reklama

Cycowe mamy :)

a dlaczego piszesz ,ze nie powinno się dopajać ? jak jest dzieciaczek na samym cycu przez pierwsze miesiace to nie ,ale tak jak juz napisalam mi lekarka powiedziala,ze jak podajemy cyca +pokarmy stale to jak najbardziej...zreszta w tabeli żywienia jest napisane ,że na tym etapie podajemy zupke, deser owocowy, soczek i mleko :tak:...oczywiście wszystko wprowadzamy stopniowo :tak:
źle mnie zrozumiałaś- oczywiście masz rację, jest tak jak piszesz ale ja Lidce od początku praktycznie daję pićku chociaż jest na samym cycu a tak podobno nie powinno się robić. Pierwszy raz dostała butlę jak chyba z 4 tygodnie miała ale miała suche usteczka a cycusiem gardziła więc doszłam do wniosku że pić jej się chce. I rzeczywiście- dądliła jak szalona i do tej pory czasem tak ma że woli wody się napić niż mleczka. Niby to wbrew zasadom ale moim zdaniem akurat ona tego potzrebuje

reklama
troche nie na temat piszę ale kupkowego wątku jeszcze nie mamy
dziś kupka masakra w południe jeden bobek a po południu drugi i to wszystko nie były twarde tylko jak plastelina i bylo widac marchewkę i reszta zielona (sorki za te opisy szczegółowe) no i nie wiem co robic teściowa radzi żeby więcej wody mu dawac ale on nie chce nic do picia ani wody ani herbatki nic
tak sobie myślę że może te jego obiadki sa zbyt monotone codzień ziemniak i marchewka no i od dwóch dni pietruszka to napewno przez tą marchew tylko co zrobic jak on samego ziemniaka nie lubi
i co mam zrobic jesli ta kupka była zielona wstrzymac rozszerzanie diety? wycofac pietruszkę?
sama juz nie wiem co robic?
ja na początek spróbowalabym rozlużnic kupkę soczkiem z jabłuszka albo deserkiem - jest z bobovity deserek złociste jabłka.
raz mialam naprawde duży problem bo mała mi przez 4 godziny plakała,takie zatwardzenie miała.nie wiem po czym bo wtedy tylko cysia ssała i dałam już jej w 2miesiącu dosłownie odrobinkę soczku ze świeżych jabłek,od razu pomogło.
Kochane zrobiło Nam się niewielkie czerwone ,szorstkie coś wokoło Miśkowego odbytu, czy to odparzenie ? posypuję mąką ziemniaczaną, suszę, smaruję maścią tranową, tormentiolem (ale ten zawiera kwas borowy który przenika i się boję go stosować) , macie jakieś koncepcje ?:eek:
ja na odparzenia stosuję bepanthen i wietrzenie.jak dotąd pomaga :-)
z sudocremem bym nie szalała,tak jak już to podkreśliła jedna z was on wysusza.a skoro mały ma podrażnienie to może to tylko pogorszyc sprawę,bo takie miejsce powinno się nawilżac.
oby mu szybciutko przeszło.
źle mnie zrozumiałaś- oczywiście masz rację, jest tak jak piszesz ale ja Lidce od początku praktycznie daję pićku chociaż jest na samym cycu a tak podobno nie powinno się robić. Pierwszy raz dostała butlę jak chyba z 4 tygodnie miała ale miała suche usteczka a cycusiem gardziła więc doszłam do wniosku że pić jej się chce. I rzeczywiście- dądliła jak szalona i do tej pory czasem tak ma że woli wody się napić niż mleczka. Niby to wbrew zasadom ale moim zdaniem akurat ona tego potzrebuje
moja też już od drugiego miesiąca życia jest dopajana,pomimo tego,że jak sie karmi piersią to niby nie trzeba.u nas na starym mieszkaniu powietrze było bardzo suche.myślałam,że z głodu płacze a ona po prostu chciała pic.zrobiłam,dałam i od tamtej pory podaję.
wiadomo,że jak nie chce cyca to chce herbatki i mam problem z głowy.

