reklama

Cukrzyca ciążowa

Na kolejną wizytę mam zrobić hemoglobinę glikowana . Robiłam na początku ciąży . Wiem,że to sprawdza cukier w przeciągu 3 ostatnich miesięcy . Po co się to konkretnie teraz wykonuje? Sprawdza się to co pokazuje glukometr ? 🤔

reklama
Na kolejną wizytę mam zrobić hemoglobinę glikowana . Robiłam na początku ciąży . Wiem,że to sprawdza cukier w przeciągu 3 ostatnich miesięcy . Po co się to konkretnie teraz wykonuje? Sprawdza się to co pokazuje glukometr ? 🤔
Tak to rozumiem w sensie sprawdzi Ci ostatnie 3 miesiące :) i sama planuję zrobić w najbliższym czasie👀

Dzień dobry :) ja po wizycie u diabetologa. Ahh jak ciężko było tam wysiedzieć. Spędziłam na poczekalni w sumie 3 godziny a przy skręcającej się szyjce to trochę masakra :o jestem w 33 tygodniu i widzę różnicę.. tak jak do tej pory miałam 110,115 po posiłkach tak teraz po tym samym mam o 20,30 więcej. Ostatnio nie miałam makaronu to zjadłam naleśnika z mąki pszennej ze szpinakiem i fetą to cukier do 4 h utrzymywał się na dość wysokim poziomie i nie chciał spaść ;o po godzinie był jakoś 131 ale jakoś dziwnie się czułam i jak zmierzyłam po dwoch godzinach to był dalej 130 :o a potem spadał taaaak wolno że kolejny posiłek zjadłam chyba 5 godzin później. Stwierdzam, że ten smak nie jest wart tego stresu :p Mam receptę na kolejne 4 opakowania paseczków więc będę szaleć 🤣 ogólnie na poczekalni siedziały same babeczki które biorą insulinę. Dla mnie to trochę dziwne brać insulinę jak na czczo przekracza się o 2 albo 3

Ja miałam ostatnio robioną i miałam wynik 5.2% i wychodzi na to że średnia dzienna glikemia to 103. Pani diabetolog nie była zadowolona i każe mi zjechać poniżej 5 ale konsultowałam z ginekologiem,położna to nie wiedzą o co jej chodzi.

Ja miałam ostatnio robioną i miałam wynik 5.2% i wychodzi na to że średnia dzienna glikemia to 103. Pani diabetolog nie była zadowolona i każe mi zjechać poniżej 5 ale konsultowałam z ginekologiem,położna to nie wiedzą o co jej chodzi.
Hm ja nie wiem jak to z tą norma ,na początku ciąży robiłam hemoglobinę razem z krzywą i miałam 5,ale nic w sumie nie mówiła Pani doktor czy to ok czy nie . Ja mam następną wizytę koniec marca będzie 21tc wtedy zobaczymy jak wtedy cukry . Dietetyk też mówiła,że jak mi będzie wzrastać zapotrzebowanie kaloryczne to żebym jadła,bo jak nie będę to cukier też będzie w cały świat. Narazie nie wybiegam w przyszłość,cieszę się,że jest tak jest,bo myślałam,że będzie gorzej . Kolejka masakryczna tam była też dzisiaj ,ale pani doktor wyczytywał,była jedną kobitka w ciąży przedemna i jakaś inna,potem ja. Nie czekałam długo i starsze panie się tak oburzyły,że ledwo przyszłam i weszłam 🤷

Chyba pofisiowala ta Twoja diabetolog z ta hemoglobina bo 5.2 to ok wynik 🤷‍♀️ a 3 h czekania wspolczuje... czemu nie korzystasz z mozliwosci pierszenstwa? Ja bym sie wrabala od razu jako pierwsza😎

A jaki macie plan na Tłusty Czwartek? Zaszalejecie coś? Za mną tak chodzi pączek, że chyba się skuszę albo chociaż na faworki 😃 ale tak po korek, żebym miała na dłuższy czas spokój 😂

A jaki macie plan na Tłusty Czwartek? Zaszalejecie coś? Za mną tak chodzi pączek, że chyba się skuszę albo chociaż na faworki 😃 ale tak po korek, żebym miała na dłuższy czas spokój 😂
Za mną od długiego czasu chodzi paczek z ciepłym mlekiem😝 ale nie wiem czy mnie wyrzuty sumienia nie zabiją,staram się nie rozmyślać o tłustym czwartku 😂

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry