reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Czerwcowe mamy 2026

reklama
W jakim celu się je robi? Mam skierowanie na Test podwójny PAPP-a wg FMF i nie wiem czy warto jeszcze robić te Nifty
To dokładniejsze badanie na więcej wad genetycznych z DNA dziecka. Ja robiłam ze względu na zaburzoną biochemię przez lek na stymulację i bałam się że wyjdą mi wysokie ryzyka na szczęście w obu badaniach wszystko wyszło bardzo dobrze mimo olbrzymiej wolnej bety hcg

W jakim celu się je robi? Mam skierowanie na Test podwójny PAPP-a wg FMF i nie wiem czy warto jeszcze robić te Nifty
Papa-a to tak naprawdę statystyka. Nie wierzyłabym aż tak w wyniki. Już nie jedna kobietę wystraszył, ale jakby wyszedł źle a usg poprawne to dla świętego spokoju zrobiłabym nifty żeby nie czekać na amnio.

Ja dzisiaj po kolejnej wizycie - tym razem diabetolog. Wczorajsze wyniki krzywej wyszły do bani (106/203/176) - wszystkie trzy punkty przekroczone i to wyraźnie. Mam już założony czujnik. Po cichu liczę na to, że tylko na czczo będzie kiepsko, bo codzienne posiłki mam raczej dobrze zbilansowane (75g glukozy to pewnie mi sie zdarzalo, ale w najgorszych napadach objadania sie, ktorych juz nie mam). Z całej rozmowy i otrzymanej rozpiski wyszło, że głównie mam zwiększyć liczbę posiłków, dodać trochę ruchu i (to mnie chyba najbardziej zdziwiło) nie pić mleka 🫣 Ponoć mleko bez niczego "obok" jest przy cukrzycy porównywalne do coli, a ja faktycznie kilka razy w tygodniu szklankę duszkiem potrafiłam wypić.

Ja dzisiaj po kolejnej wizycie - tym razem diabetolog. Wczorajsze wyniki krzywej wyszły do bani (106/203/176) - wszystkie trzy punkty przekroczone i to wyraźnie. Mam już założony czujnik. Po cichu liczę na to, że tylko na czczo będzie kiepsko, bo codzienne posiłki mam raczej dobrze zbilansowane (75g glukozy to pewnie mi sie zdarzalo, ale w najgorszych napadach objadania sie, ktorych juz nie mam). Z całej rozmowy i otrzymanej rozpiski wyszło, że głównie mam zwiększyć liczbę posiłków, dodać trochę ruchu i (to mnie chyba najbardziej zdziwiło) nie pić mleka 🫣 Ponoć mleko bez niczego "obok" jest przy cukrzycy porównywalne do coli, a ja faktycznie kilka razy w tygodniu szklankę duszkiem potrafiłam wypić.
Bèdzie dobrze❤️. Z tym ruchem to pamiętam ze np odkryłam mając sensor, że spacer po jedzeniu szybko obniża poziom cukru.
Pewnie winne są hormony i po ciąży szybko przejdzie.
Polecam Ci grupę na FB Cukrzyca ciążowa bez strachu jest tam dużo fajnych rad m.in. o bilansowaniu posiłków. Mi pomogła taka prosta zasada że 1/4 talerzu białka 1/4 węglowodanów i pozostałe pół talerza warzyw np. miks sałatek czy coś.

reklama
Ja niestety nie pomogę bo na cukrzycy się kompletnie nie znam.. nigdy nie miałam.

Mam tak okropną cerę że czuję się jakbym miała 15 lat.. ja ogólnie mam tendencję do trądziku jak tylko sobie pozwolę na odrobinę słodkiego dlatego nie jem prawie wcale.. a teraz w ciąży całkowicie ograniczyłam ale to pewnie wina hormonów.. ech no cóż ratuje się maseczkami, kremami z dobrym skladem
Itd ale już nic więcej nie zdziałam..

Do góry