Ja 5 lat temu w ciągu 2 miesięcy nie zmieniając diety ani trybu życia przytyłam 15 kg. Próbowałam diet ćwiczeń nic nie pomagało. Nie mogłam na siebie patrzeć, przestałam wychodzić z domu, kupować ciuchy bo i tak we wszystkim wyglądałam źle. Trwało to około 2 lat w tym czasie zdiagnozowano mi hashimoto. Wyregulowałam hormony, dieta, ćwiczenia i wróciłam do formy. Ale było ciężko. Cały czas muszę się kontrolować bo wystarczy jeden weekend szleństwa i nawet 3 kg na plusie.
reklama
Dlatego wlasnie uwazam ze nie powinno sie generalizowac bo to krzywdzace... Ciesze sie ze Ci sie udalo to okielznacJa 5 lat temu w ciągu 2 miesięcy nie zmieniając diety ani trybu życia przytyłam 15 kg. Próbowałam diet ćwiczeń nic nie pomagało. Nie mogłam na siebie patrzeć, przestałam wychodzić z domu, kupować ciuchy bo i tak we wszystkim wyglądałam źle. Trwało to około 2 lat w tym czasie zdiagnozowano mi hashimoto. Wyregulowałam hormony, dieta, ćwiczenia i wróciłam do formy. Ale było ciężko. Cały czas muszę się kontrolować bo wystarczy jeden weekend szleństwa i nawet 3 kg na plusie.

Aleksandrax
Fanka BB :)
Nie miałam w intencji zarzucać nikomu kłamstwa, ale jak nie znam kogoś to nie mogę się wypowiedzieć ze 100% pewnością na temat jego odzywiania nie znając szczegółów, nie dlatego że uważam że chce mnie oszukać tylko zwyczajnie nasze postrzeganie zdrowej diety może się różnić.
Dla mnie kurczak i rosół = samo białko i woda z tłuszczem, ze zdrowym odzywianiem nie ma nic wspólnego, bo gdzie błonnik, gdzie witaminy? Jak widać jest to subiektywne.
Wiadomo że nikt z nas nie rodzi się z całą wiedzą świata. Sama jeszcze dwa lata temu mialam nadwagę na granicy otyłości i nie miałam pojęcia co robię nie tak bo w moim odczuciu nie jadłam dużo i wydawało mi się ze wcale nie tak źle. Teraz wiem że byłam w błędzie. I dzielę się tym nie po to żeby kogoś obrażać i wytykać, tylko po to że ktoś może chcieć skorzystać z doświadczeń innych.
Dla mnie kurczak i rosół = samo białko i woda z tłuszczem, ze zdrowym odzywianiem nie ma nic wspólnego, bo gdzie błonnik, gdzie witaminy? Jak widać jest to subiektywne.
Wiadomo że nikt z nas nie rodzi się z całą wiedzą świata. Sama jeszcze dwa lata temu mialam nadwagę na granicy otyłości i nie miałam pojęcia co robię nie tak bo w moim odczuciu nie jadłam dużo i wydawało mi się ze wcale nie tak źle. Teraz wiem że byłam w błędzie. I dzielę się tym nie po to żeby kogoś obrażać i wytykać, tylko po to że ktoś może chcieć skorzystać z doświadczeń innych.

