsik!!!! :-p :-p :-p

Asia, grzybowa na Wigilie to jest moje ukochane, przez caly rok wyczekane danie - nigdy i nigdzie nie smakuje tak cudnie, jak u mojej Mamy na Swieta :-D Narobilas mi smaku :-D

Pati, knedle to ze sliwkami, mniam mniam :-D

Ps. a moze sobie slownik polsko-polski zrobimy? hehe :-D :-D :-D

ja tez lubie poznawac nowe okreslenia-bo co niektore to bawia mnie do lez....

Syla a te flizy to se chyba z niemieckiego zaciagneli bo tu kafelki tez flizy tyle ze inna pisownia:tak::-D

reklama
A ja jestem z podlasia i u nas to jest tak: ziemniaki, temperowka, kapcie (pantofle to takie buty do garnituru), klamerki, spinacze do papieru i do bielizny, pietka (dupka, przylepek), kromka (pajda), bulka jest wroclawska, rosol z makaronem, pomidorowa tez (choc mozna i z ryzem), inne wymieniane zupy z ziemniakami (bo na podlasiu to sie wcina ziemniaki kilogramami - babka ziemniaczana pychota),chodzimy na dwor itp. Na Wigilie u nas jest zupka grzybowa mojego taty - pycha:-)

Fasola i ryba z konfitura???bleee...

Aha podobno to podlasie zaciaga - tak mi cale zycie wmawiali - a tu sie okazuje ze to poludnie;-):-)

Do góry