arica
Fanka BB :)
Mi lekarka USG robi na kazdej wizycie i na każdej sprawdza też szyjke USG dopochwowo. Wydaje mi się, ze w dzisiejszych czasach jak lekarz ma do dyspozycji usg to powinen go użyć zelaszcza w ciąży. Bo kobieta moze się czuc świetnie, ale to nie jest oznaką, że dziecko rozwija sie prawidłowo. Moja koleźanka czula sie super, a w 3 trymestrze okazało sie, że dziecko ma cos nie tak z przelykiem i dzięki temu zupelnie inaczej podeszli do niej przy porodzie. Miala cesarke, dziecku od razu podlączyli sonde do żołądka i musiało niestety miec operacje w niedlugim czasie. Teraz wszystko jest okej, ale ten przypadek pokazuje jak ważne jest badanie usg. Ja bym się na Twoim miejscu dopominała o usg przy każdej wizycie, chociażby po to, żeby sobie popatrzeć na maluszka, nie mówiąc już o sprawdzeniu, czy u niego wszystko jest okTak, można zmienić. Chyba 3 razy i kolejne jest płatne jakoś tak. Więc najpewniej tak uczynię, że zmienię na tą którą mam teraz bo się znamy.
Mnie mój lekarz prowadzący robił usg chyba 3 razy do tej pory, dodatkowo miałam 2 prenatalne i jedno usg przy przyjęciu do szpitala. Teraz pod koniec marca idę na prywatne usg jako 3 prenatalne, albo normalnie na 3 prenatalne jeszcze zobaczymy. I szczerze nie wiem ile teraz mam moja dzidzia cm, ile waży jak jesrt ułozona. Na każdej wizycie za to mam sprawdzaną szyjkę. Nie wiem czy tych usg mi nie robi bo ciąża przebiega prawidłowo, nie mam jakichś większych problemów ciążowych, wyniki mam dobre, tętno położna mierzy przy każdej wizycie chyba od 16 tv. Czasem chciałabym żeby częściej tam zaglądał, zawsze liczę że na kolejnej wizycie, a chodzę co dwa tygodnieWięc może w przyszłym tygodniu
![]()