tynka2506
Dziewczyny nie ma co bić piany zaraz wszystkie będziemy wielorybkami
zmierzyłam dzisiaj ciśnienie i wydaje się dość niskie 92/51 czy mam się niepokoić ?
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Emkaa
Kochana teraz już jest tyle możliwości i metod , że nawet brzydka koleżanką może się stać piękna - operacje plastyczne, kwasy, botoksy, nitki, rzęsy i inneTakie luźne przemyślenia w temacie - my Polacy mamy tendencję do oceniania innych. Mówimy dużo o otyłych, a jednocześnie nie patrzymy na siebie, ze mamy np. krzywe zęby, brzydką cerę, czy nieświezy oddech po fajkach.
Spędziłam dużo czasu na kontraktach jakie moja firma realizowała w Skandynawii i Holandii i powiem Wam, że byłam w szoku jak bardzo tamtejsze społeczeństwo jest tolerancyjne.
Przykład Holandia - w każdym miasteczku, nawet największym zadupiu jest centrum sportowe. Ludzie biegają i jeżdżą na rowerach niezależnie od rozmiaru. Widziałam grubaska który się turlał na rolkach i mijający go przechodnie pozdrawiali go kciukiem do góry wyrażając swoją aprobatę. U nas zostałby wyśmiany "o grubas biegnie".. Tam nikt nikogo nie ocenia na punkcie wyglądu..
Skandynawia - Ci też mają prawdziwego pierdolca na punkcie sportu. W deszcze, śnieg, błoto zapitalają na rowerach do pracy. Spędziłam rok w Kopenhadze i nie mogłam się początkowo nadziwić tej skandynawskiej modzie na luzie. Np. zestaw - sukienka i trampki. Laski chodzą ubrane na luzie, u nas od razu byłyby komentarze, tam ludzie mają to gdzieś... Gruby, chudy, niski, wysoki, ładny, szczupły... nikt nie komentuje wyglądu innych.
I taki smaczek na koniec z naszego polskiego poletka. Koleżanka zwróciła mi uwagę, że jestem gruba (na wypadek jakbym lustra nie miała w domu heheh) i stwierdziła, że chyba czas na dietę. Ponieważ koleżance daleko do Miss Polonia odpowiedziałam jej tak samo szczerze:
"Ja jestem gruba, Ty brzydka..
Ja schudnę.. a Ty?"
I już więcej nie słyszałam głupich komentarzySzczerość za szczerość... chyba się obraziła
![]()
A co do sportu otyłych to chyba nie jest do końca bezpieczny. Wydaje mi się, że są jakieś granice wagi od której można uprawiać sport. Stawy wysiadają Itd.

U
użytkownik 167877
Gość
Ja mam takie zawsze . [emoji4] a w najgorszych momentach mam 80/40 . Jak masz takie zawsze to olej to . Ale jak nagle ci spada to powiedz przy okazji lekarzowi bo może cię brać niedokrwistość[emoji6][emoji9] itp. Ale bez obaw raczej.Dziewczyny nie ma co bić piany zaraz wszystkie będziemy wielorybkamizmierzyłam dzisiaj ciśnienie i wydaje się dość niskie 92/51 czy mam się niepokoić ?

tynka2506
Właśnie nie wiem jakie mam zawsze, to znaczy jak nie byłam w ciąży to miałam raczej wyższe 110 /70 . Teraz w ciąży nie mierzyłem muszę powiedzieć mojemu lekarzowi on mi dalej nie mierzy ciśnienia
Aleksandrax
Jak raz mi wyszło 90/60 to powiedziała że za niskie i kazała pić więcej wody.Dziewczyny nie ma co bić piany zaraz wszystkie będziemy wielorybkamizmierzyłam dzisiaj ciśnienie i wydaje się dość niskie 92/51 czy mam się niepokoić ?
Endo kazał jechac do lekarza jak będzie powyżej 130, a z niskim niewiem kiedy się powinno panikowac.

D
Deleted member 158674
Gość
Należę do osób o niskim ciśnieniu zwykle 90-110 na 50-60 przez całą 1.ciążę przechodziłamz takim ciśnieniem i tylko czasami uslyszalam, że kawy powinnam się napićJak raz mi wyszło 90/60 to powiedziała że za niskie i kazała pić więcej wody.
Endo kazał jechac do lekarza jak będzie powyżej 130, a z niskim niewiem kiedy się powinno panikowac.
![]()

reklama
Rybcia2309
Nie miałam w intencji zarzucać nikomu kłamstwa, ale jak nie znam kogoś to nie mogę się wypowiedzieć ze 100% pewnością na temat jego odzywiania nie znając szczegółów, nie dlatego że uważam że chce mnie oszukać tylko zwyczajnie nasze postrzeganie zdrowej diety może się różnić.
![]()
Ja też należę do tych z problemami wagowymi w gimnazjum ważyłam 75 kg przy wzroście 163 :/ ale brałam leki na sterydach od astmy od urodzenia noooo i wpierdzielałam jak głupia, aż lekarz powiedział mojej mamie czy chce żebym żyła, to wiele zmieniło w moim życiu schudłam wtedy 20 kg i zrozumiałam, że można stałam się atrakcyjna dla siebie i innnych teraz wiem, zę to podstawa dobrego samopoczucia... wiem też że będę borykała się ze zrzuceniem wagi po porodzie bo zawsze przybieram koło 20-25 kg :/ ale dam radę, bo będę się źle czuła ze sobą, mam kumpelkę fitneskę która bardzo mi pomogła po ostatniej ciąży może znowu mnie naprowadzi na dobre