reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Czerwcowe mamy 2026

Rozmawiałam ostatnio na ten temat z lekarzem i powiedział, że jeśli chce robić jakieś badania to najlepiej gdyby nie było to NiftyPro, które jest wysyłane i badane w Chinach (jego zdaniem nie jest to najlepszy wybór).
Polecił za to badanie Panorama (można wykonać w Gyncentrum już od 9tyg ciąży) - jest ono badane w USA i według mojego jest to lepszy wybór.

Ja na ten moment się nie decyduje na to badanie, czekam na pierwsze prenatalne i ewentualnie po nich będę robić to badanie, choć mam nadzieję, że wszystko wyjdzie dobrze i nie będzie takiej potrzeby. 🤞🏼☺️
Najszybciej rozważam zrobić oznaczenie grupy krwi płodu, bo ja mam Rh minus, a partner Rh plus. Muszę tylko jeszcze poczytać, czy immunoglobuliny podawane tak trochę "na wyrost" maja jakieś skutki uboczne. Jeżeli nie, to raczej nie będę badać grupy krwi.

reklama
Też o tym myślałam, bo koleżanka ma i chciała mi pożyczyć ale chyba jest jeszcze za wcześnie 😌
Czy wy miałyście duży ból piersi utrzymujący się od pozytywnego testu? Ja ciągle czułam, że piersi mnie mocno bolą, a od kilku dni przeszło 😵‍💫
Miałam tak do 7/8 tygodnia, a potem przeszło. Byłam na wizycie 7+3tc, a dzisiaj idę na 18, ale mam nadzieję, że to nic złego, bo od początku miałam minimalne objawy.

Najszybciej rozważam zrobić oznaczenie grupy krwi płodu, bo ja mam Rh minus, a partner Rh plus. Muszę tylko jeszcze poczytać, czy immunoglobuliny podawane tak trochę "na wyrost" maja jakieś skutki uboczne. Jeżeli nie, to raczej nie będę badać grupy krwi.
Aa okej, no to musisz poczytać albo spytać lekarza, ja nie mam pojęcia jakie są „skutki” ewentualne. U mnie sytuacja na odwrót ja mam Rh plus, a mąż Rh minus ale wtedy nie ma konfliktu serologicznego ☺️

Miałam tak do 7/8 tygodnia, a potem przeszło. Byłam na wizycie 7+3tc, a dzisiaj idę na 18, ale mam nadzieję, że to nic złego, bo od początku miałam minimalne objawy.
No to skoro dużo z nas tak ma to raczej się uspokoiłam i nie powinno być to niepokojące ☺️ Trzymamy kciuki za wizytę i dawaj znać co u maluszka już po ♥️

ja mam tą samą sytuację ale czytałam że w pierwszej ciąży to nie powinien być problem, czy to wasza kolejna?

Ja mam konflikt jestem już po dwóch ciążach dwókrotnym miałam podawane immunoglobuliny zadziałały tak jak powinny nie wytwarzam przeciwciał w tej ciąży. Wiem że teraz już się podaję immunoglobuliny w ciąży i mam zamiar je przyjąć

Hej dziewczyny ja już po wizycie 🥹według USG to 9 tydzień a nie 10 po OM, wszystko dobrze serduszko bije jak trzeba, dzidzia ma 2,5cm Wszystko prawidłowo się rozwija 😊dostałam skierowanie na prenatalne i już się zapisałam ;) a to „ciągnięcie” w brzuchu to normalne bo się wszystko rozciąga tak jak dziewczyny pisałyście ;)
Cudnie❤️ takie wiadomości są najlepsze. Oby każda z nas wracała z takimi.

Czy któraś z was robi badanie Nifty PRo przed prenatalnymi?
Raczej nie chyba że na USG będzie coś nie tak. W pierwszej ciazy robiłam te wszystkie ryzyka pappa czy jak to tam się nazywa i mimo, że na usg było wszystko dobrze to tam wyszły meg słabe te wyniki. Nie wiem czy samo in vitro tego jakoś nie podbija. No nie wiem, zgaduję. W każdym razie lekarz z kliniki od razu skierował mnie na amniopukncje. Ne zdecydowałam się, zrobiłam Nifty- zdrowy syn. I tak też było. W drugiej ciazy od razu powiedziałam lekarzowi że tych wyliczeń nie chce bo to tylko statystyka i dodatkowy stres. USG było dobre i na tym skończyłam. Jest zdrowa córka :) teraz też nie chce robić tych statystyk. Jeśli USG będzie wątpliwe to zrobię nifty.

reklama
Do góry