Dziewczyny mam do was pytanko.Czy wasze dzieciaczki też mniej ciągnął cysia w te upały??
kiedyś rano mi jadła jak wstała a teraz to tylko herbatkę chce.
w sumie nie dziwię się bo ja sama mało jem jak jest tak parno.

Dziewczynki podać małemu jabłuszko ? nie wiem od czego zacząć :/ a gapi się młody jak wcinamy aż mu ślina leci i chciałabym mu coś urozmaicić do tego cyca, za tydzień mamy wprowadzać gluten więc pomyślałam ,że lepiej jak posmakuje wpierw czegoś innego . a jak podac jabłko surowe starte ? łyżeczka starczy ? czy coś gotowego ze słoiczka Gerbera ? i jak tak to co ? a może marchewkę gotowaną ?

Help :D

Hichotka..w sumie dzieci cyckowe w upały częściej dopominają sie cycka ale krócej ciągną bo właśnie zaspokajają pragnienie! Ale jak Kingusia pije ładnie herbatkę to pewnie dlatego odmawia piersi...Tomek za nic nie pociągnie herbatki!

Nessi najlepiej zacznij od jabłuszka..a czy kupisz słoiczek czy potrzesz to zależy tylko od ciebie..choć np Tomek zdecydowanie woli potarte niż ze słoiczka, no i na poczatek kilka łyżeczek i dopiero po kilku dniach możesz dać marchewkę!

acha rozumiem :tak: wydaje mi się,że normy normami ,ale tak jak piszesz-jak dziecko tego potrzebuje to trzeba podać...Ja np też zaczełam 3 tygodnie wczesniej podawac pokarmy stałe niz zalecaja ,bo dziecku bylo to potrzebne...pokarm mialam ,ale ona wciaz ćlumała i ćlumała,tak jakby jej czegos brakowało, wiec zdecydowałam sie na wcześniejsze wprowadzenie pokarmów stałych:tak: i teraz jest ok:tak: Gabrysia zadowolona i ja ...choć przyznam szczerze,ze u nas obiadek i deserek nie zastąpiły żadnego posiłku cycowego...one są jakby dodatkiem do cyca ...i troche zaczynam się niepokoić,że moje dziecko jest cycoholikiem i nie odpuści cyca tak łatwo...no ale cóż ...zobaczymy...i tak planowałam karmić do roku, więc może jeszcze się coś zmieni :tak:

Dostanę taki słoiczek z samym jabłuszkiem ?:)
A do picia jakie siorbatki na te upały ?

Jasne że są..ale z jakiej firmy to nie mam pojęcia bo ja na to uwagi nie zwracam..raz biorę gerbera, raz coś innego;-)
A do picia albo soczki najlepiej rozcieńczone wodą..albo te herbatki w granulkach..nawet są takie na których pisze że doskonale gaszą pragnienie:-D Bo na tej co ja mam pisze ze to herbatka uspokajająca..ale pewnie pragnienie też ugasi hi hi:-)

reklama
Dziewczynki podać małemu jabłuszko ? nie wiem od czego zacząć :/ a gapi się młody jak wcinamy aż mu ślina leci i chciałabym mu coś urozmaicić do tego cyca, za tydzień mamy wprowadzać gluten więc pomyślałam ,że lepiej jak posmakuje wpierw czegoś innego . a jak podac jabłko surowe starte ? łyżeczka starczy ? czy coś gotowego ze słoiczka Gerbera ? i jak tak to co ? a może marchewkę gotowaną ?

Help :D
ja zaczynałam od jabłuszka...na początek dałam trzy łyżeczki i stopniowo zwiększałam...po tygodniu dałam marchewkę...i tak samo zaczynałam od trzech łyżeczek :tak: na początku dawałam starte jabłuszko ,ale 2 pediatrów powiedział mi żeby na początku, wszystkie dania słoiczkowe dawać, bo te kupne owoce i warzywa straszną chemia pryskane są ...zresztą dziewczyny butelkowe też o tym pisały, więc daje ze słoiczka :tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry