reklama

Cukrzyca ciążowa - jak ogarnąć

Mocno indywidualne kwestie. Trzeba szukać dobrych rozwiązań. Poranna glikemia to wypadkowa wielu czynników, nie tylko kolacji. U mnie robiło różnicę np. podanie insuliny 30 minut wcześniej lub późnie, położenie się spać 30 minut wcześniej lub później. Na II kolację najlepiej sprowadzała się kromka chleba żytniego (czysty skład-3 składniki) i kubek kefiru. Ewentualnie jogurt naturalny z łyżką płatków owsianych i odrobiną słonecznika i chia.
Nie przyzwyczaisz trzustki do insuliny 😅 trzeba dawać ile trzeba. Kobiety z ct 1 leją dziesiątki, a czasem nawet 100+ jednostek bazowej i rodzą zdrowe dzieci i wracają do zapotrzebowania sprzed ciąży

reklama
Czytam Was dziewczyny i u mnie to jakieś wszystko głupie jest. Albo ja nie rozumiem działania tego wszystkiego.
Plan dnia :
6:00 pomiar rano na czczo 100 cukier, ketony różowe na średnim poziomie
Jem śniadanie 2 kromki chleba IG, jakaś kiełbaska, pomidor ( cukier 1 h po 140)
9:30 - jogurt grecki 200 g 3 krakersy pół kromki chleba IG ( mały spacer ) cukier 114
12:30 - obiad tortilla wieloziarnista z kurczakiem warzywami, cukier 1 h po 135
O 13 : 00 pokusiło mnie by zbadać ketony a tam poziom najwyższy pasek już się robi bordo, kompletnie tego nie rozumiem.

Gdy jem kolację o 21 czy 22 rano mam cukry na poziomie powyżej 100 np 106 itp
Zwiększanie insuliny nocnej też zawiele mi nie daje aktualnie przyjmuje 14j i jednego dnia było ok 90 rano a drugiego niewiadomo skąd 100 mimo że jem praktycznie to samo

Jestem już tym załamana, nie wiem czy te ketony które ciągle mi się wytwarzają szkodzą bardzo dziecku.
Nie umiem poradzić sobie z cukrami i ketonami tak by było dobrze
:(

Czytam Was dziewczyny i u mnie to jakieś wszystko głupie jest. Albo ja nie rozumiem działania tego wszystkiego.
Plan dnia :
6:00 pomiar rano na czczo 100 cukier, ketony różowe na średnim poziomie
Jem śniadanie 2 kromki chleba IG, jakaś kiełbaska, pomidor ( cukier 1 h po 140)
9:30 - jogurt grecki 200 g 3 krakersy pół kromki chleba IG ( mały spacer ) cukier 114
12:30 - obiad tortilla wieloziarnista z kurczakiem warzywami, cukier 1 h po 135
O 13 : 00 pokusiło mnie by zbadać ketony a tam poziom najwyższy pasek już się robi bordo, kompletnie tego nie rozumiem.

Gdy jem kolację o 21 czy 22 rano mam cukry na poziomie powyżej 100 np 106 itp
Zwiększanie insuliny nocnej też zawiele mi nie daje aktualnie przyjmuje 14j i jednego dnia było ok 90 rano a drugiego niewiadomo skąd 100 mimo że jem praktycznie to samo

Jestem już tym załamana, nie wiem czy te ketony które ciągle mi się wytwarzają szkodzą bardzo dziecku.
Nie umiem poradzić sobie z cukrami i ketonami tak by było dobrze
:(
sprobuj popić dużo wody też na noc. Jak jesz posiłek to czujesz się syta czy ciągle głodna ? No ja jadłam o 21/21.30 a przed samym spaniem jeszcze jakieś jajko albo jogurt czyli jakoś 23

sprobuj popić dużo wody też na noc. Jak jesz posiłek to czujesz się syta czy ciągle głodna ? No ja jadłam o 21/21.30 a przed samym spaniem jeszcze jakieś jajko albo jogurt czyli jakoś 23
Nie czuję głodu, jem dużo białka tłuszczu i trochę tych węgli właśnie.
To takie błędne koło
Jak przegnę z ilością węgli to cukry skaczą wysoko, jak zbyt mało to ketony
Dziś np. staram się jeść co 3 h i w każdym posiłku jakaś mała ilość węgli
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady.
Pije 3 litry wody dziennie i latam sikać ciągle xD
Spróbuję pokombinować z kolacją i przekąska nocna
Jestem zwyczajnie już tym sfrustrowana

Też nie wiem czy np. mierzenie ketonów w dzień na sens. Czy tylko to rano robić.
Bo to jakieś bzdury wychodzą skoro jem co 3 h dostarczam węgle w jakimś stopniu, a ketony no teraz większe niż z rana ( wysokie )

Też nie wiem czy np. mierzenie ketonów w dzień na sens. Czy tylko to rano robić.
Bo to jakieś bzdury wychodzą skoro jem co 3 h dostarczam węgle w jakimś stopniu, a ketony no teraz większe niż z rana ( wysokie )
Już niestety nie pamiętam, jak to było, ale te ketony zdecydowanie do konsultacji ze specjalistą, bo nie powinno ich być. A co do cukrów, to może po prostu nie będziesz w stanie ogarnąć tego dietą i potrzeba zwiększać insulinę. Może powinnaś też dostać do posiłków w ciągu dnia. Diabetolog nic nie mówił? U mnie jak miałam 3 dni pod rząd cukier na czczo powyżej 90 to miałam się od razu zgłosić

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry