reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

co do kwasu foliowego, to znalazłam na innym forum wypowiedź lekarza (myślę, że nic się nie stanie jak ją tu przytoczę;)) oto ona:
Standartowo zalecaną dawką kwasu foliowego jest 0,4 mg.
Przyjmowanie tego preparatu na 3 miesiące przed zajściem w ciążę i w pierwszych 9-12 tygodniach jej trwania w sposób znaczący i udokumentowany zmniejsza ilość występujących wad płodu ( głównie wad cewy nerwowej ).
U kobiet, które urodziły bądż poroniły dziecko z wadami cewy nerwowej zalecana jest 10-krotnie większa dawka kwasu foliowego, tj. 4 mg.
Przyjmowanie kwasu foliowego w dalszych tygodniach ciąży, łącznie z preparatami żelaza, zapobiega niedokrwistości ciężarnych.
Istnieją także dość sprzeczne jeszcze doniesienia, dotyczące ochronnego wpływu większych dawek kwasu foliowego na występowanie poronień i porodów przedwczesnych.
Z racji ww korzyści, ja osobiście u każdej nie obciążonej nawet pacjentki stosuję dawkę 5 mg kwasu foliowego na dobę przez cały okres ciąży ( 12 razy więcej niż standartowo ).
Możliwe działania niepożądane dotyczące głównie przewodu pokarmowego, obserwowane były w przypadkach przedawkowania tego leku powyżej 40-50 mg na dobę - tj. ponad 100 tab. standartowego Folicu 0,4mg.
Reasumując przyjmowana przez Panią sumaryczna dawka kwasu foliowego 0,4 + 0,8 mg tj 1,2 mg. jest jak najbardziej wskazana i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń dla dziecka.
Sławek Warzęchowski.

reklama
Kotek07-Ja biore witaminki ale z tego co wiem nie kazdy bierze i tez jest okey (jak juz wczesniej chyba Dorotka napisala odpowiednia dieta powinna wystrczyc). Witaminki lykamy juz teraz tylko dla siebie zeby nam wlosy i zeby nie wypadly:-) A co do kwasu foliowego przez pierwsze 3 miesiace zaleca sie standardowo 800 mikrogramow (obowiazkowo), a potem juz tylko 400 mikrog (kto chce, jest to ilosc potrzebna do prawidlowego funkcjonowania organizmu doroslego). Ale niektorzy nie biora tabletek w II i III trymestrze bo wola zjesc kwas foliowy razem z obiadem:tak: Nie bardzo rozumiem Twojej dawki 5 mg razy 2=10 mg (nie za duzo)? Nie jest to przypadkiem 0.5 mg na dzien?:confused:

Iza ja biorę tak jak lekarz mi zalecił i nie sądzę żeby było za dużo, co lekarz to inna szkoła;-) . A z obiadu to u mnie marnie z kwasem ponieważ nie jadam za dużo warzyw i za mięsem też nie przepadam, a poza tym w pożywieniu jest go za mało. Ja biorę taki:

Polfarmex S.A. - Leki

Dziewczyny ja jak tylko zaczęłam starania o dzidziusia zaczęłam brać kwas foliowy w dawce 0,4 mg i brałam go przez pierwsze 3 miesiące ciąży. Potem zapytałam lekarza czy brać go całą ciąże czy właśnie tylko te 3 miesiące i lekarz powiedział, że ta dawka 0,4 mg jest dostepna bez recepty więc w aptekach i poradnikach piszą że jest wystarczająca a już większe dawki są tylko na receptę i o tych panie w aptece nie wspominają:-( .
Ale podobno mają dodawać kwas foliowy do mąki, ponieważ wiele kobiet (tych które nie planowały ciąży) w początkowych miesiącach nie wie o ciąży i wtedy mogą być kłopoty. Uważam że to dobry pomysł:-) .

Kurcze zapomniałm napisać o najważniejszym idę dziś na połówkowe i mam nadzieję, że dowiem się kto mi tak puka w brzuszku chłopczyk czy dziewczynka?:-)

ja juz po dentyscie, wszystkie ząbki śliczne i zdrowe i nie musze sie pokazywać chybaże po recepte:))) kachasek oraz inne zainteresowane ciążowym zespołem obrzeku dziaseł, ta mieszanka którą ja płuczę jamę gebową:-D to "mieszanka Parmy", w aptece ją przygotowuja ale tylko na receptę :-( , za to koszt jest doprawdy banalny bo kosztuje 5 PLN a starcza na długo :) bo rozcienczas sie to z woda. Może dorotka się jeszcze wypowie na ten temat, mnie w kazdym razie służy :)

Kotek ja jestem farmaceuta i juz Ci wyzej napisalam dawkowanie kwasu foliowego. Mysle ze sie pomylilas bo 10 milig to 10 000 mikrog, a dawka dla kobiety w ciazy wynosi 800 mikrog, a w pozniejszym etapie 400 mikrog. I to nie jest kwestia lekarza i innej szkoly :-) . Trzymam kciuki zeby dzidzia sie nie odwrocila i ujawnila co tam ma:tak: A propos szkoly 33 na oksywiu-nie jestem z rocznika 82 tylko troche pozniejszego ale moze i tak znamy sie z widzenia:-)

troszkę zmienię temat- może macie jakiś wypróbowany sposób na to, żeby nie zasypiać nad książką? mam sesję, do egz bliziutko (w piątek) a jak tylko zaczynam czytać - usypiam (bez wzgl na pozycję):eek: . kawa i wszelkie napoje z kofeiną czy tauryną odpadają, więc jeśli któraś z was zna "cudowny" środek, to piszcie :) z góry dzięki

reklama
Kachasek-mi dobrze wchodzila nauka na "wodzie z cytryna" bo bardzo orzezwia, no i dobrze wywietrzony pokoj. Lekka kawke tez mozesz sobie rabnac:-) choc powiem Ci ze ja wczoraj taka wypilam (a nie pije wcale) i nie moglam zasnac do 2 a i w brzuszku mialam fikolki do poznej nocy:-D

Do góry